Ptičje družine

Dejstva o čeških voščenih pticah | Pokliči | Doseg

Pin
Send
Share
Send
Send


Bohemian waxwing, znanstveno ime Bombycilla garrulus je velika puška velika ptica, ki se goji v severnih gozdovih Palearktike in Severne Amerike.

Ta članek bo podal pregled boemskega voska

Ima predvsem sivo perje, črne oznake in koničast greben. Njegova krila so vzorčena z belo in briljantno rumeno, nekaj predlogov perja pa ima rožnati voščeni videz, ki tej vrsti daje angleško identiteto.

Bohemian waxwing dejstva

Tri podvrste predstavljajo le manjše razlike v videzu. Samice so podobne samcem, čeprav so mlajše ptice veliko slabše označene in imajo malo ali nič voščenih konic.

Čeprav se boemski voščenki zelo prekrivajo s cedrovimi in japonskimi voščenkami, se od njih preprosto ločijo z različicami meritev in perja.
Plemenski habitat so iglavci, pogosto blizu vode. Par zgradita obloženo gnezdo v obliki skodelice na drevesu ali grmu, običajno v bližini debla. Sklopka od 3 do 7 jajčec inkubira samo ženska 13 do 14 dni, da se izvali.

Piščanci so varni in goli, hranijo jih vsak oče in mama, sprva večinoma z hrošči, nato pa predvsem s sadjem.

Odpadejo približno 14-16 dni po zapuščanju jajčeca. Mnoge ptice puščajo, da gnezdijo pozimi variirajo in se selijo bolj proti jugu. V nekaterih letih se množica čeških voščenk pravilno draži po svoji običajni zimi in išče sadje, ki predstavlja večino njihovega prehranjevalnega režima.
Waxwings so pozimi lahko zelo krotki, saj vstopajo v mesta in vrtove in iščejo obroke, pri čemer so jagode rowan posebno priljubljene. Presnavljali bodo alkohol, proizveden v fermentacijskem sadju, vendar se lahko kljub temu spremeni v zastrupljenega, običajno usodno.

Različne nevarnosti zajemajo plenjenje roparic, okužbo parazitov in trke z vozili ali domačimi okni.

Zaradi prevelikega števila čeških voščenk in zares velikega prostora za razmnoževanje ga Svetovna zveza za ohranjanje narave označuje kot najmanj zaskrbljujočega.

Bohemian waxwing Opis

Bohemian waxwing je piščanec velike velikosti 19–23 cm (7,5–9,1 palca) z 32–35,5 cm (12,6–14 Zero in) razpona kril in povprečno težo 55 g (1,9 oz).

Je kratkorepa, v glavnem rjavkasto siva, na glavi pa je opazen greben. Moški nominirane podvrste ima črne maske zaradi pozornosti in črno grlo. Za računom je bela črta, pod pozornostjo pa bela krivulja.

Zmanjšan želodec je bogate kostanjeve barve, na maskah pa so področja cimetove barve. Zadnjica je siva in rep se konča v briljantno rumenem traku s široko črno obrobo nad njim.

Krila so zelo značilna; letalsko perje je črno, na primarijih pa so oznake, ki na zaprtem krilu ustvarjajo rumeno črto in bele "ribje kljuke". Sekundarni izdelki za odrasle se zaključijo v dolgih roza dodatkih z videzom tesnilnega voska, ki piščancu ponuja njegovo angleško prepoznavnost.

Oči so temno rjave, položnica je v glavnem črna, noge pa temno sive ali črne.

Med letom masivne jate voska, dolga krila in hiter rep nekoliko spominjajo na pogostega škorca, njegov let pa je enako hiter in neposreden.

Preprosto se vzpenja skozi puše in puše, vendar se le premeša na dnu.
Kašasto, gosto perje shranimo v dobrem stanju s čiščenjem.

Rožnati voščeni predlogi so podaljšani in sploščeni konci peresnih gredi, pigmentirani z astaksantinom in zaprti v prozorni ovoj.

Raziskava cedrovih voskov je potrdila, da je rožnatih predlog malo ali pa jih sploh ni do tretjega leta življenja za te povezane vrste.

Vsi voščeni voski za odrasle imajo med avgustom in januarjem vsako leto molt. Mladiči se v podobnem času molijo, vendar obdržijo svoj let in drugo perje krila.

Ženski češki vosek je podoben moškemu, vendar ima ožji rumeni zaključni pas do repa, precej manj začrtan spodnji rob do črnega grla in komaj precej manj izrazite oznake kril.

Nedorasli so bolj dolgočasni kot odrasli, z bolj belimi spodnjicami, le nekaj predlogi roza kril, brez črne barve na grlu in manjšimi črnimi obraznimi maskami. V primerjavi z nominirano podvrsto jap B. g. centralasiae je bolj bleda, siva in ima za računom malo rdeče-rjave barve.

Ameriška podvrsta B. g. pallidiceps ima na obrazih in obrvi dodatno barvo, kot je nominirana vrsta, in je v drugih primerih običajno bolj bledega videza.
Različni češki voščenci se prekrivajo z nasprotnimi člani rodu.

Cedrov vosek je manjši od češkega; ima rjave zgornje dele, bel spodnji del in belo črto nad črnim očesom. Voščenke iz odrasle cedre imajo rumenkast želodec in vse starosti imajo veliko manj močno oblikovana krila kot češki vosek.

Japonski voščenec se dobro razlikuje od svoje družine; na repu ima roza zaključni pas, črne maske segajo na zadnji del grebena in na krilih ni rumenih trakov ali roza priporočil.
Ime češkega voščenca je pretirano tril sirrrr. Je precej manj valovit in nižji kot pri cedrovem voščenju ,, in daljši in nižji od odločitve japonskega voščenca.

Različni klici so preprosto različice primarne vokalizacije; piščanci uporabljajo tišji model za poimenovanje očeta in mame, klici za dvorjenje, ki se poleg tega izvajajo skozi celotno gradnjo gnezd, se zelo pogosto spreminjajo.

Čeprav ni ime kot takšno, ko jata vzleti ali pristane, krila izdajo poseben ropot, ki se sliši 30 m stran.

Bohemian waxwing Razširjenost in življenjski prostor

Bohemian waxwing ima cirkupolarno razširjenost in se razmnožuje na severnih območjih Evrazije in Severne Amerike.

V Evraziji njen severni gnezdišče preprosto želi vrvico, približno na julijski izotermi 10 ° C, in se razmnožuje na jugu do približno 51 ° S. Večina ptic se razmnožuje med 60-67 ° S in v Skandinaviji doseže 70 ° S.

Severnoameriška podvrsta se razmnožuje znotraj severozahodnega in severno-osrednjega območja celine, njene razlike pa segajo proti jugu mimo ameriške meje v skalnatem gorovju.

Ta voščenka je selivska in veliko plemenskih vrst je zapuščenih, ker se ptice pozimi premeščajo na jug.

Migracije se začnejo septembra na severu območja, približno mesec dni kasneje na jugu. Evrazijske ptice običajno prezimijo od japonske Britanije prek severnih delov zahodne in srednje Evrope, Ukrajine, Kazahstana in severne Kitajske do Japonske.

Severnoameriški rejci imajo dodaten razvoj na jugovzhodu, veliko ptic prezimi na jugovzhodu Kanade, manj pa jih je v severno-osrednji in severovzhodni zvezni državi ZDA.

Ptice se v zaporednih letih pogosto ne vračajo na enaka prezimovalna spletna mesta. Eno piščančje prezimovanje v Ukrajini je bilo odkrito 6.000 km (3.700 milj) vzhodno v Sibiriji v naslednjem letu.

V nekaterih letih ta vosek izbruhne južno od svojih rednih prezimovališč, običajno v velikem številu.

Plodov, na katere se ptice pozimi opirajo, se v številčnosti razlikujejo od leta do leta, v revnih letih, bistveno po zelo dobrem pridelku prejšnje leto, pa se jate prenašajo bolj proti jugu, dokler ne dosežejo zadovoljivih potreb.

Obdržali bodo, dokler obrokov ne zmanjka, in jih še enkrat prenesli naprej. Kar bi lahko bil največji kdaj koli v Evropi, je bilo pozimi 2004–2005 samo v Nemčiji zabeleženih več kot polovico 1.000.000 voščenk.

Ta invazija je sprejela nenavadno vročino, suho sezono razmnoževanja. Leta 1908 je ameriška jata, velika 60-90 m (200-300 čevljev), bila znana po tem, da je potrebovala dve do nekaj minut, da je preletela.
Plemenski habitat so zreli iglavci, običajno smreke, čeprav so lahko prisotni tudi različni iglavci in širokolistni grmi. Za hranjenje hroščev se uporabljajo izredno odprta, vlažna območja, enakovredna jezerom in močvirskim močvirjem z neuporabnimi in utopljenimi grmi.

Nižine, doline in vzpetine se uporabljajo v Evraziji, čeprav so gore običajno odvrnjene. Kljub temu severnoameriška podvrsta gnezdi v Kanadi na nadmorski višini med 900-1.550 m (2.950-5.090 čevljev).

Na prostem gnezditvena sezona bo voščenka zavzela različne habitate, če je mogoče najti ustrezne plodove, enakovredne rowanu. Odkrili bi ga lahko po cestah, v parkih in vrtovih ali ob mejah ali robovih gozdov.

Trenutno razkriva malo skrbi ljudi. Pozimi voščenke počivajo v gostih grmovnicah ali živih mejah, običajno z ameriškimi robinji, poljskimi vozovnicami ali različnimi prezimovalnimi vrstami.

Vzreja češkega voska

Češki voščenci se začnejo vrniti s prezimovališč februarja ali marca, vendar severni rejci svoja gnezditvena območja dosežejo šele aprila ali zgodaj. Ta monogamna vrsta gnezdi predvsem od sredine junija do julija.

Waxwings ne bodo izredno teritorialni, in čeprav so običajno samotni rejci, lahko številni pari gnezdijo skupaj, kjer obstajajo številne odlične spletne strani za gnezdenje.

Moški bi običajno lahko odvrnili tekmece od približevanja svojim zakoncem, samice pa bi se lahko prepirale po gnezdilnih spletnih mestih. Agresivnost dokazujemo tako, da spustimo perje in greben, pokažemo črno grlo in odpremo račun.

Plemenska razstava je nekakšna alternativa temu; samec postavi svojo postavo in grebeno perje ter obrne glavo stran od ženskega.

Moški je svojemu sodelavcu lahko večkrat položil darilo drobnega blaga, običajno obrokov, in ga vstavil v svoj odprti račun. V približno 90% primerov ta oddaja ne povzroči kopulacije. Starejši moški imajo dodatne roza trike do kril in so samicam najbolj všeč.
Gnezdo, ki si ga ustvari vsak spol, je skodelica suhih vejic, obloženih z mehkejšimi materiali, enakovrednimi fantastični travi, mahu, krznu ali lišaju.

Zgrajena je 1,3-15 m (4-50 čevljev) nad dnom v borovcu ali grmičevju, običajno v bližini debla. Jajca so sijoča ​​bledo modra, opažena s črno in sivo, sklopka pa je 3-7 jajc, čeprav je najbolj značilno 5 ali 6.

Običajna meritev jajčeca je 24 mm × 18 mm (0,94 in × 0,71 palca) in tehta 3 g (0,13 oz), od tega 5% lupine.

Jajčeca inkubira 13-14 dni samo ženska. Njen zakonec jo napaja z regurgitiranim jagodom in komaj zapusti gnezdo.

Piščanci so visoki in goli ter imajo briljantno roza usta; hranijo jih vsak oče in mama, čeprav moški v prvih dneh prinese veliko obrokov, predvsem hroščev.

Mlajši se nato v glavnem hranijo s sadjem. Piščanci se izležejo približno 14-16 dni po izvalitvi. Odrasli jih hranijo približno dva tedna po begu.
Gojitvene gostote tega voščenca so včasih nizke v primerjavi z različnimi pasterinami, pogosto tudi manj kot deset ptic na kvadratni kilometer (26 na kvadratni kilometer), tudi v dobrem življenjskem okolju, čeprav celo 35 · 6 ptic na kvadratni kilometer (92 na kvadratne milje) je prisotna v Rusiji Vsako leto je ena plemenka redna.

Največ zabeleženih starosti je 5 let 10 mesecev v Severni Ameriki in več kot 13 let 6 mesecev v Evropi.

Skupna pričakovana življenjska doba ni znana. Življenjski vzroki zajemajo plenjenje, trke z domačimi okni in vozili ter zastrupitve z ulično soljo, ki jo zaužijemo med uživanjem.

Češko hranjenje voska

Voščenke so predvsem uživalci sadja, poleg tega pa hrošče požirajo skozi sezono razmnoževanja. Komarji in mušice so najpogostejši plen, vendar se poje veliko različnih hroščev in nekaj pajkov.

Ujamejo jih predvsem z muharjenjem z odprtega ostriža, nekatere pa lahko poberejo tudi z vegetacije.

Sadje pogosto pobiramo iz grmovja, običajno z dna, in ga pogosto popolnoma pogoltnemo. V poletnem času so vrste Vaccinium in Rubus ter kanadski bivoli bistveni predmeti njihovega prehranjevalnega režima, medtem ko zunanji del sezone razmnoževanja prevladujejo cotoneaster, brin, haws, šipki in jabolka. Rowan jagode so najljubši obroki in jih jedo vsakič tam zunaj.
Voščenke lahko pojejo veliko jagod, vsak piščanec običajno zaužije sto na dan, kar je več kot dvakrat več kot osebna teža.

Zabeležili so, da je ena oseba v šestih urah zaužila med 600 in 1.000 jagodičja Cotoneaster in izpraznila vsake 4 minute.

Voščenke med hranjenjem prevozijo bistvene razdalje in pomagajo razpršiti semena sadja. Waxwings krmijo v ogromnih jatah, navadno več sto ptic, kar jim omogoča, da preplavijo ptice, enakovredne drozdem, ki poskušajo braniti svoje sadne grme.
Sadje je bogato s sladkorjem, vendar revno z različnimi vitamini, zato ga je treba jesti v velikih količinah.

Češki voski imajo velika jetra, ki pomagajo sladkor pretvoriti v moč. Etanol, proizveden iz fermentacije teh sladkih sadežev, bodo presnavljali izjemno učinkovito kot ljudje, vendar bi se kljub temu morali zastrupiti, običajno usodno.

Voščenke pozimi običajno pijejo vodo ali jedo sneg, ker sladkor v režimu njihove sadne prehrane ptice z osmotskim vplivom dehidrira. Poleti so plodovi bolj sočni in voda je veliko manj pomembna.
Prej je prihajanje voščenk običajno sovpadalo z epidemijami kolere ali kuge, zaradi česar so zastareli Nizozemci in Flamanci prepoznali Pestvogel, "kužno piščanco".

Brinove jagode, s katerimi so se hranili, naj bi zagotavljale varnost, drugi ljudje pa so uživali sadje in sežgali veje, da so zaplinjali svoje domove.

Bohemian waxwing Plenilci in zajedavci

Voščenke plenijo ptice roparice skupaj z grobonogimi piščanci, evroazijskimi vrabci, prerijskimi sokoli in lepimi sivimi škržci.

Merlinovi napadajo zimske jate, skupaj z njimi v mestih. Ko se boemski voščenki vznemirjajo, se "zmrznejo" z računom in vratom, usmerjenim navzgor. Če to ne uspe, letijo in hrupno kličejo.
Češka voščenka zaradi pogoste kukavice ali njene družine v Evraziji ne bo zarodila zarodka, ker kukavic mlajši ne more preživeti v velikem režimu sadne hrane.

V Severni Ameriki se vzreja voščenk zelo malo prekriva z rjavoglavo kravjo ptico, eno drugo parazitsko vrsto. Kljub temu jajca različnih ptic, nameščenih v gnezdu češke voščenke, ves čas zavrnejo.

To pomeni, da je bil v preteklosti, morda tri milijone let, voščen prednik množica zajedavske vrste zalege in ohranja takrat pridobljeno zavrnitveno vedenje.
Parazitske pršice zajemajo Syringophiloidus Bombycilla, prvič prepoznano na tej vrsti, in nosno pršico Ptilonyssus Bombycilla.

Krvni zajedavci zajemajo vrste Trypanosoma in levkocitozoon, prvič prepoznan na tem voščenku. Češki voščenci lahko prenašajo ploskovne in trakulje, vendar je število napadov parazitskih črvov običajno majhno.

Stanje

Po vsem svetu prebivalci češke voščenke ocenjujejo na več kot tri milijone ptic, razmnoževanje pa obsega približno 12. osem milijonov km2 (4,9 milijona mi2).

Čeprav se šteje, da prebivalcev te vrste od leta 2013 upada, nižji ni niti hiter niti masiven, da bi določil standarde za ohranitveno ranljivost.

Zaradi njegovega pretiranega števila in velikega prostora za razmnoževanje je Svetovna zveza za varstvo narave tega voščenka nato označila za najmanj zaskrbljujočega.

Gozdovi, ki jih uporablja ta vrsta, ležijo severno od glavnih človeških populacij, ptice pa lahko uporabljajo motene habitate, zato za to vrsto ni nobenih kritičnih dolgoročnih groženj.

Poglej si posnetek: Sweet Peak Feat. Ina Shai - Grafit Nema (Februar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send