Ptičje družine

Gigant Kingfisher Dejstva | Opis | Pokliči | Velikost | Zvok

Pin
Send
Share
Send
Send


Ogromni morski pes, znanstveno ime Megacerilni maksimumi je najpomembnejši morski ribič v Afriki, kraj, kjer prebiva kokoši na večini celine južno od puščave Sahara, razen sušnega jugozahoda.

Ta članek bo podal pregled poti Giant Kingfisher, klica, velikosti, zvoka, Južne Afrike itd.

Distribucija velikanskega morskega ribolovca

Velikanska morska vrsta je rezidenčna plemenska ptica v večini Afrike južno od Sahare, razen sušnega jugozahoda.

V severni Namibiji je precej pogost (skupaj s trakom Caprivi), poleg tega pa v severni in japonski Bocvani, osrednjem in južnem Mozambiku, Zimbabveju in Južni Afriki.

Orjaški morski pes obiskuje potoke, reke, jezera, jezove, poleg tega pa gorske potoke z gozdnatimi predeli na robu, vsak v savanah in gozdovih.

Ogromni morski pes se poleg tega dogaja v obalnih lagunah, izlivih, mangrovah in morskih obalah ter običajno blizu stoječih bazenov v presahlih rekah.
Gigant Kingfisher je največja afriška vrsta zimmerja. Ima velik greben in velikanski ravno črn kljun.

Večina njegovega telesa je pokrita s črnim perjem, ki ga je mogoče obložiti z belimi lisami. Moški ima oranžne prsi in njegov želodec je bel z nekaj črnimi lisami.

Ženska dojka je črno-bela, trebuh oranžen, razliko med njimi pa si bomo zapomnili tako, da bomo samca premišljevali o oranžni srajci, ženska pa oranžnem krilu.
Ogromni morski pes ima posebno mesto v mojem srčnem srcu. Njihovo glasno, ostro ime "kakh kah kahk" znova prinaša veliko neverjetnih spominov na afriški grm; od lastnikov sončnih zahodov z mojim privlačnim zakoncem na bregovih reke Kunene v severni Namibiji do epskih voženj s kanuji po reki Umngazi znotraj rta Jap do gospodinjskih 4 × štirih dogodivščin v koronarnem srcu narodnega parka Tsavo East v Keniji.

Habitat velikanskega morja

Ves čas je odkrit v bližini vode in redko več kot 100 metrov stran od roba vode.

Skoraj vsako vodno telo bo ustrezen življenjski prostor, če bo dovolj obrokov in previsnih vej.

Reke, potoki, jezera, jez, ustja in celo morske obale so lahko ustrezni habitati, vsak v odprtih savanah in v gostih gozdovih.

Obstajata dve podvrsti, nominirani M. m. maxima, ki je odkrit v dodatnih odprtih habitatih, in M. m. gigantea, ki je prisotna v gostih habitatih deževnih gozdov.

Podvrsta deževnih gozdov je temnejša, zgoraj manj opazna in ima na spodnjem delu težje črne zapore kot nominirani maksimumi, ki jih vidimo na teh slikah.

Ogromni morski pes Opis

Giant kingfisher je dolg 42-46 cm (16,5-18 palcev), z velikim kosmatim grebenom, velikim črnim računom in fantastičnimi belimi lisami na črnih zgornjih delih.

Moški ima kostanjev trak na prsih in v vsakem primeru bel spodnji del s temno pregrajeno bočno zaporo.

Ženska ima belo pikčast črn pas na prsih in kostanjev želodec. Gozdna dirka M. m. gigantea je temnejša, zgoraj veliko manj opazna in spodaj bolj pregrajena od nominirane rase, vendar se ti dve vrsti prepletata skupaj z območjem gozdnega roba.

Odločitev je glasen wak wak wak.

Razmnoževanje

Ogromni morski pes je monogamen. To pomeni, da se bodo moški parili z enim samcem, samice pa z enim samcem.

Po vsej verjetnosti izvajajo zračne polete skozi dvorjenje, ki jih spremljajo klici, pri čemer se moški postavi, da označi vzorec perja, in hrani žensko.

Gnezditvena doba je od julija do januarja, vrhunec pa je od avgusta do oktobra. Ta vrsta je samotna gnezdilka.

Njeno gnezdo je tunel, ki ga vsak teden izkopljeta vsak oče in mama z uporabo svojih plačil in nožnih prstov.

Gnezdo bo verjetno v rečni finančni instituciji, peščenem kamnolomu ali pečini, pri čemer so vrata običajno skrita za previsoko vegetacijo, prekomerno nad vodno stopnjo. Odloži se 3-5 jajčec in vsak oče in mama jih inkubirata 25–27 dni, vsak dan se izmenjujeta po 3-4 krat.

Moški odstrani jajčne lupine iz gnezda takoj, ko se jajčeca izležejo. Piščance vsak dan večkrat nahranijo z ribami.

Očka jih po enem mesecu preneha hraniti, mama pa 5 dni kasneje. Mlajši fledge, ko so stari 37 dni prej, se lahko potapljajo v nekaj urah, vendar jih mama hrani 3 dodatne tedne.

Navade in življenjski slog

Ogromni morski pes je dnevna kokoš in sedi na skali ali oddelku, ki visi nad vodo, kjer išče plen.

Lahko se strmo ali plitvo potopi, da nato izgine pod vodo, da ujame svoj plen, prej kot da se kmalu vrne na svoje gredi. Poleg tega lahko lebdi nad odprto vodo, kot to počnejo številne vrste mrazovi.

Manjše rake lahko pogoltne v celoti, večji pa se premakne na konico računa, tako da ga lahko z nihanjem udari po gredi, da prej odvzame plesen in klešče kot pogoltne meso. Ribe običajno jemo najprej z glavo.

Po donosnem ulovu kokoš udari na povsem novega ostriža. Če lovite ribe na morju, bo morski pes očistil perje v nedavni vodi.

Tako kot mnogi vodometi, je tudi Giant Kingfisher osamljen in teritorialen in lahko brani svoje ozemlje. Primarni prebivalci znotraj nje se razlikujejo in potujejo po regijah v skladu z vodnimi območji. Nedorasli se razplodijo po vzrejni sezoni.

Reja

Na jugu afriška vzreja poteka med septembrom in januarjem, v Zimbabveju od avgusta do marca, v Zambiji od marca do aprila in v Liberiji od decembra do januarja.
Velikan je monogamen in samoten vzreditelj. Gnezdo je podaljšan vodoravni predor, ki ga vsak spol izkoplje v rečno finančno institucijo s pomočjo prstov in plačil. Razmik med vrati je 11 cm pretiran in 15 cm velik.

Predor je običajno velik 2 m (6 čevljev 7 palcev), vendar je bil zabeležen predor 8,5 m (28 čevljev). Sklopka okroglih treh jajc se položi v komoro na koncu predora.

Hranjenje

Ta množična vrsta se hrani z raki, ribami in žabami, ki jih ujame potapljanje s smuči. Velikan se bo hranil pretežno z raki in ribami.

V prehranjevalni režim so vključeni tudi dvoživke, različni raki, majhni plazilci in hrošči.

Običajno lovi s potapljanjem iz sedečega kraja v vodo ali z lebdenjem v zraku prej kot potapljanje. Po potapljanju se za plen običajno popolnoma potopi.

Manjše rakovice lahko požira v celoti, vendar pa bo večjim rakovicam odnesel plesen in klešče prej kot jih zaužijete.

Ribe pogoltnemo v celoti, najprej z glavo. Če se potapljate v slani vodi, si bo pero nato očistilo v sladki vodi, če je to mogoče.

Gnezdenje velikanskega morskega ribiča

Velikan je velik teritorialni, monogamen in samoten rejnik. Jajca odlagajo v intervalu julij-januar, največ pa avgusta in oktobra.

Plemenski par bo izkopal predor in gnezdilnico v navpičnem bregu reke ali pečine ob vodi.

Dolžina tunela lahko niha med 0,9 in 8,45 m (35-332 palcev), komora pa bo verjetno velika 20-60 cm (8-23,5 palca).

Vhod v predor se bo običajno skril za previsno vegetacijo. Vsak oče in mama položijo od tri do pet jajčec in jih inkubirajo 25–27 dni.

Po izvalitvi se bodo piščanci verjetno večkrat na dan hranili z ribami. V gnezdu ostanejo približno 37 dni, kljub temu pa sta odvisna od očeta in mame še 21 dni.

Grožnje prebivalcev

Giant kingfisher je na zavarovanih območjih nekako pogost. Kljub temu bi jo lahko ogrozili pesticidi, ki uhajajo v vodo s kmetijskih zemljišč, in pomanjkanje gnezdišč in habitata.

Količina prebivalstva

V skladu z IUCN je velikanski morski pes pogost in razširjen po vsej svoji različnosti, vendar nobene splošne ocene prebivalcev ni.

Trenutno je ta vrsta klasificirana kot najmanj zaskrbljujoča (LC), kljub temu pa se njeno število trenutno zmanjšuje.

Poglej si posnetek: INDIAN KINGFISHER chicks from day 1. We did it! (Marec 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send