Ptičje družine

Perujska Avdotka / Burhinus superciliaris

Pin
Send
Share
Send
Send


Avdotki (lat. Burhinus) je rod ptic iz družine avdotkovy, v katerih je 7 - 8 vrst. Dve vrsti avdotokov - grebenska in velika grebenska avdotka - ločimo kot ločen rod Esacus.

Videz

Avdotki so srednje velike ptice neopazne obarvanosti, močnih nog in kljuna ter ostrih dolgih kril. Večina vrst ima na tacah odebeljen petni sklep. Trije prsti so povezani s tanko membrano, zadnjega prsta ni. Značilne so tudi velike oči z rumeno šarenico. Avdotki so energične, mobilne ptice, ki oddajajo žalosten zvok. Letijo s hitrimi krili kril, običajno so nizko nad tlemi. Noge v letu so usmerjene daleč nazaj. Med letom avdotki ne oddajajo zvokov.

Širjenje

Avdotka najdemo v zmernih in tropskih predelih Zemlje. V zahodni Palearktiki sta zastopani le dve vrsti - avdotka in senegalska avdotka. Regije, ki jih ne naseljuje družina Avdotok, vključujejo Severno Ameriko, Novo Zelandijo in Oceanijo. Glavno območje zajema južno in zmerno Evropo od Kanarskih otokov do Turčije, dele Afrike, razen puščav in deževnih gozdov, Bližnji vzhod, severno Indijo, Novo Gvinejo in Avstralijo. Ta družina doseže Severno Ameriko na skrajnem jugu Mehike. V Južni Ameriki so avdotki pogosti na severu in na pacifiški obali.

Vedenje

Avdotke naseljujejo sušne regije, savane, polpuščave, pa tudi skalnate morske obale in rečne bregove. Večina članov rodu je aktivna v mraku in ponoči. Zgradite gnezda in inkubirajte jajca na tleh.

Pin
Send
Share
Send
Send