Ptičje družine

Goveja čaplja (Bubulcus ibis) Ptica - Profil | Opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Goveja čaplja, znanstveno ime Bubulcus ibis je svetovljanska vrsta čaplje iz družine Ardeidae, odkrite v tropskem, subtropskem in toplo zmernem pasu.

Profil ptičje čaplje (Bubulcus ibis)

Je edini član monotipskega roda Bubulcus, čeprav nekatere oblasti dve njegovi podvrsti štejejo za polni vrsti, zahodno govejo čapljo in vzhodno govejo čapljo.

Ne glede na podobnosti perja z čapljami iz rodu Egretta je zelo skrbno povezan z čapljami Ardea.

Prvotno izvira iz elementov Azije, Afrike in Evrope, v svoji razširjenosti je hitro rasel in je v zadnjem stoletju učinkovito koloniziral večino preostalega sveta.
To je bela kokoš, okrašena z bufovskimi peresi v času razmnoževanja. Gnezdi v kolonijah, pogosto blizu naših vodnih teles in včasih z različnimi močvirnimi pticami. Gnezdo je ploščad palic v grmovju ali grmovju.

Goveje čaplje izkoriščajo bolj suhe in odprte habitate kot različne vrste čaplje. Njihovi hranilni habitati predstavljajo sezonsko preplavljena travišča, pašnike, kmetijska zemljišča, mokrišča in riževa polja.

Običajno spremljajo govedo ali različne masivne sesalce, lovijo žuželke in majhne vretenčarje, ki jih te živali motijo. Nekatere populacije so selivske, druge pa se razmnožujejo po razmnoževanju.
Odrasla goveja čaplja ima malo plenilcev, vendar bi ptice ali sesalci lahko napadli njena gnezda, piščanci pa bi lahko izgubili lakoto, pomanjkanje kalcija ali motnje različnih masivnih ptic.

Ta vrsta ohranja poseben odnos z govedom, ki sega do različnih množičnih pašnih sesalcev; širše človeško kmetovanje naj bi bil pomemben razlog za njihovo takojšnjo širitev. Goveja čaplja odstranjuje klope in muhe pri govedu in jih zaužije.

To ima prednost za vsako vrsto, vendar je bilo to vpleteno v razvoj bolezni klopov, ki jih prenašajo živali.

Goveja čaplja Opis

Goveja čaplja je čedna čaplja z razponom kril 88-96 cm; dolga je 46-56 cm (18-22 in) in tehta 270-512 g (9,5-18,1 oz).

Ima razmeroma hiter, debel vrat, trden račun in pogrbljeno držo. Neplodna odrasla ima predvsem belo perje, rumen račun in sivkasto rumene noge.

Skozi sezono razmnoževanja odrasli nominirane zahodne podvrste na spet, dojki in kroni razvijejo oranžno bujne pege, račun, noge in irisi pa se v kratkem intervalu pred seznanjanjem izkažejo za briljantno vijolične.

Spoli so primerljivi, samci pa so nekoliko večji in imajo komaj daljše plemenske plume kot ženski; mladoletne ptice nimajo barvnih peres in imajo črn račun.
B. i. coromandus se od nominirane podvrste razlikuje v plemenskem perju, ko se barva glavice na glavi razteza na lica in grlo, perjanice pa so zlate barve. Račun in tarzus te podvrste sta pogostejša kot pri B. i. ibis.

B. i. Sejšeli so manjši in krajše krilati od nasprotnih vrst. Ima bela lica in grlo, kot B. i. ibis pa so poročni plumi zlati, tako kot pri B. i. coromandus. Zabeleženi so bili ljudje z nenormalno sivimi, melanističnimi perji.
Postavitev očal čaplje omogoča binokularno domišljijo in predsodnost med hranjenjem, fiziološke raziskave pa priporočajo, da bi bila vrsta sposobna tudi krepuskularne ali nočne vadbe.

Prilagojeni hranjenju na kopnem, so svojo fleksibilnost, ki jo ima njihova močvirska družina, napačno postavili na ravno pravico za blago lomljenje vode.
Ta vrsta na plemenski koloniji ponuja tiho, grleno ime rike, vendar je v vseh drugih primerih v glavnem tiho.

Goveja čaplja Porazdelitev in življenjski prostor

Goveja čaplja je doživela eno od hitrih in obsežnih čistih širitev katere koli vrste kokoši.

Sprva je bil domoroden v delih južne Španije in Portugalske, tropski in subtropski Afriki ter vlažni tropski in subtropski Aziji.

Na koncu 19. stoletja je začelo naraščati v južni Afriki, prvič se je razmnoževal v provinci Cape leta 1908.

Goveje čaplje so bile prvič opažene v Ameriki na mejah Gvajane in Surinama leta 1877, ko so očitno letele po Atlantskem oceanu.

V tridesetih letih naj bi se vrsta izkazala za naseljeno v tem prostoru. [25] Zdaj je razširjena po vsej Braziliji.
Ta vrsta je prvič prispela v Severno Ameriko leta 1941 (ta zgodnja opazovanja so bila sprva zavržena kot pobegli), vzrejena na Floridi leta 1953 in se hitro razplesti, prvič se je razmnožila v Kanadi leta 1962.

Zdaj je na splošno videti celo zahodno od Kalifornije. Vzrejo so prvič zabeležili na Kubi leta 1957, v Kostariki leta 1958 in v Mehiki leta 1963, čeprav je bila po vsej verjetnosti ugotovljena prej kot takrat.

V Evropi je vrsta tradicionalno upadala v Španiji in na Portugalskem, vendar se je v zadnjem delu 20. stoletja ponovno razširila po Iberskem polotoku, nato pa začela kolonizirati različne elemente Evrope, južna Francija leta 1958, severna Francija leta 1981 in Italija leta 1985.

Reja v Združenem kraljestvu je bila prvič zabeležena leta 2008, le 12 mesecev po pritoku, opaženem v prejšnjih 12 mesecih.

Leta 2008 so poročali tudi, da so se goveje čaplje prvič preselile v Eire.

Ta vzorec se je nadaljeval in izkazalo se je, da je goveja čaplja na jugu Velike Britanije izjemna, z nekaj prilivi skozi neplodne sezone 2007/08 in 2016/17.

V Veliki Britaniji so leta 2017 ponovno priplodili po dotoku v zgodnji zimi in naj bi se tam ustanovili.
V Avstraliji se je kolonizacija začela v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, vrsta pa se je uveljavila na severu in vzhodu celine.

V šestdesetih letih je začelo ponavljati se na Novo Zelandijo. Od leta 1948 goveja čaplja v celoti prebiva v Izraelu. Pred letom 1948 je bila izključno zimska stranka.

Dieta goveje čaplje

Goveja čaplja se poleg pajkov, žab, kuščarjev in deževnikov hrani z različnimi pleni, zlasti s hrošči, zlasti s kobilicami, črički, muhami (odraslimi in črvi) in molji.

V redkih primerih so opazili, da ob vejah drevesa Banyan iščejo zrele fige.

Govedo čapljo pogosto odkrijemo pri govedu in različnih masivnih pašnih in nakupovalnih živalih ter lovimo majhna bitja, ki jih motijo ​​sesalci.

Raziskave so dokazale, da je uspeh iskanja čaplje pri iskanju veliko večje, če hranimo blizu velike živali kot pri samostojni krmi. [56] Pri iskanju živine se je izkazalo za 3,6 primerka izjemno donosnega pri ulovu plena kot pri samem iskanju hrane.

Njegova učinkovitost je podobna, če sledi kmetijski opremi, vendar je pod pritiskom, da manevrira dodatno.

V mestnih razmerah so opazili tudi goveje čaplje, ki se hranijo v posebnih razmerah, enakovrednih železniškim vrstam. [58]

Reja goveje čaplje

Goveja čaplja gnezdi v kolonijah, ki jih včasih odkrijemo okoli naših vodnih teles.

Kolonije so pogosto prisotne v gozdovih blizu jezer ali rek, v močvirjih ali na majhnih celinskih ali obalnih otokih in jih navadno delijo z različnimi močvirnimi pticami, enakovrednimi čapljam, čapljam, ibisom in kormoranom.

Gnezditvena doba se v Južni Aziji razlikuje. Gnezdenje v severni Indiji se začne z nastopom monsunov v Mightu.

Gnezditvena doba v Avstraliji je od novembra do začetka januarja, pri čemer se na sezono položi ena zalega.

Severnoameriška rejna sezona traja od aprila do oktobra. Na Sejšelih je gnezditvena doba B.i. Sejšeli so od aprila do oktobra. [44]
Moški se pokaže na drevesu znotraj kolonije, pri čemer uporabi obredna vedenja, enakovredna tresenju vejice in usmerjanju v nebo (dvigovanje računa navpično navzgor) ,, in par se vrsti v 3 do 4 dneh.

Popolnoma nov par se izbere v vsaki sezoni in ob obnovi po gnezdu. Gnezdo je majhna, neurejena ploščad palic na drevesu ali grmovju, ki sta jo zgradila vsak oče in mama.

Palčke zbira moški, organizira jih ženska, krade palic pa je zelo pogosto. Merjenje sklopke je lahko eno do pet jajc, čeprav so tri ali štiri najbolj značilna.

Bledo modrikasto bela jajčeca so ovalne oblike in merijo 45 mm × 53 mm (1.Osem v × 2,1 palca). [43] Inkubacija traja približno 23 dni, pri čemer ima vsak spol del dolžnosti inkubacije.

Piščanci goveje čaplje so ob izvalitvi delno prevlečeni z puhom, vendar se običajno ne morejo sami preskrbeti; izkaže se, da lahko uravnavajo temperaturo v 9-12 dneh in so popolnoma pernati v 13-21 dneh.

Gnezdo začnejo odganjati in se vzpenjati na dva tedna, rojiti na 30 dni in se izkazati za nepristransko čez 45. dan.
Goveja čaplja ima nizke razsežnosti zajedavščine zalege, poročali pa so tudi o nekaterih primerih, ko so jajčeca goveje čaplje odlagali v gnezda snežnih čaplj in majhnih modrih čaplj, čeprav se ta jajčeca redko izležejo.

Poleg tega je bil odkrit dokaz nizkega obsega intraspecifičnega zajedavskega zarodja, saj samice odlagajo jajčeca v gnezda različnih govejih čaplj. Znanih je kar 30% kopulacij zunaj parov.

Goveja čaplja stoji

Ta vrsta goveje čaplje je zelo raznolika, njen svetovni obseg razširjenosti pa znaša 10.000.000 km2 (3.900.000 kvadratnih kilometrov). Število prebivalcev sveta je ocenjeno na 3,8–6,7 milijona ljudi. Zaradi teh vzrokov je vrsta ocenjena kot najmanjša skrb.

Rast in ustanovitev vrste v obsežnih območjih pa je privedla do tega, da je bila opredeljena kot invazivna vrsta (čeprav malo, če je bil kakšen učinek znan, vendar).

Poglej si posnetek: The abundance of birds on the edge of the pond, Cattle Egret coming to the dormitory, (April 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send