Ptičje družine

Ptič srakoper

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Afriške ličinke ( Campephaga )
  • Oranžne ličinke ( Campochaera )
  • Ličinke plavčka ( Koracina )
  • Ličinke muharice ( Hemipus )
  • Lobotos
  • Ličinke piščalke ( Lalage )
  • Dolgorepe ličinke ( Pericrocotus )
  • Zemeljski jedec ( Pteropodoci )

Ličinke (lat. Campephagidae ) Je družina majhnih ali srednje velikih ptic pevk, ki živijo večinoma v subtropskih in tropskih predelih Afrike, Azije in Avstralije. Skupaj je približno 85 vrst ličink, razdeljenih na 8-9 rodov. Do nedavnega je bil rod gozdnih ličink (Tephrodornis), verjetno pa je bližje gozdnemu srakoperju (Prionopidae) ali družini Malaconotidae... Še en monotipski rod ličink s črnimi prsi (Chlamydochaera) je trenutno dodeljena družini drozdov (Turdidae). Nekaterim pticam iz te družine grozi izumrtje, vključno z vrstami Coracina bicolor, Coracina newtoni in Pericrocotus igneus.

Opis in značilnosti

Srakoper je iz reda passerinov. Na videz je ptico mogoče zamenjati s sneguljo, vendar ima ob natančnem pregledu močan jastrebov kljun, kar zgovorno priča o njenem namenu. To je plenilec, zaradi svoje skromne velikosti in maskirne barve se lahko zlahka prikrade na svoj plen.

Koncept ptice roparice in ptice pevke je bil vedno drugačen, vendar je narava oba talenta sklenila v majhni ptički, družini passerjev hkrati. Poleg drugih prednosti pesmi sramež ima odlične umetniške sposobnosti, preseneča poslušalce z različnimi ruladi, kopira petje drugih ptic.

Prisluhnite glasu srakoperja

https://givnost.ru/wp-content/uploads/2018/12/zhulan-obyknovennyy-golos-1114-onbird.ru_.mp3

Srakoper lahko samo za zabavo potisne sovo z veje ali draži sokola, pri čemer zanemarja nevarnost.

Zelo prijazna vrsta - znotraj družine obstajajo zelo močne vezi - podpirajo se in jih varujejo pred velikimi plenilci. So pa zelo agresivni do drugih vrst, drugi del imena: "dal" iz besede slovanskega izvora "dal" - voziti. Okoli sebe vozi svoje in druge, razen manjših pasem, ki so primerne za plen.

Ne bo prezrl sokola, sove, srake, vseh konkurentov prehranjevalne verige. Latinsko ime "ekscubitor" pomeni čuvaj ali stražar, drzen stražar bo z veseljem pokvaril lov na druge ptice ali živali in glasno opozoril na bližajočo se nevarnost.

Gost, stransko stisnjen kljun, mogočen kljuk podoben kljuku, izda plenilca, ki se skriva za prikupnim videzom paserinov. Ptičica nima ostrih bojnih krempljev, čeprav lahko nosi ujeti plen in ga drži v tacah.

Karl Linay je leta 1780 v knjigi "Sistem narave" razvrstil in opisal vrste srakoperja. Pred tem so ga naravoslovci imenovali pepelno siva sraka, modra voščenka. Najbližji sorodniki so družina Corvids.

V Rusiji živi, ​​gnezdi in se redi devet vrst.

  • Japonski srakoper (Lanius Bucephalus), rdeče stranice, bela lisa na hrbtu, vzorčasta luskasta barva trebuha,

  • Tiger (Lanius tigrinus), standardne velikosti, črtast hrbet, črna sled na očeh, umazano siv trebuh, samica je videti skromnejša - barva perja je dolgočasna,

  • Rdečelaski srakoper (Lanius senator), hrbet je črn, glava rdeče-rjava, na ramenih so široke bele črte,

Poslušajte glas rdečelasega srakoperja:

  • Črno srajca (Lanius minor), manj kot sive velikosti, čelo je široko uokvirjeno s črno piko, dno je belo z rožnatim odtenkom, se od svojih sorodnikov razlikuje po valu podobnem letu,

Prisluhnite glasu črnega obraza:

  • Sivi srakoper (Lanius eckubitor), svetlo čelo, krajši rep, črna črta skozi oči, bel trebuh,

Prisluhnite glasu sivega srakoperja:

  • Klinasti rep (Lanius sphenocercus) je v primerjavi z drugimi vrstami večja ptica, dolg klinast rep, bele črte na krilih in ramenih,

  • Sibirski srakoper (Lanius cristatus), najbližji srajca sorodnikpripadajo vrstnemu pasterinu, glava in rep sta svetlo rjava, trebuh je prekrit s sivim luskastem vzorcem,

Prisluhnite glasu sibirskega puščavca:

  • Rdečerepi srakoper (Lanius phoenikuroides), svetlo rdeč rep, peščeno telo,

Prisluhnite glasu rdečerepega srakoperja:

  • Šrajk Šrajk navaden, (Lanius collurio) se od sibirskega razlikuje po svetlo sivi barvi repa in glave, hrbet je kostanjev, črno uokvirja oči.

Življenjski slog in življenjski prostor

Območje razširjenosti vrste je območje zmernega in subarktičnega pasu severne poloble, od gozdne tundre na severu do step na jugu. Habitat se razteza do 50. vzporednika.

  • Dolžina telesa 24-38 cm,
  • Razpon kril 30-34cm,
  • Teža 50-80 gramov.

Habitat v Rusiji: od Volge do vznožja južnega Urala, ob južnem obrobju sibirske tajge, vzdolž Jeniseja, najdenega v Baškiriji. Podvrsta gozdne stepe živi v regijah Ryazan, Bryansk, Voronezh, Kaluga, Lipetsk. Moskovska regija in okolica ima tudi nekaj gozdnih virov za privabljanje ptic na njihova gnezdišča. Ruska vrsta velja za nomadsko, južne pa selitvene.

Med leti se zgodi nedaleč od človeških naselij, čeprav je ptičica sramežljiva, se izogiba srečanju z osebo. Sedentarne nomadske vrste - jeseni in pozimi selivke odidejo proti jugu in se ustavijo za prezimovanje v južnih predelih Ukrajine, Indije in Afrike - nomadsko gibanje se nadaljuje od oktobra do marca.

V Evropi je približno 250 - 400 tisoč posameznikov. Največja gostota ptic med ukrajinsko-beloruskim Polesjem je tu, kjer opazimo znatno širitev gnezditvenega območja. Letijo v jatah ali posamezno. Naselja in gnezdišča pokrivajo Severno Ameriko, Azijo in Severno Afriko.

Biosferni rezervat Kronotsky je prezimovališče te vrste na Kamčatki. Najljubša mesta ptice so v visokih drevesih, v gosti kroni je težko opaziti, vendar lahko vedno občudujete petje, saj se med zelenjem nenehno slišijo zvočni treli. Ko zasliši osebo, ptica ne bo odletela, le odletela bo le drugam.

Hrana

Skromna velikost je dobro služila, prašič mirno, ne da bi pritegnil preveč pozornosti, pristane med nič hudega slutečimi vrabci. Nihče se nanj ne ozira, medtem ko si za večerjo počasi izbere vrabca, ki se raztrese po ubogi žrtvi. Vrabci se razpršijo, toda plen je že v kljunu.

Najljubša strategija plenilca je, da pazi na hrano zase, z visokega drevesa, nato pa brezglavo drvi skoraj navpično navzdol. Če ima tarča čas, da močno odskoči, jo dohiti, ko hitro teče po ravni površini.

Popolnoma lovi ptice v letu - lovec je tako strasten, da ugrabi vrabca, tudi pod roko osebe, ko obupno poskuša pobegniti. Vstop v mrežo za ujemanje skupaj s pokalom se ne ustavi in ​​še naprej muči ujeto divjad.

Srajca nosi svoj plen na svojih najljubših krajih za obed, običajno trnast grm s trni ali ostrimi vejami. Lovec ga nabode na trn in ga raztrga z ostrim kljunom. Zakaj deluje tako, biologi nimajo natančne razlage. Tako delujejo predstavniki vseh vrst srakoperjev, ki so dobili ime svoje vrste: Lanius - mesar.

Srakoper je ptica roparica, ki lahko napada celo vrabce

Ko pridejo leta žetve, so vse veje znotraj roparjevega habitata obešene z zalogami miši ali ptic. Čas vitkejši - na njih visijo samo kože in perje. Takšna pritrditev pripomore k lažjemu spopadanju z ujeto divjadjo, pritrditev na trnih ne bo pustila, da bi zdrsnila ali padla z veje.

Kakor ptice svoje potomce učijo letenja in lova, tako kriki novo generacijo učijo pleniti trnje. Učenje ni enostavno, vendar vztrajnost prinaša rezultate. Poleg majhnih ptic, navadni srakoper ulovi:

  • Njihovi sesalci: mišji glodalci - voluharji, rovke, mlade podgane,
  • Spretni kuščarji, žabe, krastače
  • Zabeleženi so bili primeri lova na netopirje,
  • Hymenoptera in Orthoptera žuželke (majski hrošč, hrošč, moški),
  • Metulji metulji za hranjenje potomcev,
  • Polži, deževniki, pajki.

Včasih lahko ujame ptico, večjo od sebe, poleti jedo robide, slive, fige. Za hrano leti 400-500 metrov, lebdi nad označeno žrtev.

Razmnoževanje in pričakovana življenjska doba

Obstajajo posamezni primeri vzreje v ujetništvu.

Eno leto starosti je čas pubertete, začne se družinsko življenje. Navadni srakoper spada med monogamne vrste, gnezditveno obdobje april - julij. Najbolj optimalna za gnezdenje so močvirja, mokri travniki z masivi grmovja ali posamezni grmi.

Gnezdi tudi na gozdnih jasah, požarih, posekah ali robovih gozdov. Gnezda so razporejena na grmovju ali drevesih, pri čemer se izbere debelejša veja. Različni tipi gradijo hiše na različnih višinah, od dva do devet metrov nad tlemi. Gnezda se pogosto uporabljajo že več let zapored, tako da so izpostavljena spomladanskemu popravilu.

Par za pevce je prijeten, melodičen, sestavljen iz zapletenega zaporedja razbijanja in trenja, čeprav ima moški cel niz ostrih krikov, piščal, klikov za zasledovanje sovražnika. Fant se ritmično prikloni svoji izbranki, kriči, poje, se skrije med krošnjo drevesa, nato pa začne izzivalno leteti v krogih.

Zakonca sta enakopravno vključena v vzrejo potomcev, le njune vloge se razlikujejo. Moški skrbi za samico, ji zapoje čudovite pesmi, izbere si mesto za gnezdenje, na dno postavi več velikih vej.

Če je dvorjenje sprejeto, potem samica še naprej gradi gnezdo in dodaja vejice, travice. Kot rezultat se dobi debela košara, ki na sredino položi volno obledelih živali in ptičje perje. Krilati graditelj vrh gnezda uokvirja z zeleno travo, morda za preobleko ali lepoto.

Komunicira z ženinom in odlaga jajčeca. Običajno polaganje jajčec poteka v drugi polovici aprila in maja, včasih najdemo jajca, ki so položena junija, očitno pa jih ponovno položijo, namesto da jih plenilec ukrade. Barva jajčec je belkasta z razpršenimi rjavimi pikami.

Najvišjo starost so zabeležili ornitologi na Slovaškem. Enako je šestim letom.

Naslednjih pol meseca porabimo za inkubacijo jajčec. Sklopka je običajno sestavljena iz 5 - 7 jajc, redkeje 8 - 9, inkubacija traja 15 dni. Oče se ukvarja s pridobivanjem hrane zase in za ženo. Piščanci se izvalijo slepo, rahlo puhasto vzdolž sodov. Usta v notranjosti so oranžna, svetla, da pritegnejo pozornost staršev.

Tri tedne aktivno krmijo svoje otroke. Piščanci gnezdo zapustijo pri starosti 18 - 20 dni, po nadaljnjih dveh tednih pa postanejo popolnoma samostojni. Junija že lahko vidite prve mlade leteče ptice, ki pa ne gredo daleč od staršev.

Do jeseni še naprej uporabljajo dopolnilno hrano za starše, dokler ni čas za zbiranje v jatah. Opazili so primere, ko se je polovica piščancev pridružila materi, druga polovica pa očetu.

Srakoperka

Številka ptice srakoperje se hitro zmanjšuje zaradi zmanjšanja površin brez kmetijskih dejavnosti, uporabe velike količine pesticidov. Za ohranitev vrste je treba ohraniti krajino, primerno za gnezdenje ptic, prepoved uporabe kemikalij na kmetijskem področju in uvedbo načinov varstva okolja.

Rezervat Oksky se ukvarja s preučevanjem naselij in selitve vrst, zaščito gozdov, gostota naseljenosti sivega srakoperja je 50 parov na 230 hektarjev. Uspeh gnezdenja na študijskih območjih je 58%.

Druga zaščitena gnezdišča so v naravnem rezervatu Kandalaksha, Laplandsky, Central-Lesnoye. Izvajajo ciljno študijo lokacije vrste, spremljanje stalnih gnezdišč in proučevanje sorodnih dejavnikov.

Šrajk je uvrščen v Rdečo knjigo za obnovo populacije

Sraka je zaščitena z Rdečo knjigo podatkov Rusije, Evropske skupnosti za varstvo okolja. Bernska konvencija je v Dodatek št. 2 vključila sporazum med Rusijo in Indijo o zaščiti ptic selivk, vključno s sivim, s črnim repom, tigrom in sibirskim srakom.

Oseba mora dobro skrbeti za okoliško naravo in sodelovati v gibanju za ohranitev ogroženih vrst. Skupnosti skupnosti opazovalcev ptic, gozdarjev in čuvajev divjadi skrbijo za izboljšanje gozdnih zemljišč in obnovo populacij ogroženih ptic. Shrike na fotografiji izgleda kot neškodljiva miroljubna ptica.

Izvor vrste in opis

Foto: Sivi srakoper

Ta ptica je bila v temeljni znanosti prvič opisana sredi 18. stoletja v 10. zvezku knjige Carla Linnaeusa "Sistemi narave". Od takrat se je opis ptice večkrat spremenil, a na splošno se švedski biolog ni zmotil in je ptico označil za majhnega krilatega plenilca.

Kar zadeva evolucijo, srakoper velja za eno izmed štirih najstarejših ptic na Zemlji. To je povezano z njegovo agresivno in plenilsko naravo. Verjame se, da je družina srakoperjev preživela svetovno ledeno dobo in je bila prisiljena jesti meso, saj rastlinske hrane in žuželk preprosto ni bilo.

Video: Sivi srakoper

Srakoper je srednje velika ptica (približno kot drozd). Ptičja glava je velika in okrogla. Krila so na robovih zaobljena, rep srakoperja pa je v primerjavi z majhnim telesom precej dolg. V povprečju je ptica dolga približno 35-40 centimetrov, razpon kril približno 35 centimetrov, ptica pa tehta 70-80 gramov.

Hrbet ptice ima sivkasto perje, trebuh je prekrit z rjavkastim perjem. Vodoravna črna črta poteka skozi obe očesi in navzdol do ušes. Ona je tista, ki naredi ptico prepoznavno in jo je težko zamenjati z nekom drugim. Rep ptice je premožno črn, z majhnimi belimi robovi. Račun je masiven in močan, dobro prilagojen za lov drobnice. Noge so majhne, ​​vendar trpežne, kar omogoča, da se srakoper oprijema najtanjših vej dreves.

Videz in lastnosti

Foto: Kako je videti sivi srakoper

Videz in vedenje ptice je odvisno od tega, kateri podvrsti pripada. Skupaj obstaja pet velikih podvrst te ptice, ki se med seboj bistveno razlikujejo po velikosti in barvi.

  • sivi srakoper. Najštevilčnejši predstavnik vrste živi v številnih regijah evrazijske celine. Ime je dobil po pepelnato sivi barvi. Se razlikuje po precej agresivnem in drznem vedenju ter široki črni črti na očeh,
  • Japonski srakoper. Morda najmanjša podvrsta ptic. Živi izključno na vzhodu Japonske in ima zato takšno ime. Ta majhna ptica, dolga približno 20 centimetrov, je zelo nenavadne barve. Njegova krila in rep so črni, trebuh je rdeč, hrbet pa siv. Na očeh pa je "črna" maska, ki loči vse ostale
  • tigrov srakoper. Živi na Kitajskem in v daljnem vzhodu Rusije. Razlikuje se v zelo svetlih, tigrastih perjih. Rep in hrbet ptice sta rjava s črnimi črtami, kar skoraj v celoti ponavlja barvo usurskega tigra. Mimogrede, ta podvrsta se razlikuje tudi po tem, da samice na očeh nimajo črne maske, ki je značilna za vse srakoperje,
  • puščavski srakoper. Prebivalec afriških puščav. Ena redkih ptic, ki lahko živi vzdolž oboda vročine Sahare. Zanj je značilna majhnost (dolga približno 20 centimetrov) in tehta 40-50 gramov. Hrbet in rep ptice sta črna, trebuh pa bel ali svetlo roza. Edinstvena značilnost puščavskega srajca je njegov ukrivljen kljun, ki mu omogoča, da razbije trdo lupino žuželk,
  • belo-rjavi srakoper. Ta podvrsta ptic živi v Afriki na nadmorski višini 2000 metrov. To je najmanjši srakoper.Njegova teža je približno 30 gramov, velikost telesa pa ne presega 20 centimetrov. Ta ptica od ostalih izstopa z belim čelom, ki je v nasprotju s "črno" masko. Samica te vrste srakoperja ima na straneh rdeče lise in se zelo razlikuje od samca, ki takih pik nima.

Kje živi sivi srakoper?

Foto: Sivi srakoper v Rusiji

Večina ptic pevk raje živi v toplem podnebju, vendar se je srakoper dobro prilagodil za življenje na severni polobli. Trenutno se ptičji življenjski prostor razteza od zmernega do arktičnega pasu vzdolž celotne 50. vzporednice.

Rusija se upravičeno šteje za rojstno mesto sivega srajca. Ptice so naseljene na velikem ozemlju od Volge do južnega Urala. Pomemben del ptic je v celoti naselil sibirsko tajgo in se odlično počuti na bregovih Jeniseja. Hkrati ne smemo pomisliti, da je ptica sposobna živeti izključno v gozdu. Daleč od tega. Nasprotno, srakoperji poskušajo naseliti gozdno stepo in srečno živijo v stepah Baškirije.

Kljub dejstvu, da je ptica zelo sramežljiva in se poskuša izogniti srečanju z ljudmi, lahko srakofje najdemo v tako gosto naseljenih regijah Rusije, kot so Moskva, Rjazan, Voronjež in Lipeck.

Sivi srakoper, ki živi v Rusiji, je ptica selivka. Zgodaj jeseni se ptice jatijo in letijo v Afriko ali Indijo. Toda srakoperji, ki živijo v toplih deželah, sedijo in lahko dolgo živijo na istem ozemlju. Poleg Rusije srakoperji živijo v Severni Ameriki, Aziji in tudi v Afriki. V Indiji srakoperji ne gnezdijo, ampak samo počakajo na zimo. Tudi ptice so izbrale Kamčatko. Zaradi razmeroma tople mikroklime tam srakofoni stalno živijo in ne odletijo pozimi.

Zdaj veste, kje je sivi srakoper. Poglejmo, kaj ta ptica je.

Kaj jedo sivi srakoper?

Foto: Ptičji sivi srakoper

Kljub svoji skromni velikosti je sivi srakoper plenilska in krvoločna ptica, ki pogosto lovi zaradi lastnih užitkov.

Zanimivost: V primeru, da ptica svojega plena ne more takoj pojesti, ga nato obesi na veje dreves. Nato po potrebi odtrga koščke plenu in jih poje. Gnezdo prašiča je zelo pogosto obkroženo s križanimi truplami majhnih živali.

Glavna prehrana srajcev vključuje naslednja bitja:

  • majhne ptice,
  • miška,
  • rovke,
  • moli,
  • podgane,
  • netopirji,
  • veliki hrošči (majski ali moški),
  • kuščarji,
  • žabe.

Če netopirji gnezdijo v bližini, potem ni dvoma, da jih bo srakoper lovil in jih ujel v zrak. Srakoper je zelo dober lovec. Dolgo časa lahko sedi na enem mestu in pazi na plen. Po tem se hitro potopi proti njej in z enim udarcem ubije. Srakec rad napada jate pasterinov, lovi hrošče in metulje na muho ter lovi žabe in kuščarje.

Za svoj plen je srakoper sposoben leteti do kilometra in počakati, da se tarča utrudi in upočasni. V inkubacijskem obdobju srakoper ujame veliko velikih žuželk, saj piščanci potrebujejo beljakovine. Ptica se lahko hrani z mrhovinjo in ne okleva odtrgati kosov divjadi, ki so jo ubili drugi plenilci.

Značilnosti značaja in življenjskega sloga

Foto: Sivi srakoper v naravi

Kot smo že omenili, je srakoper agresiven plenilec, ki lahko lovi in ​​ubija, ne da bi bil celo lačen. Ptica je nepremišljena in je sposobna dolgo preganjati plen. Poleg tega ima srakoper zelo močan občutek za svoje ozemlje. Napadel bo in odgnal vse druge ptice, ki so letele nanjo. Pogosto se zgodi, da srakoper napade ptice dvakrat ali celo trikrat bolj kot samega sebe, samo da nepovabljenega gosta pregna z ozemlja.

Neustrašnost in agresivnost pomagata svrabnikom, da dražijo velike ptice, jih napadajo iz različnih smeri in silijo, da zapustijo svoje ozemlje. Ptice živijo v parih in znotraj svoje družine ohranjajo zelo prijateljske in močne odnose. Srakovci so po naravi monogamni in partnerju ostanejo zvesti vse življenje. Poleg tega so skrbni starši, ki dolgo vzgajajo svoje piščance.

Zanimivost: Ptica je dobila ime "srakoper" po starodavni slovanski besedi "to put", kar pomeni "voziti". To pomeni, da dobesedno prevedeno "srakoper" pomeni "loviti srako", kar na najboljši možen način označuje vedenje te ptice.

Druga pomembna lastnost teh ptic je, da lahko selijo tako v jati 50–80 posameznikov kot skupaj (samci in samice). Poleg tega se na celotni poti srakoperji podpirajo in odstotek pogrešanih ptic je izredno majhen.

Družbena struktura in reprodukcija

Foto: Sivi srakoper v letu

V Rusiji se sezona gnezdenja teh ptic začne v začetku maja. Moški samici zapoje pesmi, se ritmično prikloni pred njo in v krogih leti okoli nje. Nato začne graditi gnezdo in če je samica sprejela dvorjenje samca, potem nadaljuje gradnjo skupaj. Ptica gnezdi na gozdnih jasah, na obrobju velikih gozdov in celo v gozdnih pasovih v stepah. Zelo zanimivo je tudi Šrajkovo gnezdo. Ima dva sloja. Prva plast je trda. Sestavljen je iz tankih vejic in suhe trave. Druga plast je mehka in vsebuje piščance. Ptice ga ustvarjajo iz perja, perja in volne svojih žrtev.

Praviloma je v gnezdu srakoperja do 8 jajčec. Samica jih inkubira, samček pa jo v celoti oskrbi s hrano. Inkubacija traja do 15 dni, po tem času pa se izležejo piščanci. Šrajčki so zelo skrbni starši. Svojim piščancem ne zagotavljajo samo hrane, ampak tudi varnost. Eden od staršev je vedno blizu gnezda in je pripravljen zaščititi piščance pred plenilci.

Prehrana piščancev je sestavljena iz žuželk. Ta prehrana je bogata z beljakovinami, ki piščancem pomagajo v najkrajšem možnem času. Piščanci preživijo v gnezdu tri tedne, nato pa odletijo, starši pa jih še mesec dni hranijo. Še več, tudi ko so mlade ptice na krilu, ohranjajo stike s starši in jih pogosto hranijo s svojimi zalogami. Pogosti so primeri, ko so otroci in starši ustvarili jato in skupaj odleteli na zimo.

Naravni sovražniki sivih rakov

Foto: Kako je videti sivi srakoper

In čeprav je sivi srakoper v naravi močan plenilec, ima dovolj sovražnikov. Ne pozabite, da je to majhna ptica, katere teža ne doseže niti 100 gramov. Sklopke jajc in piščancev so najbolj ogrožene. Srakobranci so pogumni in agresivni, a tudi oni ne morejo pregnati ali ovirati dovolj velikega štirinožnega plenilca.

Glavni sovražniki ptice so:

Tudi drugi veliki plenilci lahko jedo jajca ali prigriznejo pilote, ki ne letijo. Tudi odrasle mačke lahko ogrozijo gnezdo svraka, če se oddaljijo tako daleč od doma. Leteči plenilci lahko predstavljajo tudi veliko nevarnost za srakofe. Običajno jastrebi ali orli plenijo neizkušene mlade živali, saj so odrasle ptice zelo spretne in hitre. Zlahka se skrijejo v listje in jih ni lahko presenetiti.

Najpomembnejša nevarnost za ptice te vrste so ljudje. Zaradi njihove aktivnosti se oskrba svinjcev s hrano zmanjšuje, kar vodi do počasnega, a enakomernega upada števila teh ptic. Obstajajo primeri, ko ljudje lovijo te ptice in iztrebljajo celotne družine. Takšne lovce pa je mogoče razumeti. Šravci se radi naselijo v bližini čebelnjakov in se z veseljem hranijo s čebelami. V samo eni sezoni lahko čebelarski farmi povzročijo veliko škodo in ljudem ne preostane drugega, kot da lovijo škrbine.

Prebivalstvo in status vrste

Foto: Sivi srakoper

In čeprav se sivi srakoper lahko postavi zase in odbije vsakega plenilca, se število te ptice hitro zmanjšuje. In to ni povezano z naravnimi dejavniki, temveč s človekovo dejavnostjo. Ker ljudje nenehno povečujejo količino kmetijskih površin in široko uporabljajo pesticide za uničenje škodljivcev žuželk, se število srakoperjev vsako leto zmanjšuje.

V tajgih regijah Sibirije in Baškirije števila ptic ni mogoče natančno prešteti, v rezervatih Meshchersky pa se je število sivih škržkov v zadnjih 10 letih zmanjšalo za polovico. Trenutno v tem rezervatu živi le 50 parov teh ptic. Znanstveniki ornitologi ocenjujejo, da je skupno število ptic v Evraziji 20-30 tisoč posameznikov. V Afriki živi približno 30 tisoč posameznikov več. To zadostuje za obnovo populacije in ohranjanje naravnega ravnovesja, vendar določena nevarnost za vrsto še vedno obstaja.

Dejstvo je, da se sivi škržci v ujetništvu zelo slabo razmnožujejo. Znana sta le dva primera, ko so te ptice rodile v ograjenem živalskem vrtu. Zato ni mogoče umetno obnoviti populacije srakoperjev. V tem trenutku populacija srakožnikov povzroča najmanj zaskrbljenosti in jim v prihodnjih letih kot vrsta ne grozi izumrtje in izumrtje.

Sivi srakoper Je ena najbolj edinstvenih ptic na svetu. To je edina ptica pevka, ki je sposobna tako lepo peti kot neusmiljeno loviti svoje vrste. Navzven je srakoper videti popolnoma neškodljiva ptica, toda za tem prikupnim videzom se skriva neusmiljen plenilec, ki se lahko spopade s plenom, dvakrat večjim od njega.

Širjenje

Porazdeljen v tropskih in subtropskih pasovih Afrike, Južne in Jugovzhodne Azije, Oceanije in Avstralije. Na ozemlju Ruske federacije najdemo eno vrsto - sive ličinke (Pteropodocys divaricatus), ki živi v listnatih in mešanih gozdovih Amurske regije in na jugu Primorskega ozemlja. Obseg rodov gozdov, muharjev in preprosto ličink je večinoma omejen na države južne in jugovzhodne Azije. Predstavniki ličink otokov živijo v Avstraliji.

Habitati

V izjemnem primeru živijo na drevesih, pogosto v zgornjem sloju gozda, v bližini krošnje listov. Mnoge vrste imajo raje gozdne robove. Približno 11 vrst ima raje bolj odprte prostore. Prej so verjeli, da je edina vrsta, ki večino svojega časa preživi na zemlji, avstralski gozdni ličinki (Pteropodocys maxima), vendar za to ptico trenutno velja, da pripada drugi družini. Najdemo ga v močvirnatih, vlažnih tropskih ali sušnih kserofitskih gozdovih, v mangrovah, v grmih grmovnic ali savan. Večina vrst je sedečih in vezanih na določeno ozemlje. Nekatere vrste, zlasti tiste v Afriki in Avstraliji, pa se selijo na majhne razdalje. Tri vrste ličink iz srednje in vzhodne Azije so ptice selivke: na primer sive ličinke (Pericrocotus divaricatus) zime na Filipinih.

Vedenje in razmnoževanje

Najdemo jih same, v parih ali v istospolnih jatah (ličinkah). Coracina lineata prenoči v skupinah. Gnezditveno obdobje ličink do danes še ni bilo dovolj raziskano, vendar je bilo opaziti, da se večina vrst, z izjemo Lalage tricolor, razmnožuje bodisi v deževni sezoni bodisi takoj po njenem koncu. Monogamni, razmnožujejo se v parih (ne v kolonijah). Gnezdo pri večini ptic zgradijo samci in samice na vodoravni ali razcepljeni veji in je majhna, plitva skodelica v obliki suhih vej dreves, lubja, maha, lišajev, trave in pajčevine, v bližini katere pogosto ga je mogoče najti. Sklopka je sestavljena iz 1-5 (najpogosteje 2-3) jajc. Pri večini vrst se inkubira samo samica. Inkubacijsko obdobje je 14-25 dni. Oba starša skrbita za piščance. Piščanci gnezdo zapustijo v 13-24 dneh.

Pin
Send
Share
Send
Send