Ptičje družine

Dejstva o kaspijski trni - jajca | Območje | Mladoletnik | Gnezdo

Pin
Send
Share
Send
Send


Kaspijska čigra, znanstveno ime Hydroprogne caspia je vrsta čigre s subkozmopolitsko, vendar razpršeno razširjenostjo. Ne glede na njegovo poglobljeno različnost je monotipičen za svoj rod in nima sprejetih podvrst.

Dejstva o kaspijski terni

Naslov rodu je iz zgodovinskega grškega hudros, "voda", in latinskega progne, "lastovka". Natančna kaspija je iz latinščine in se tako kot angleški naslov nanaša na Kaspijsko morje.

Opis kaspijske čigre

Caspian Tern je največja čigra na svetu z velikostjo 48-60 cm (19-24 palcev), razponom kril 127-145 cm (50-57 palcev) in težo 530-782 g (18,7-27,6 oz).

Grownup Caspian Tern ima črne noge in podaljšan debel rdeče-oranžen račun z majhno črno konico. Imajo belo glavo s črno kapico in belim vratom, trebuhom in repom.

Višja krila kaspijske čigre so bledo siva; spodnja krila so bleda s temno večjim perjem. Med letom je rep precej manj razcepljen kot različne čigre in ideje kril na spodnji strani.

Pozimi je črna kapica še vedno aktualna (ne kot pri številnih različnih čigrah), vendar z nekaj belimi črtami na čelu. Odločitev je glasen čaplji podoben grak.

Porazdelitev in življenjski prostor

Njihov gnezditveni življenjski prostor so velikanska jezera in oceanske obale v Severni Ameriki (skupaj z Nicejskimi jezeri) in regionalno v Evropi (predvsem čez Baltsko morje in Črno morje), Aziji, Afriki in Avstraliji (Avstralija in Nova Zelandija).

Severnoameriške ptice se selijo na južne obale, Zahodno Indijo in najsevernejšo Južno Ameriko.

Neplodne sezone evropske in azijske ptice preživijo v tropih Zastarelega sveta. Afriške in avstralske ptice prebivajo ali se razpršijo na velike razdalje.
Leta 2016 je bilo v nacionalnem spomeniku Cape Krusenstern na severozahodu Aljaske odkrito gnezdo kaspijske čigre, 1000 milj severneje od katerega koli prejšnjega opazovanja.

To izboljšanje kaspijske čigre je bilo del običajnega vzorca na Aljaski vrst, ki so se prenašale na sever, kar je bilo pripisano segrevanju sveta.
Število svetovnih prebivalcev kaspijskega Terna je približno 50.000 parov; število na večini območij je varno, vendar prebivalci Baltskega morja (1400–1475 parov v zgodnjih devetdesetih letih) upadajo in so skrb vzbujajoče.
Kaspijska čigra je verjetno ena od vrst, za katere velja Poravnava o ohranjanju afriško-evrazijskih selitvenih vodnih ptic (AEWA).

Hranjenje

Caspian Tern se prehranjuje predvsem z ribami, za katerimi se potapljajo, prekomerno lebdijo nad vodo, nato pa se potopijo.

Poleg tega včasih jedo orjaške žuželke, mlajše in jajca različnih ptic in glodalcev.

Caspian Tern bi lahko lovil kar 60 km (37 milj) od plemenske kolonije za lovljenje rib; poleg tega na morju običajno lovijo tudi na sladkovodnih jezerih.

Reja

Vzreja kaspijske čigre poteka spomladi in poleti, odlagajo se od enega do nekaj bledo modrih neizkušenih jajčec s težko rjavo prepoznavnostjo.

Kaspijska čigra gnezdi skupaj v kolonijah ali posamezno v mešanih kolonijah različnih vrst čigre in galeba.

Gnezdo kaspijske čigre je na dnu med gramozom in peskom ali običajno na vegetaciji; inkubacija traja 26-28 dni.

Piščanci so različni v vzorcu perja, od bledo kremaste do temnejše sivo rjave barve; ta sprememba pomaga odraslim pri prepoznavanju lastnih piščancev, ko se vrnejo v kolonijo s poti hranjenja. Izločanje se zgodi po 35-45 dneh.

Poglej si posnetek: NO Fail Microwave Poached Egg Recipe (April 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send