Ptičje družine

Pasme divjih puran - vrste | Opis | Vedenje | Habitat

Pin
Send
Share
Send
Send


Obstaja več pasem divjih puranov, ki se s svojimi edinstvenimi značilnostmi, vedenjem, prodiktivnostjo in vrednotami vedno bolj uveljavljajo. V tem članku bom podal pregled pasem divjih puranov.

Pasme divjih puranov

Divji puran (Meleagris gallopavo) je gorska ptičja ptica, ki izvira iz Severne Amerike, ena od vseh dveh obstoječih vrst puranov in najtežji član raznolikih galiform.

To je podobna vrsta, ker je domači puran, ki je bil sprva pridobljen iz južne mehiške podvrste neukrotljivega purana (ne z njim povezane ocelacijske purane).

Čeprav je puran izviral iz Severne Amerike, je po vsej verjetnosti svoj naslov dobil zaradi udomačene selekcije, ki se je v Britanijo uvažala z ladjami, ki so prihajale z Levanta skozi Španijo.

Britanci takrat zaradi tega dejstva divjega purana povezujejo z državo Turčija in naslov prevladuje.

Nadomestna zamisel kaže, da je bila ena druga ptica, morska petelin z Madagaskarja, ki so jo turški trgovci izstrelili v Anglijo, edinstvena zaloga in da so angleški kolonizatorji, ki so poznali vse prejšnje vrste, časovno obdobje nato prenesli na ptico novega sveta.

Divji puran goji podvrste

Obstajajo občutljive razlike znotraj obarvanosti, habitata in navad povsem različnih podvrst divjih puranjev. Šest podvrst pasem divjih puranov je:

1. Gouldov divji puran (M. g. Mexicana)

Doma iz osrednjih dolin v severne gore Mehike in najjužnejše komponente Arizone in Nove Mehike.

Gouldovi divji purani so tesno zaščiteni in nadzorovani. Podvrsta je bila prvič opisana leta 1856.

Obstajajo v majhnem številu v ZDA, vendar so precejšnje v severozahodnih delih Mehike.

Na jugu Arizone je nastanjen majhen prebivalec. Gouldovi so največja od šestih podvrst.

Imajo dolge noge, večje čevlje in daljše repno perje. Glavni barvi perja sta sta baker in zelenkasto-zlata. Ta podvrsta je zaradi svoje srhljive narave tesno zaščitena in ji grozi obstoj.

2. Južno mehiški divji puran (M. g. Gallopavo)

Pri južni mehiški divji purani se upošteva nominirana podvrsta in tista, ki je ni v ZDA ali Kanadi.

V osrednji Mehiki so arheološke kosti M. gallopavo prepoznali na spletnih straneh, ki so dvorele do 800-100 pr.

Ni jasno, ali ti zgodnji osebki simbolizirajo divje ali domače ljudi, vendar so bili domači purani navidezno ustanovljeni v osrednji Mehiki v prvi polovici Osnovnega intervala (ok. 200-1000 AD).

Turška bivanja, prepoznana na arheološkem najdišču El Mirador (Petén, Gvatemala), so pozno predklasična (300 pr. N. Št. AD 100) in simbolizirajo najzgodnejši dokaz o izvozu južno mehiškega purana (Meleagris gallopavo gallopavo) v tradicionalni svet Majev.

Južno mehiška divja podvrsta, M. g. gallopavo, so jih udomačili tako v Mehiki kot predklasična ljudstva v Mezoameriki, kar je povzročilo domačega purana (M. g. domesticus).

Španci so to ukročeno podvrsto spet predstavili v Evropo z njimi sredi 16. stoletja; iz Španije se razkrije v Franciji in kasneje v Veliki Britaniji kot žival na dvorišču in se pogosto spremeni v osrednji del pogostitev za dobrostoječe.

Do leta 1620 je bilo dovolj pogosto, da so lahko romarski naseljenci iz Massachusettsa purane s seboj dostavljali iz Anglije, ne da bi vedeli, da ima večji zaprt sorodnik, ki že zaseda gozdove Massachusettsa.

To je nedvomno ena najmanjših podvrst in je v španščini najbolje prepoznana iz naslova, pridobljenega iz Aztekov, guajolote.

Od leta 2010 se ta podvrsta divjih puranov šteje za kritično ogroženo.

3. Rio Grande divji puran (M. g. Intermedia)

Divji puran Rio Grande sega od Teksasa do Oklahome, Kansasa, Nove Mehike, Kolorada, Oregona, Utaha, poleg komponent nekaterih severovzhodnih držav pa je bil izstreljen tudi v osrednjo in zahodno Kalifornijo.

Pasme divjih puranov Rio Grande so bile na Havaje dodane v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ocene prebivalcev te podvrste so okrog 1.000.000.

Ta podvrsta, ki izvira iz osrednjih ravničarskih držav, je bila prvič opisana leta 1879 in ima razmeroma dolge noge, višje prilagojene habitatu prerije.

Perje telesa ima običajno zeleno-bakreni sijaj. Informacije o repu in spet zmanjšanem perju so odtenki do zelo blage rumene barve.

Njegovi habitati so območja s ščetkami, ki sledijo potokom, rekam ali gozdom mesquite, bora in grmičevja. Puran Rio Grande je družaben.

4. vzhodni divji puran (Meleagris gallopavo silvestris)

To je bila podvrsta puranov, s katero so se Evropejci prvič srečali v naravi: Puritanci, ustanovitelji Jamestowna, Nizozemci, ki so živeli v New Yorku, in Akadanci.

Njegova raznolikost je nedvomno ena največjih med vsemi podvrstami, ki prikriva celotno japonsko polovico ZDA od Mainea na severu do severne Floride in narašča vse zahodneje od Minnesote v Illinoisu in v Missouri.

V Kanadi se njegova raznolikost razteza v jugovzhodni Manitobi, Ontariu, jugozahodnem Quebecu (skupaj s Pontiakom, Quebecom in manjšo polovico potresne cone zahodnega Quebeca) in pomorskih provincah.

Količina od 5,1 do 5,3 milijona ptic. Prvič so bili imenovani "gozdni purani" leta 1817 in se lahko razvijejo do 1,2 metra.

Višji pokrovi repa so nagnjeni s kostanjevo rjavo. Samci lahko dosežejo 14 kg teže.

Vzhodni divji puran se zelo lovi znotraj japonske ZDA in je verjetno najbolj lovljena podvrsta divjega purana.

5. Osceola divji puran ali floridski divji puran (M. g. Osceola)

Najpogostejši na polotoku Florida, število od 80.000 do 100.000 ptic. Ta piščanec je imenovan za znanega seminolskega poglavarja Osceolo in je bil prvič opisan leta 1890.

Je manjši in temnejši od japonskega purana. Krilato perje je zelo temno, z manjšimi količinami bele zapore, ki jih vidimo na različnih podvrstah.

Njihovo perje splošne postave je mavrično zeleno-vijolične barve. Običajno so prisotni v grmičih palmet in so redko blizu močvirij, zato je plen dvoživk precejšen. Purani Osceola so najmanjša podvrsta, ki tehta od 16 do 18 kilogramov (7 do 8 kg).

6. Merriamin divji puran (M. g. Merriami)

Divji puran Merriam se razteza prek Skalnega gorovja in sosednjih prerij Wyominga, Montane in Južne Dakote, poleg velikega števila držav New Mexico, Arizona, južna Utah in Navajo Nation, s količino od 334.460 do 344.460 ptic. Podvrsta je bila dodatno izstreljena v Oregon.

Preliminarna izpustitev puranov Merriam leta 1961 je povzročila, da so ob vzhodnem pobočju gore nastanili preostali prebivalci puranov Merriam. Kapuca in čisto priseljevanje puranov iz Idaha je vzpostavilo Merriamove jate ob japonski meji v Oregonu.

Divji purani Merriam živijo v borovcih in goratih predelih ponderosa. Podvrsta je bila poimenovana leta 1900 v čast Clintona Harta Merriama, glavnega vodje ameriške raziskave organskih snovi.

Rep in upadajoče perje imajo bele ideje in vijolične in bronaste odseve.

Pasme divjih puranov Opis

Odrasli divji purani imajo dolge rdečkasto rumene do sivkasto zelene noge.

Telesno perje divjih puranov je običajno črnasto in temno, na splošno sivo-rjavo, splošno z bakrenim sijajem, ki se pri odraslih moških spremeni v izjemno napredne.

Odrasli moški, znani kot toms ali goblarji, imajo na grlu in vratu veliko, perjasto, rdečkasto glavo, rdeče grlo in rožnate pletenice.

Na vrhu so mesnati izrastki, znani kot caruncles. Mladoletni moški so znani kot jake; razlika med odraslim samcem in mladoletnikom je v tem, da ima jake res kratko brado, njegov repni ventilator pa ima v sredini daljše perje.

Odrasel divji puran vzreja perje moškega repnega oboževalca, ki je lahko popolnoma enako veliko. Ko so moški navdušeni, se mesnata loputa na računu razširi, to pa plenice in gole pore ter koža na vrhu in vratu postanejo prepojeni s krvjo, skorajda prikrivajo oči in račun. Dolgi mesnati predmet nad moškim kljunom se imenuje snood.

Vsaka noga ima tri prste v vhodu, spet krajši, nazaj obrnjen prst; moški imajo spodbudo za vsako od svojih upadajočih nog.
Moški purani imajo podaljšan, temen, pahljačast rep in sijoča ​​bronasta krila. Tako kot pri mnogih različnih vrstah galiform, imajo tudi purani močan spolni dimorfizem.

Moški pasmi divjih puranov je precej večji od ženskih, njegovo perje pa ima območja rdeče, vijolične, neizkušene, bakrene, bronaste in zlate mavrične barve.

Preen žleza (uropigijska žleza) je lahko pri puranih moških večja kot pri ženskah. Za razliko od velike večine različnih ptic jih kolonizirajo neznane bakterije (Corynebacterium uropygiale).

Samice, znane kot kokoši, imajo perje, ki je lahko bolj dolgočasno v odtenkih rjave in sive. Paraziti lahko ne zanimajo obarvanost vsakega spola; pri moških lahko obarvanje deluje kot znak dobrega počutja. Prvo krilo perja ima bele palice. Purani imajo od 5000 do 6000 perja.
Repno pero je pri odraslih enako veliko, pri nedoraslih pa popolnoma drugačno.

Samci imajo običajno "brado", šopek grobih las (spremenjeno perje), ki se dvigajo od sredine dojk. Brade, običajne 230 mm (9,1 in).

V nekaterih populacijah ima od 10 do 20% samic brado, ki je pogosto krajša in tanjša od moške.
Odrasel moški (ali "tom") običajno tehta od 5 do 11 kg (11 do 24 lb) in je velik 100-125 cm (39-49 palcev).

Odrasla ženska (ali "kokoš") je pogosto veliko manjša pri 2,5-5,4 kg (5,5-11,9 lb) in je dolga od 76 do 95 cm (30 do 37 palcev).

Na dve velikanski raziskavi je skupna teža odraslih samcev 7,6 kg (17 lb), skupna teža odraslih samic pa 4,26 kg (9,4 lb).

Krila so sorazmerno majhna, kot je značilno za galiformni red, razpon kril pa znaša od 1,25 do 1,44 m (Four ft 1 to Four ft 9 in).

Tetiva krila je preprosto 20 do 21. Štiri cm (7,9 do osem. Štiri v).

Račun je lahko razmeroma majhen, saj odrasli merijo od 2 do 3,2 cm (0,79 do 1,26 palca).

Tarsus divjega purana je nekako dolg in trpežen, saj meri od 9,7 do 19,1 cm (3 osi do 7,5 palca). Rep je lahko razmeroma dolg, od 24,5 do 50,5 cm (9,6 do 19,9 palcev).
Rekordno velik odrasel moški divji puran, ki temelji na Nationwide Wild Turkey Federation, je tehtal 16,85 kg (37,1 lb), pri čemer so bili podatki o puranih Tom tehtali več kot 13 kg (30 lb) nenavadni, vendar nenavadni.

Medtem ko je pogosto nekoliko lažji od vodnih ptic, ima puran po labodu trobentaču (Cygnus buccinator) drugo največjo težo od katerega koli severnoameriškega piščanca.

Zgodi se skupna masa, številne različne ptice na celini, skupaj z ameriškim belim pelikanom (Pelecanus erythrorhynchos), tundrovim labodom (Cygnus columbianus columbianus) in zelo redkim kalifornijskim kondorjem (Gymnogyps californianus) ter oslovskim žerjavom (Grus americana ) presegajo implicitno težo puranov.

Divji purani redijo habitat

Pasme divjih puranov si želijo trdega lesa in mešanih gozdov iglavcev in trdega lesa z razpršenimi odprtinami, podobnimi pašnikom, poljem, sadovnjakom in sezonskim barjem.

Na videz se lahko prilagodijo skoraj vsaki gosti avtohtoni rastlinski skupini, če so zaščita in odprtine široko dostopne.

Najbolj priljubljeni se zdijo odprti, zreli gozdovi s široko paleto drevesnih vrst. Na severovzhodu Severne Amerike so purani najbolj bogati z lesom iz trdega lesa hrasta hickory (Quercus-Carya) in gozdov rožnatega hrasta (Quercus rubra), bukve (Fagus grandifolia), češnje (Prunus serotina) in belega pepela (Fraxinus) americana).

Največja območja puranov znotraj obalnega polja in Pijemonta imajo prepletenost jas, kmetij in nasadov z najbolj priljubljenim življenjskim prostorom ob glavnih rekah in v močvirjih cipres (Taxodium distichum) in tupelo (Nyssa sylvatica).

Na Apalaških in Cumberlandskih planotah ptice zasedajo mešani gozd hrastov in borov na južnih in zahodnih pobočjih, poleg tega pa tudi hikorij z različnimi podzidki.

Plešasti čempres in sladkarije (Liquidambar styraciflua) močvirja s. Florida; dodatno trdi les Cliftonia (vročina) in hrast na severu osrednje Floride.

Lykes Fisheating Creek prostor s. Florida ima kar 51% čemprese, 12% visečih mrež iz trdega lesa, 17% travnikov s kratkimi travami z odmaknjenim hrastom (Quercus virginiana); gnezdijo v sosednjih prerijah.

Pravi življenjski prostor tukaj je bil predvsem dolgolistni bor (Pinus palustris) s puranjim hrastom (Quercus laevis) in poševnica (Pinus caribaea), „gozdni gozdovi“, ki so ga zdaj v glavnem spremenili nasadi borovega bora.

Divji puran se pasma vede

Let

Ne glede na svojo težo so divji purani, kot njihovi udomačeni kolegi, okretni, hitri letaki. V najboljšem življenjskem okolju odprtega gozda ali gozdnatih travišč bi lahko leteli pod pokrovno površino in odkrivali gredice. Pogosto letijo blizu dna največ 400 m (1/4 milje).
Divji purani imajo odličen vid, vendar so lahko njihovi domiselni in domišljavi zvečer zelo slabi.

Plenilca ne bodo videli, dokler ne bo prepozno. V mraku se bo večina puranov odpravila proti lesu in se učinkovito ulegla s dna, kar 16 metrov: tam je varneje spati v številkah, kot da bi grozili plenilcem, ki lovijo do večera.

Zaradi tega divji purani ne migrirajo, je v bolj zasneženih sestavnih delih habitata vrste, tako kot severovzhod, Skalnato gorovje, večina Kanade in Srednji zahod, izjemno pomembno, da se tega piščanca nauči izbirati velikanski les iglavcev kraj, kjer bodo leteli na veje in se zaščitili pred meteži.

Divji puran redi vokalizacije

Purani imajo veliko vokalizacij: "goblji", "cucki", "puti", "purrs", "yelps", "cutts", "whines", "cackles" in "kee-kees". Zgodaj spomladi moški, starejši od 1 leta (splošno znani kot goblarji ali tomovi) in, pogosto v manjši meri, moški, mlajši od 1 leta (splošno znani kot jake), žvečijo, da ženskam sporočijo svojo prisotnost in konkurenčni moški.

Pasma divjih puranov ima pasmo

Pasme divjih puranov so vsejede, hranijo se na dnu ali plezajo po grmovju in majhnem lesu za krmo.

Radi uživajo želod, oreščke in drugačen naporni jambor iz lesa, skupaj z lešnikom, kostanjem, hickoryjem in pinjolovim borom, poleg raznolikih semen, jagodičja, ki spominja na brin in medveje jagode, korenine in hrošče.

Purani poleg tega pogosto požrejo dvoživke in majhne plazilce, ki spominjajo na kuščarje in majhne kače. Opazili so, da koščke uživajo hrošče, jagode in semena.

Divji purani se običajno hranijo na pašnikih krav, običajno gredo na dvorišča za hranilnice piščancev in po žetvi favorizirajo obdelovalne površine, da na dnu očistijo semena.

Purani so dodatno identificirani tako, da jedo vse vrste trav.
Prebivalstvo Turčije lahko na majhnih območjih doseže ogromno število zaradi svoje spretnosti za iskanje več vrst obrokov.

Zgodaj zjutraj in pozno popoldne sta določeni priložnosti za uživanje.

Socialna konstrukcija in parjenje

Samci so poligamni, parijo se s toliko kokošmi, kolikor jih bodo. Samci divjih puranov se pri samicah prikazujejo tako, da napihnejo perje, razširijo rep in vlečejo krila.

Te navade so večinoma znane kot šopirjenje. Njihove glave in vratovi so briljantno obarvani z roza, belo in modro.

Barva se lahko spremeni s puranjino naravo, pri čemer sta verjetno najbolj navdušena stabilna bela glava in vrat.

Gobljenje, bobnenje / razcvetovanje in pljuvanje uporabljajo kot indikatorje družbene prevlade in privlačijo ženske.

Skrbništvo se začne v mesecu marcu in aprilu, takrat se purani vseeno zbirajo na zimskih območjih.
Moške je bilo mogoče opaziti tudi, kako dvorjajo v moštvih, ponavadi s prevladujočim samcem, ki goba, širi repno perje (šepuri), bobni / cvili in pljuva.

V raziskavi je navadni prevladujoči moški, ki je dvoril kot del para samcev, rodil šest dodatnih jajčec kot samci, ki so dvorili sami.

Genetsko vrednotenje parov moških, ki dvorijo, skupaj razkriva, da so zaprti družinski člani, pri čemer je polovica njihovih genskih materialov podobna.

Ugibanja za timsko dvorjenje so, da bi imel veliko manj dominanten moški večjo verjetnost, da bi šel ob skupnih genskih materialih, kot če bi dvoril sam.
Ko je parjenje končano, samice poiščejo spletna mesta za gnezdenje.

Gnezda so plitva umazanija, zajeta z lesno vegetacijo.

Kokoši nosijo sklop 10-14 jajc, pogosto eno na dan.

Jajca se inkubirajo najmanj 28 dni. Perutnice so prekocialne in glidične, gnezdo zapustijo v približno 12-24 urah.

Pasme divjega purana Razsežnost in prebivalci

Divji puran v ZDA leta 1957 je segal od Arizone do jugovzhodne Oklahome in od tam preko Tennesseeja, Zahodne Virginije in New Yorka ter južno do Floride in Teksasa.

Pred tem je segal od severa do jugovzhodne Južne Dakote, južnega Wisconsina, južnega Ontarija in jugozahodnega Mainea.

A.O.U. Smernice so dodatno opisale fosile višjega pliocena v Kansasu in pleistocenske fosile na splošno od Nove Mehike do Pensilvanije in Floride.

Kalifornijski puran, Meleagris california, je izumrla vrsta puranov, avtohtonih v pleistocenu in zgodnjem holocenu v Kaliforniji. V preteklosti je izumrl približno 10.000 let.

Sedanji kalifornijski prebivalci divjih puranov izvirajo iz divjih ptic, ki so jih v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja z različnih področij uvedli divjadi.

Po letu 2000 so se razmnoževale, tako da so do leta 2015 postale redne znamenitosti na območju East Bay.

Vir

Poglej si posnetek: Timmy KIDS TV, THE WHEELS ON THE BUS, song (Marec 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send