Ptičje družine

Črn zmaj: trudec na poljih ali tatov plenilec?

Pin
Send
Share
Send
Send


Stanje. 2. kategorija. Majhna, razširjena vrsta s čedalje manjšim številom.

Širjenje:

Afrika, Avstralija, Evrazija od Atlantika do Tihega oceana (1). Naseljuje celotno Moskovsko regijo, vendar neenakomerno. Gnezdenje je bilo vzpostavljeno v okrožjih Lotoshinsky, Volokolamsky, Klinsky, Sergiev-Posadsky, Yegoryevsky, Voskresensky, Lukhovitsky, Zaraysky in Mozhaisky, domneva pa se tudi v Dmitrovskem, Domodedovskem, Kolomenskem, Leninskem, Odintsovskem, Naro-Fominskem in Naro-Fominskem. V zadnjem desetletju je bila vrsta zabeležena v gnezditveni sezoni na 120 točkah na skoraj vseh območjih regije (2).

Število in tendence njegove spremembe

V predmestjih do začetka dvajsetega stoletja. je bila ena najštevilčnejših ptic roparic in je predstavljala približno 30-35% njihovega skupnega števila (3). Na začetku dvajsetega stoletja. število je začelo upadati, še posebej hitro od leta 1928 (4). Do šestdesetih let. preživelo je le nekaj, občasno porazdeljenih parov (3).

Od konca šestdesetih do začetka sedemdesetih let je zaradi prepovedi odstrela roparic in ustvarjanja rezervoarjev ter ribogojnic v regiji spet postala precej pogosta vrsta: leta 1981 je bilo 22 gnezditvenih parov naštetih samo na ribniki sedmih ribogojnic (5) ...

Novo upadanje števila je bilo zaznano v devetdesetih letih. (5-7). Trenutno število vrst še vedno ostaja visoko na poplavnem območju reke. Oka v okrožju Lukhovitsky (6), v bližini zadrževalnika Verkhneruz (okrožje Shakhovsky) (8) in masiva močvirja Dubnensky (okrožje Taldomsky) (9). Dandanes v regiji gnezdi 200-300 parov.

Značilnosti biologije in ekologije

Gnezdi na drevesih ob robovih mešanih gozdov z velikimi stebli, običajno blizu vodnih teles. Monogamni videz. V sklopki je običajno 2-3 jajčeca, inkubacija traja približno 30 dni, piščanci gnezdo zapustijo približno 6 tednov po izvalitvi. V plenu prevladujejo polifage, odmetavanje rib, smeti in mrhovina (3, 10). Prehranjuje se predvsem na obalah vodnih teles. Pogled selitve.

Omejevalni dejavniki

Močno povečanje motečega faktorja in posek gnezditvenih dreves v bližini vodnih teles, zmanjšanje številčnosti rib, onesnaženje vodnih teles, v zadnjih dveh desetletjih tudi propadanje krmnih biotopov kot posledica prenehanja sena na poplavnih travnikih in njihovo zaraščanje z visokim plevelom.

Kako izgleda črni zmaj

Dejansko perje ptice ni povsem črno, je precej temno rjavo. Dolžina telesa črnega zmaja je 48-58 centimetrov, masa pa od 800 do 1000 gramov.

Krila so dolga 40-50 centimetrov, v razponu pa 145-155 centimetrov. Glavni okras teh plenilcev je njihov čudovit rep.

Samci in samice imajo perje enake barve, vendar so moški po velikosti nekoliko slabši od samic. Telo je temno rjave barve, zgornji del glave pa je svetel. Prsi in trebuh so lažji od hrbta. Rep je temno rjav, kljun je rumen in njegov konec je črn. Noge so rumene.

Črni zmaj je borec za škodljive žuželke in glodalce.

Kje živijo črni zmaji?

Te ptice živijo v Aziji, Evropi, Avstraliji in Afriki. Črne zmaje najdemo skoraj po vsej Evropi, v Aziji pa živijo v Kazahstanu, vzhodnih regijah Kitajske, Mongoliji in južnih predelih Sibirije.

Z nastopom hladnega vremena te ptice odidejo v Indijo, Avstralijo in Afriko in se pridružijo lokalnim črnim zmajem.

Kite način življenja in prehrana

Te ptice včasih ukradejo perutnino.

Te ptice so tudi plenilci in vsejedi. Črni zmaji se hranijo z glodalci, žuželkami, plazilci in celo mrhovinjo. Najljubša hrana - piščanci drugih ptic. Črni zmaji lovijo tudi odrasle ptice, če so manjše od sebe.

Te ptice kot življenjski prostor izberejo kraje v bližini vodnih teles, prednost imajo poplavljeni travniki. V bližini morajo biti visoka drevesa, zlasti ko gre za obdobje gnezdenja. Črni zmaji letijo gladko, rahlo upogibajo krila.

Črni zmaji so zelo koristni za kmetijstvo, saj iztrebljajo zemeljske veverice in škodljive žuželke. Toda ljudje imajo do teh plenilcev negativen odnos, saj kradejo račke in piščance.

Črni zmaj je vsejed plenilec.

Kako je z vzrejo potomcev v črnih zmajih

Te ptice letijo na gnezdilnice iz južne Azije in Afrike aprila, ko ponekod še sneži. Črnih zmajev ne najdemo le v gozdnatih predelih, temveč tudi v bližini naselij. Letijo celo v majhna mesta.

Črni zmaji odlagajo jajčeca bodisi v svoja gnezda bodisi v gnezda, ki so jih opustile druge ptice. Plenilci jih opremijo, izolirajo s travo, papirjem in perjem. Črni zmaji praviloma razporejajo gnezda na drevesih, lahko pa jih gradijo tudi na skalah. Gnezda so nad tlemi 10-15 metrov. Premera gnezda praviloma ne presegajo 1 metra. Te velikosti so zelo majhne glede na velikost same ptice.

Gnezdo črnega zmaja.

Samice odlagajo jajčeca v začetku maja. Sklopka je praviloma sestavljena iz 2-4 jajčec, večinoma pa vsebuje 2-3 jajčeca, v redkih primerih njihovo število doseže 5. Jajca so bela z rjavimi pikami in rahlo modrikastim cvetom. Jajče je nekoliko večje od vžigalice.

Inkubacijsko obdobje traja približno 1,5 meseca. Samica se ukvarja predvsem z inkubacijo, samček pa jo občasno nadomesti. Piščanci ostanejo v gnezdu 40-45 dni, nato pa začnejo leteti. V 2. letu življenja črni zmaji dosežejo spolno zrelost. Pričakovana življenjska doba v naravi je 23-25 ​​let.

Številka

Črni zmaji so žrtve industrijskega napredka.

Število prebivalstva se je v zadnjih letih znatno zmanjšalo, medtem ko so se najresnejše razmere razvile v evropskem delu Rusije, v drugih regijah pa se je število prebivalstva zmanjšalo.

To zmanjšanje je razloženo z uporabo pesticidov v kmetijskih dejavnostih. Na primer na Kitajskem so v telesih mrtvih črnih zmajev našli kritično vsebnost živega srebra. Najverjetneje živo srebro vstopi v naravno okolje kot rezultat kemične industrije.

Izkazalo se je, da človeška civilizacija postopoma uničuje nekoč veliko prebivalstvo in je sedanje stanje izjemno težko popraviti.

Če najdete napako, izberite del besedila in pritisnite Ctrl + Enter.

Sprejeti varnostni ukrepi

Vrsta je navedena v Dodatku II h Konvenciji CITES. Uvrščeno v Rdečo knjigo Moskve (2001). V Moskovski regiji je pod posebno zaščito od leta 1978 (11). V prvi izdaji Rdeče knjige moskovske regije (1998) je bil vključen na seznam Dodatka 1. V tej izdaji je vključen v glavni seznam Rdeče knjige moskovske regije. Nekatere gnezditvene skupine se nahajajo na ozemljih rezervatov regionalnega pomena v okrožjih Taldomsky, Lotoshinsky, Shakhovsky, Shatursky in Lukhovitsky ter v državnem kompleksu Zavidovo.

Priporočila za ohranitev vrste v naravnih razmerah

Opredelitev novih krajev zgoščenega gnezdenja vrst z naknadno organizacijo zavarovanih območij. Zaostritev boja proti nezakonitemu odstrelu ujed.

Priporočena in citirana literatura

Rdeča knjiga Moskovske regije 1. Stepanyan, 2003, 2. Zbirka podatkov za program "Ptice Moskve in Moskovske regije", 3. Ptušenko, Inozemtsev, 1968, 4. Beljajev, 1938, 5. Miščenko, 1985. 6. Podatki avtorja eseja, 7 Zubakin, 2001, 8 I.V. Sokolov, pers. komu., 9. Knjiga dejstev rezervata "Zhuravlinnaya Rodina" (roke.), 10. Dementjev, 1951b, 11. Sklep izvršnih odborov ..., 1978. Sestavil A.L. Miščenko.

Kje živi črni zmaj

Predstavniki tipske podvrste črnega zmaja so v večini Evrope pogosti in številni, v Aziji jih najdemo do Pakistana.

Črno ušesni zmaj živi vzhodno od Volge, v Sibiriji v Indokini do južnih predelov Kitajske.

Na vzhodu Pakistana v tropskih gozdovih Indije in na otoku Šrilanke živijo majhni indijski zmaji.

Predstavniki druge podvrste, čigar ime se v prevodu imenuje "zmaj z vilicami", živijo na otoku Sulavesi, v Papui Novi Gvineji in na vzhodu Avstralije.

Peta podvrsta, tajvanski zmaj, živi v kitajski provinci Hainan in na otoku Tajvan.

Prebivalci evropskega ozemlja prezimijo v Afriki, tropske podvrste črnega zmaja so sedeče.

V svojem obsežnem območju ptice izbirajo podobne biotope: redke gozdove v bližini vodnih virov - rek, jezer ali močvirij. Na takšnih mestih lahko izvrstno fotografirate črnega zmaja in slišite njegov glas: visoki melodični trili "jurl-jurrl", v primeru alarma pa pogosto ponavljajoči se "ki-vi-ki-ki".

Plenilci se izogibajo odprtih pokrajin; tudi v gostih gozdovih jih ni. Toda poleg naselij so to znane ptice, pogosto so črni zmaji opaženi v velikih mestih, kjer imajo plenilci kaj zaslužka.

Črn zmaj, Republika Altaj, okrožje Ulagansky, južno od Teletskega jezera.

Kaj jedo črni zmaj

Imajo šibke noge in kljun, te ptice spadajo v tako imenovane nespecializirane nabiralce. Zato je osnova prehrane črnega zmaja različne vrste mrhovine. Na poplavnih ravnicah ptice poberejo veliko število poginulih rib, pogosto obiščejo smetišča, mestna odlagališča in okolico klavnic, kjer jedo različne odpadke.

Živi plen je v prehrani plenilcev prisoten v manjši meri. Črni zmaji lovijo majhne glodalce, včasih kače in žabe, v plitvi vodi nabirajo rake in mehkužce, lovijo črve in žuželke ter jedo piščance in majhne ptice.

Med hranjenjem so črni zmaji strpni do sorodnikov; velike koncentracije ptic lahko opazimo na mestnih odlagališčih, kjer se hranijo ali vzpenjajo visoko nad tlemi. Plenilci drvijo krila v isti ravnini s telesom, medtem ko so "prsti" dobro vidni - vrhovi letalskega perja, močno izraženi, vendar ne razprti.

Črni zmaji se vzpenjajo pogosto in dolgo, včasih pripravijo prave letalske predstave s saltami in težkim manevriranjem. Njihov viličasti rep pomaga usmerjati ptice.

V Evropi je gostota populacije plenilcev tako velika, da se ponekod črni zmaji ne morejo naseliti na svojem območju. Potem so ptice prisiljene hraniti se na tujih ozemljih in gnezditi v majhnih skupinah parov brez zemlje.

Razmnoževanje

Za razliko od večine roparic se črni zmaj pogosto naseli v majhnih kolonijah. Črni zmaji gnezdijo v gozdovih, blizu rek in močvirij. Jajca odlagajo konec aprila - v začetku maja. V sklopki so do 4 bela jajca z rjavimi pikami. Samica inkubira jajčeca nekaj več kot mesec dni, samček pa v tem času dobi svojo hrano.

Gnezda pogosto okrasijo z zelenimi vejami drugih dreves, cvetjem, svetlimi krpami ali steklenicami, verjetno zato, da označijo svoje ozemlje in druge ptice odvrnejo od napada gnezda.

Hrana

Prehrana je izredno raznolika: različne vrste živalske hrane (majhni sesalci, ptice, plazilci, dvoživke, raki, žuželke). Lahko se hrani s mrhovinjo in smeti.

Povprečna življenjska doba zmaja je 25 let.

Pin
Send
Share
Send
Send