Ptičje družine

Vrabja sova - opis, življenjski prostor, zanimivosti

Pin
Send
Share
Send
Send


Vrabčev zlog (Glaucidiumpasserinum) Je ptica reda sove.

Najmanjša sova v favni Moskovske regije, približno velika kot škorc. Zgornji del telesa je rjavo-siv z belimi lisami, spodnji del je svetel s temnimi črtami. Šarenica oči je rumena. Samci in samice se po barvi ne razlikujejo, samice pa so opazno večje. Mlade ptice imajo skupno rjavo-rjavo obleko z majhno količino nejasnih prog.

Glas vrabčeve sove so enolični piščali, pridušeni in melanholični. Parni krik samca je ponavljajoče se žvižganje.

Male sove so v gozdnem območju Evrope in Sibirije zelo razširjene. Najdemo jih v gozdovih različnih vrst med selitvami, vendar imajo raje temne iglavce gozdne površine, posejane s starimi gobami aspen.

Hranijo se z miši podobnimi glodalci, rovkami in majhnimi pticami. Plen ujamejo s smuči in se nepričakovano potapljajo na plen od zgoraj. Lovijo tako podnevi kot ponoči, najpogosteje pa v mraku. Zanimiva lastnost, ki ni značilna za druge sove, je, da si ustvari rezerve za zimo: od jeseni ujeti plen spravi v kotanje. Včasih je v takih shrambah več deset zamrznjenih voluharjev, miši ali majhnih ptic.

Vrabčje sove so sedeče - odrasle ptice nenehno živijo na njihovih območjih. Jeseni se mlade ptice navadno selijo nedaleč stran.

Trenutno vedenje je zabeleženo že od februarja do marca. Gnezda se začnejo v drugi polovici aprila - začetku maja, najpogosteje zasedejo stare vdolbine Velikega pegavega žolna. Gnezda se ne gradijo s polaganjem jajčec na lesni prah ali steljo prejšnjega lastnika. Samo samice inkubirajo sklop 4-6 zaokroženih belih jajčec. Med inkubacijo moški hrani samico: prinese plen in seje nedaleč od kotanje, s svojim glasom pokliče samico. Piščanci sedijo v votlini dolgo - približno štiri tedne, po izvalitvi pa leglo ostane na ozemlju staršev precej dolgo.

Videz [uredi | uredi kodo]

| uredi kodo]

Vrabec je zelo majhna sova, tako kot vsi predstavniki rodu pasje sove. Dolžina telesa je 15-19 cm, razpon kril 35-40 cm, dolžina kril 9-11 cm, teža 55-80 g. Samice so večje od samcev. Zgoraj je sivkasto rjava ali temno rjava, z belimi črtami, ki so na glavi manjše, na hrbtu pa večje, na letečih in repnih peresih pa belkast prečni vzorec. Dno je belo z rjavimi vzdolžnimi črtami. Na straneh golše in dojk je temna lisa z belimi oznakami. Rep je sivo rjav s petimi ozkimi belimi vzdolžnimi črtami. Glava je majhna, okrogla, rahlo sploščena, "ušesa" so odsotna. Obrazni disk je nejasen. Obraz je siv z majhnimi rjavimi lisami, koncentričnimi belimi in rjavimi obročki okoli vsakega očesa ter kratkimi belimi "obrvmi" nad očmi. Oči so rumene. Kljun je velik, rumen, kremplji so močni, ostro ukrivljeni, črni ali rumeni, vendar so v tem primeru konice krempljev temne barve. Prsti na nogah so gosto pernati do krempljev.

Bolezni

  1. Pravzaprav obstaja dokaj obsežen seznam bolezni, ki jih sova lahko pobere. Nekatere bolezni se pri posameznikih pojavijo takoj po rojstvu, mati pa glede tega ne more storiti ničesar. Če je zdrava piščanka sčasoma nehala dobro jesti in se noče igrati, jo takoj odpeljite k veterinarju.
  2. Preden začnete s tovrstnim posameznikom, velja omeniti, da so ptice precej redke in da bo težko najti strokovnjaka. Če bolezen ne predstavlja nobenih zapletov, bo zdravnik predpisal potek zdravljenja. Zgodi se, da zdravnik ne more določiti patologije, tukaj se je vredno zanašati le na imunost ptice.
  3. Pogosto sove, ki so v ujetništvu, zbolijo. Takšni pojavi so posledica napačne vsebine. Zato je zelo pomembno, da oblikujemo pravilno in uravnoteženo prehrano. Nekateri izdelki so takim posameznikom preprosto kontraindicirani.

Danes ste izvedeli vse o zanimivem malem predstavniku družine sov. Te ptice so pogoste na gozdnatih območjih z iglavci ali listavci. Zaščiteni so z zakonom, zato je lov na posameznike prepovedan. Če želi oseba ptiča kupiti kot hišnega ljubljenčka, bo treba poskusiti najti primernega rejca. Težave z vsebino so vsekakor prisotne in jih je treba upoštevati.

kratkodlaka sova - opis, življenjski prostor, zanimivosti

Hrana

  1. Omeniti velja neverjetno dejstvo, da imajo predstavljeni posamezniki v naravi precej obsežna lovna ozemlja. Njihova površina lahko doseže do 5 km2. Takšne ptice so majhne, ​​kljub dejstvu, da so plenilski posamezniki. Zaradi tega sove preprosto ne morejo loviti velikega plena.
  2. Zadevni posamezniki pogosto za žrtve izberejo majhne ptice in vse vrste majhnih glodalcev. Zanimivo ostaja, da sove jedo samo glavo plena. Zaradi tega jih v nekem smislu štejejo za gurmane. Preostanek telesa žrtve preprosto pusti gniti.
  3. Takoj ko nastopi hladna sezona, se posamezniki raje prehranjujejo z vnaprej pripravljenimi staleži. Odrasli hranijo mlade živali izključno z žuželkami. Poleg tega, če so mladi že prišli na krilo, lahko tak plen že na hitro zgrabijo. Imajo zelo dobro razvito spretnost.
  4. Če boste te posameznike obdržali doma, jim lahko kot hrano dajo različna rastlinska semena, sadje, žita in zelenjavo. Upoštevajte, da mora biti poklicni veterinar vključen v pripravo uravnotežene prehrane. Vendar pa ima večina teh posameznikov raje sveže zaklane majhne ptice.

Vrabja sova

Vrabec je morda ena najbolj zanimivih sov ne samo na Uralu, temveč tudi na evroazijski celini kot celoti. Kljub značilnim lastnostim "navadne" sove si nekateri te vrste ne bi upali tako imenovati.

Po mnenju večine ljudi, ki z ornitologijo nimajo nič skupnega, je sova nekaj podobnega sovi ali znanemu risanemu junaku o Winnieju Poohu. Velika ptica z velikimi očmi s skoraj človeškim "obrazom", počasna, "grdo brneča" in ponoči strašljiva, podnevi pasivna in previdna. Zanimivo je, da vsi zgoraj našteti znaki za pasjo sovo sploh niso primerni. Človek dobi vtis, da ta vrsta spada v povsem drugo sistematično skupino in če ima družinske vezi s sovami, potem je zelo oddaljena.

Splošen opis

Sparrow Owl je ena najmanjših sov v Evraziji, dolžina telesa ni večja od 16 cm, največja teža je približno 90 g. Obarvanost samcev in samic je enaka, razlika je le v velikosti telesa - slednja so večje. Obrazni disk ni zelo izrazit. Mlade ptice prvega leta se od odraslih razlikujejo po bolj zamegljenih, rjavkastih barvah perja in odsotnosti belih prog na glavi.

Širjenje

Območje male sove se razteza v ozkem pasu od Japonskega morja do Skandinavskega polotoka in pokriva predvsem gozdni pas, pa tudi del severne tajge. Na območju Ural pasja sova živi na ozemlju Čeljabinske (njen severni del) in Sverdlovske regije, v Baškirski republiki in na Permskem ozemlju, na jugozahodu Hanti-Mansijskega avtonomnega okrožja in južno od republike Komi. Na Uralu obstajata še dve vrsti "pritlikavih" sov, podobnih vrabji sovi - hišna sova in sova skopa. Toda obseg teh treh vrst se le delno prekriva na majhnem območju južnega Urala.Vinski pas zveni predvsem v starih mešanih gozdovih z visokimi stebli z primesjo smreke.

Življenjski slog, aktivnost, prehrana

Način življenja pasje sove se nekoliko razlikuje od običajnih sov. Dnevna aktivnost sove se za razliko od večine vrst sov običajno pojavi v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah. Pozimi sova pogosto lovi podnevi.

Razlike so v načinu hranjenja - sosec plen plena ne pogoltne celega, temveč skrbno iztrga drobce. Izbere najbolj okusno in se raje ne dotika črevesja. Vrabac sova ima tudi zanimivo lastnost shranjevanja hrane. To počne v obdobjih, ko temperatura zraka pade pod ničlo. Sova ujeti plen skriva na skrivnih mestih, pogosteje v starih duplinah.

Prehrana sove se od sezone do sezone razlikuje. V poletnem obdobju se paserin zlog raje hrani z miši podobnimi glodalci - pogosteje so to voluharji. Pozimi v prehrani prevladujejo majhne pasje ptice - joške, oreščki, snegulje.

Območje lova na sove se v različnih letnih časih razlikuje. Poleti površina mesta pogosto ne presega 500 kvadratnih metrov. m, pozimi se lahko poveča do 1 kvadratnih metrov. km in več. Vrabja sova je glede na svoje lovno območje zelo konzervativna in le pozimi, ko je hrane v gozdu veliko manj, lahko ptice na daljavo naredijo majhne selitve. V zimskih mesecih lahko posamezne ptice najdemo tudi na obrobju vasi, kjer najpogosteje lovijo zevajoče vrabce.

Sove so zelo radovedne in lahko pustijo osebo blizu. V trenutku tesnobe, ko sedi na vrhu majhnega drevesa, sychik trza z repom kot kakšen sramež. Če pa sova noče videti, potem bo to storila brez veliko truda. Ima pestro barvo in se popolnoma meša s skoraj vsako vegetacijo. Tudi v letu je težko prepoznati to sovico. Usmerjenost leta sose vinske puše bolj spominja na ptice ščinkavcev, vendar se od slednje razlikuje po posebni okretnosti, ki jo sova potrebuje za premagovanje težkih območij tajge z močno zaprto krono.

Prisotnost vrabca v gozdu lahko določimo tudi po njegovem glasu v času parjenja. Od tretje dekade februarja na Uralu zaslišimo prve žalostne piščalke vrabčje sove: "Spim in spim." Moški in ženska jokata zelo podobno.

Razmnoževanje

Parjenje se nadaljuje skozi pomlad, predvsem v jutranjih in večernih urah. Pred parjenjem se samice in samci raje držijo med seboj oddaljene. Njihov odnos drug do drugega je bolj agresiven - navsezadnje tekmeci s hrano. Toda spomladi se vse spremeni. Ptice izgubijo previdnost in se začnejo v gozdu označevati z značilnimi klici. Toda da bi moški osvojil srce sychihe, ni dovolj, da poje "lepo". Samica se ne bo parila z moškim, dokler v gozdu ne najde ustreznega "stanovanja", pogosteje je to stara votlina velikega pegastega žolna. Poleg tega mora samec pokazati svojo predanost in galantnost tako, da demonstrativno nahrani samico. Če je samica z vsem zadovoljna, se ustvari par.

Čez nekaj časa samica odloži v izbrano votlino do 6 belih, skoraj okroglih jajčec, premera približno 2,5 cm. Inkubacijsko obdobje traja približno mesec dni in ves ta čas samček nenehno hrani samico. Skrbni očka poleti več deset metrov do gnezda in z značilno piščalko pokliče samico. Hranjenje samice bolj spominja na družinski škandal: sychikha dobesedno s silo izvleče plen iz moških tac.

Samica zelo tesno sedi na sklopki in se na zunanje dražljaje sploh ne odziva. Tudi če s sekiro potrkate po drevesnem deblu, bo samica še naprej mirno inkubirala jajčeca. Izvaljeni piščanci nimajo maskirne barve; prekriti so s sivkasto belkastim puhom.Starši bodo v štirih tednih, dokler piščanci ne odrastejo in bodo imeli polno perje, negovali in cenili svoje otroke. In tudi potem, ko se piščanci izvlečejo iz gnezda in se usedejo na bližnje veje ter napolnijo miren gozd z žalostnimi "otroškimi" piščalkami, jih bodo starši še dolgo hranili, dokler se mladi ne naučijo sami dobivati ​​hrano . V obdobju nastajanja in naseljevanja mladih ptic pade največja smrtnost teh nenavadnih in redkih ptic. Najbolj gibčni, bistroumni in previdni posamezniki preživijo, zaradi česar bodo sposobni potomci nadaljevali svojo starodavno vrsto.

Sparrow's Suck Facts

Znanstveno ime - Glaucidium passerinum, angleško ime - Pygmy Owl.

Taksonomija: red sov (Strigiformes), družina sov (Strigidae).

Vrsta je slabo ujeta. Večina ptic, ujetih v naravi, tudi v mladosti živi doma največ dva meseca. Glavna omejevalna dejavnika, ki omejujeta velikost populacije sov na Uralu, je predvsem krčenje gozdov starih rastlin in uničevanje votlih dreves.

Vrsta je vključena v Rdečo knjigo Srednjega Urala, Sverdlovske in Čeljabinske regije ter v Dodatek II Konvencije OZN o mednarodni trgovini z redkimi vrstami prosto živečih živali in rastlin (CITES).

V regiji Sverdlovsk je zaščiten v naravnih rezervatih "Denezhkin stone", "Visimsky", pa tudi v narodnem parku "Pripyshminskie Bory".

Maxim Antipin, regija Sverdlovsk

Pin
Send
Share
Send
Send