Ptičje družine

Taitanov drozg / Turdus helleri

Pin
Send
Share
Send
Send


Valery Kiselyov, okrožje Gomel

Celotno ozemlje Belorusije

Družina Blackbirds - Turdidae.

V Belorusiji - T. str. pilaris.

Skupne plemenske, selitvene, tranzitne selitvene in prezimovalne vrste.

Gurkov2N. Okrožje Vitebsk

Nekoliko manjše kavke, a bolj škorci. Približno enake velikosti kot kos. Glava, vrh vratu in zgornji rep so sivi, rep je temno rjav, zelo drugačen od ostalega perja. Hrbet je rdečkasto rjav, izstopa v ozadju splošne obarvanosti zgornje strani. Prsni koš, grlo in sprednji del trebuha so rjasto rjavi s temnimi, dobro vidnimi črtami. Preostali del trebuha je bel z rjavkastimi progami. Rjave proge na prsih so delno v obliki črke V. Ob pogledu na letečo ptico od spodaj je opazna bela obloga kril. Kljun je rjavkasto rumen s temnim vrhom, noge so rjavkaste. Perje mladih ptic je bolj zatemnjeno, zgornji del telesa je rjav. Teža moških 70-140 g, žensk 68-109 g. Dolžina telesa 24-27 cm, razpon kril 40-44,5 cm. Moški dolžina krila 13-15 cm, rep 10-12 cm, tarzus 3-4 cm, kljun 1,5-2,5 cm.Dolžina krila samic 12,5-14,5 cm, rep 9-11,5 cm, tarzus 2,5-4 cm, kljun 2 cm.

Joseph Kremis. Okrožje Postavy (Vitebska regija)

V primerjavi z drugimi drozgi je bolj opazna, manj skrivnostna ptica. Med selitvijo in prezimovanjem se običajno zadržuje v jatah. V krajih gnezdenja svojo prisotnost izda tudi z glasnim praskanjem. Klicni znak "tchshek-tchshek", kadar obstaja nevarnost "trrrrrr. vikend. " Pesem poljske jagode pa je tiha - tiho žvrgolenje v kombinaciji s škripanjem.

Zoya Kiselyova, okrožje Gomel

Težko je zabeležiti spomladanski prihod, saj številni poljski prezimovalci prezimijo pri nas, te ptice se včasih pojavijo na gnezdilnicah že v začetku aprila, na jugu Belorusije pa konec marca. Datumi prihoda in poleta ptic se od leta do leta razlikujejo.

Je zelo nezahteven pri izbiri gnezditvenih habitatov. Naseljuje različne vrste listnatih, mešanih in iglastih gozdov. Najdemo ga v brezovih nasadih z smrekovo podrastjo, v čistih visokih borovih gozdovih in v starih hrastovih gozdovih. Ptica ima raje lahka, redka gozdna območja, ki se pogosto nahajajo v bližini proplankov in travnikov, jas in robov.

Foto Gurkov2N. Okrožje Vitebsk

Pogosto se naseli v sestojih rečnih dolin, na vlažnih krajih, v bližini vodnih teles. Posebej voljno gnezdi v bližini človeškega bivališča (v gozdovih na obrobju vasi, v bližini poletnih koč), pa tudi na različnih zelenih površinah kulturne krajine (na rekreacijskih območjih gozdnih parkov, starih parkovnih ulicah, pokopaliških nasadih, v majhni mestni trgi). Še posebej pogosta je v poletnih kočah in mestih, podeželskih naseljih v jesensko-zimskem obdobju. Na jugozahodu Belorusije naseljuje različne vrste gozdov, raje ima redke površine gozdnate vegetacije (15,6%), posek (10,0%), robove gozdov (20,8%), majhne gozdičke med polji (12,7%), obcestne črte (8,0%), vrtove in parki (12,4%).

Vladimir Bondar. Okrožje Mogilev

Na območju Bresta začne fieldfare izbrati gnezdišče in zgraditi gnezdo v 2-3. Decembru aprila, v ugodnih letih 5–10 dni prej, v neugodnih letih približno enako število dni kasneje.

Včasih gnezdi v posameznih parih, pogosteje pa v majhnih kolonijah (po 10-30 parov), občasno tudi precej velikih (na nekaterih območjih, zlasti na severnih, vključuje do 100 parov).

Elena Kitaeva, okrožje Volkovysk (Grodnjenska regija)

Gnezda postavljajo na drevesa, najpogosteje na borovce, mlade jelše, breze, hraste v višini 1-6 m, v kulturni krajini - tudi na topolih, javorjih, vrbah, jesenih, macesnih, kjer je višina gnezdenja običajno veliko višje - 6-12 m in več. Na jugozahodu Belorusije so bila gnezda najpogosteje na višini 2–4 m (40%) in 4–6 m (35%), redkeje na višini 6–8 m (10%) ali nad 8 m ( 6,8%) ... Gnezdo se nahaja v vilicah v deblu, med deblom in debelo vejo, na ovinkih debla, na samem deblu (2-3 tesno razporejena vozla služijo kot podpora) ali na precejšnji razdalji od njega ( na vodoravnih vejah).

Joseph Kremis, Postavy (Vitebsk regija)

Gnezdo je precej masivna struktura lanskih listov in stebel žit ter stebel drugih zelnatih rastlin, včasih z primesjo mahovih grudic in tankih olesenelih vejic. Ta material od znotraj držijo vlažna zemlja, glina in mulj. Nato je obložen z bolj občutljivim materialom - v glavnem s tankimi suhimi koščki trave, občasno s primesjo gobjih vlaken. Višina gnezda je 8-15 cm, premer 12-23 cm, globina pladnja 6-7,5 cm, premer 9,5-11,5 cm. Gradnja gnezda traja 4-6 dni. Ptice, ki so začele graditi gnezdo, ga lahko zapustijo zaradi nastopa hladnega sunka, nato pa se vrnejo in dokončajo gradnjo. V teh primerih gradnja gnezda traja do 10 dni.

Joseph Kremis, Postavy (Vitebsk regija)

Sklopka vsebuje 5-6, včasih 3-4, zelo redko 7 jajc. Glavno ozadje lupine je svetlo zelenkasto ali bledo modrikasto zeleno. Na njej so bolj ali manj gosto razpršene rjavo-rjave ali rjavkasto-rjavo-vijolične pike in pike, ki se včasih na topem koncu zberejo v rob. Teža jajc 6,7 g, dolžina 25-32 mm, premer 19-23 mm.

Pri terenski vožnji sta sorazmerno jasno izražena dva reprodukcijska cikla. Gnezditvena obdobja pri pticah se podaljšajo za približno 3,5 meseca. To dolžino gnezditvenega obdobja in slabo sinhronizacijo valjenja piščancev med sezono razmnoževanja pojasnjujejo neobstojna vključitev polja v reproduktivni cikel in prisotnost ponavljajočih se sklopk.

Joseph Kremis, Postavy (Vitebsk regija)

Ptica se začne gojiti v drugi polovici aprila. Vendar pa večina parov odlaga jajčeca v obdobju od tretje dekade aprila do prve dekade maja. Potomci so dvakrat na leto. Druga sklopka se pojavi v drugi polovici junija. Samica inkubira 13-14 dni, inkubacija se začne po tem, ko samica položi zadnje jajčece. Moški v tem času čuva gnezdo in ga, ko se sovražnik približa, z glasnim žvrgolenjem napade in pogosto vrže iztrebke. Množično valjenje piščancev se zgodi v 2. do 3. decembru maja. V prvih 2 dneh po izvalitvi samica skoraj ne zapusti gnezda. V tem času zanjo skrbi samec, ki vsakih 10-15 minut. prinaša hrano - razne črve. Izvaljeni piščanci ostanejo v gnezdu 12-13 dni, v tem času pa jih hranita oba starša.

Joseph Kremis, Postavy (Vitebsk regija)

Poljaki hranijo svoje piščance z majhnimi nevretenčarji, predvsem deževniki. Hrano iščejo na tleh na območjih z redko nizko travnato prevleko, predvsem med odpadlim listjem. To pojasnjuje dejstvo, da so gnezdišča v bližini vlažnih tal. Na takih mestih so lokalizirani ne le med vzrejo mladih živali, ampak tudi v prvih dneh po prihodu. V drugi polovici junija - julija starši svojim piščancem prinesejo borovnice, jagode itd.

Nikolay Agapitov, Vitebsk

Povprečna velikost poljskih poljskih lovišč v različnih biotopih v obdobju gnezdenja na jugozahodu Belorusije je bila 15–26 tisoč m².

V obdobju vzreje starši v gnezdo prinesejo hrano 110–160-krat dnevno. Pogostost starševske dostave hrane piščancem se razlikuje glede na njihovo število, starost in čas dneva. Intenzivnost hranjenja (12–15-krat na uro) in skupno število dnevno dostavljenih živil v gnezdo s 6 piščanci je največ doseglo v 8-9 dneh njihovega življenja. Nekoliko nižji so bili ti kazalci zabeleženi za gnezdo, ki je vsebovalo 4 piščance. Na začetku hranjenja piščancev v 1. do 3. dneh njihovega življenja število nevretenčarjev, pripeljanih v gnezdo, ne presega 6-7-krat. Takrat moški v glavnem sodeluje pri hranjenju piščancev, saj samica v gnezdu preživi do 40-60% dneva in ogreje piščance.

Julia Pivovarova, okrožje Kobrin (regija Brest)

Pojav piščancev prvega gnezditvenega cikla se zgodi v tretji dekadi maja - prvi dekadi junija. Mladiči Fieldfare gnezdo zapustijo nepripravljeni za samostojno življenje, še vedno slabo letijo, z neraslimi krili in repom, odrasli pa jih 10–12 dni hranijo in učijo. Popolnoma samostojno življenje začnejo živeti v starosti približno enega meseca.

Drugi sklopki padejo na 2-3. Desetletje junija, piščanci zapustijo svoja gnezda v 1. in 2. desetletju julija.

Gurkov2N. Okrožje Vitebsk

Julija so bile zabeležene poletne selitve ptic, pri katerih sodelujejo odrasli, piščanci prve in druge zalege. V tretji dekadi julija - prvi polovici avgusta se ptice začnejo zbirati v jatah, ki se preselijo v krmišča.

Jesensko selitev polja na prezimovališča opažamo od septembra do oktobra. Množična jesenska selitev polja poteka v 2. - 3. desetletjih oktobra - 1. polovici novembra.

Gurkov2N. Okrožje Vitebsk

Drozgi lahko prenesejo zmrzal do –30 ° C, kar jim omogoča, da ostanejo pozimi ob prisotnosti hrane tudi na severnih mejah območja. V zadnjih 40 letih smo se v mestih in vaseh pozimi redno srečevali s tereni, v zadnjih 20 letih pa na ozemljih poletnih koč. Včasih nomadske jate štejejo 100 ali več posameznikov. V letih množičnega obiranja gorskega pepela, ki je glavna hrana za ptice, opazimo zlasti številne jate nomadskih ptic. Poljani ostanejo na krmiščih, dokler ne pojedo vseh jagod. Takšna obdobja se v povprečju ponovijo enkrat na tri leta.

Foto Galina Tsmyg, Gomel

Prehrana na terenu se precej razlikuje glede na letni čas. Spomladi in poleti ti drozgi jedo predvsem živalsko hrano - deževnike, žuželke, majhne mehkužce - in na zemlji zbirajo plen. Že sredi poletja začnejo jesti borovnice, češnje, maline in robide. Jeseni in pozimi so njihova glavna hrana pepel, viburnum, jagode omele, brinovi storži, semena zamrznjenih jabolk, ki ostanejo na drevesih.

Zoya Kiselyova, okrožje Gomel

V letih z nizkim donosom gorskega pepela drozd potuje po poljih in obalah vodnih teles v iskanju hrane. V letih rodovitnosti gorskega pepela in drugega sadja ostanejo črne ptice v znatnih količinah na območju Bresta skoraj vso zimo. Ptice zapustijo regijo, ko zmanjka zalog rovin. Majhne skupine ali posamezni posamezniki najpogosteje ostanejo do pomladi; te ptice se v odsotnosti jagodičja jagod držijo obal vodnih teles ali parkov v mestih, ki ne zmrzujejo.

Število poljskega pepela v Belorusiji je stabilno, ocenjuje se na 300-500 tisoč plemenskih parov. Število ptic v preteklih letih ni močno nihalo in se spreminja za največ 3-kratno velikost.

Najvišja starost, registrirana v Evropi, je 18 let 1 mesec.

Valery Kiselyov, okrožje Gomel

Foto Galina Tsmyg, Gomel

Gurkov2N. Okrožje Vitebsk

Gurkov2N. Okrožje Vitebsk

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Živalski svet Belorusije. Vretenčarji: študijski vodnik" Minsk, 2013. -399 str.

2. Nikiforov M. Ye., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. "Ptice Belorusije: Imenik-identifikator gnezd in jajčec" Minsk, 1989. -479p.

3. Gaiduk VE, Abramova IV "Ekologija ptic na jugozahodu Belorusije. Passerines: monografija". Brest, 2013. -298s.

4. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. "Beloruske ptice". Minsk, 1967.-521s.

5. Abramova IV, Gaiduk VE "Ekologija razmnoževanja drozda (Turdus, Turdidae, Passeriformes) v jugozahodni Belorusiji" / Dejanski problemi zoološke znanosti v Belorusiji: Zbirka člankov XI Zool. Int. znanstvene in praktične. Konf., Posvečena deseti obletnici ustanovitve Državnega znanstveno-proizvodnega združenja "Znanstvenoraziskovalni center NAS Belorusije za biološke vire", Belorusija, Minsk. 1. zvezek 2017, str. 6-17

6. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. in Wenninger, T. (2017) EURING seznam rekordov dolgoživosti za evropske ptice.

Opis

Drozd Taita je bil prej uvrščen med podvrste oljčnega drozga (Turdus olivaceus)vendar jo od leta 1985 veljajo za ločeno vrsto. Dolžina doseže med 20 in 22 centimetri. Glava, prsni koš in zgornji del so temno obarvani. Spodnji del je bel, boki pa imajo rdečkast odtenek. Oči in račun kažejo bledo oranžno obarvanost. Ime je dobil po zoologu Edmundu Hellerju (1875–1939), kolegu ameriškega ornitologa Edgarja Alexandra Mearnsa (1856–1916), ki je to vrsto znanstveno opisal leta 1913.

Porazdelitev

Taita Thrush je od gozda odvisna avtohtona ptica, omejena s tremi gozdovi v hribih Taita (na jugovzhodu Kenije): Mbololo, Chawia in Ngangao. Gozdovi pokrivajo majhnih 342 hektarjev. Varstveniki uporabljajo ptice - z drozgom kot vodilno vrsto - za zaščito ohranjanja gozda na gričih Taita.

Ekologija

Omejujejo ga gorski vlažni gozdovi. Čeprav je njegov naravni življenjski prostor tam, kjer se pojavlja, močno postal stvar preteklosti, se ga izogibajo gozdovi s sekundarno rastjo, grmičevjem in obdelovalnimi površinami. Kljub obsežnim raziskavam je bilo med razdrobljenimi populacijami ugotovljenih le zelo malo migracij.

Pin
Send
Share
Send
Send