Ptičje družine

Sijajni galeb (Larus hyperboreus) Opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Glauki galeb, znanstveno ime Larus hiperboreus je velik galeb, drugi največji galeb na svetu. Ker je ptica hladna regija, arktične regije na severni polobli

Glaukiran galeb raste pozimi v arktični regiji severne poloble in na jugu na bregovih Holarktičnega morja.

Ime rodu izhaja iz latinskega Laras, ki se zdi, da se nanaša na galeba ali drugo veliko morsko ptico.

Hyperboreus je natančno ime latinsko za "sever" iz starogrškega Huperboroi, "glucus" je iz latinskega glaucus in modro-zelene ali sive barve.

S selitvijo galeba prezimovanje nekaj ptic občasno doseže Južno Ameriko in severno Mehiko, od severnega Atlantika in severnega Tihega oceana do Britanskih otokov na jugu in severovzhodnih zveznih držav ZDA do Velikih jezer.

Opis

Glaukiran galeb je velik in močan galeb, drugi največji od vseh vrst galebov in zelo bledi v vsem perju, niti krila niti rep niso črni.

Odrasli ledeni galeb s svetlo sivimi, gostimi, rumenimi bankovci z napakami rožnate in zelo bledo sivimi s črnimi bankovci

Ta vrsta glaukastega galeba je precej večja od istih islandskih ličnic, večja in gostejša, zato je včasih enaka velikosti velikega galeba s črno hrbtom, največje zeliščne vrste na vrhu.

V nekaterih regijah ima Glauous galeb enako težo kot veliki galebi s črno hrbtom ali celo težji in ima največjo težo.

Dolge so lahko od 960 do 2.700 gramov (2,12 do 5,95 funtov), ​​pri čemer je bil spol prej naveden kot povprečno 1,55 kg pri moških in 1,35 kg pri ženskah.

V kanadski koloniji Coates Island so galebi približno 15% težji od drugih znanih populacij, s povprečno težo 1,86 kg pri petih samcih in 1,49 kg pri sedmih samicah.

Druga študija je trdila, da ima več teže kot zastekljena očala, na primer na otoku Range, je šest samcev po 9 samcev v povprečju znašalo 2,32 kg (5,1 lb) in 2,1 kg (4,6 lb), zaradi česar je Glaucas najtežji galeb, če je pravilen.

Če obalna ptica na svetu ni (kolikor je znano) največja v povprečni dolžini.

Dolžina bleščečega galeba je lahko od 55 do 77 cm (22 do 30 palcev) in od 132 do 170 cm (52 ​​do 67 palcev), nekateri primerki pa lahko dobijo 182 cm (72 palcev) čez krila.

Pri standardnih meritvah je krilo akorda Glaucous galeba 40,8 do 50,1 centimetra (16,1 do 19,7 palca), račun 4,9 do 6,9 cm (1,9 do 2,7 palca) in tarzus 6 do 7,7 cm (2,4 do 3,0 palca).

Štiri leta traja, da Glauozasti galeb dozori.

Klic vpije »Smeh« kot sledec, a globlje.

Ekologija

Vrhunski galeb se kolonizira ali kolonizira na obali in v verigah, tako da na tleh ali na slami oblikuje obloženo gnezdo. Običajno dve do štiri svetlo rjava jajca postrežemo s temno rjavimi pikami.

Sijajni galeb je večinoma vsejedec, na primer ličinkina ličnica, in jedo ribe, žuželke, mehkužce, morske zvezde, drobovine, ostanke, jajca, majhne ptice, majhne sesalce in mrhovinjo, pa tudi semena, jagode in zrna.

Poglej si posnetek: Ptice Hrvatske - Galeb klaukavac, mladi Larus michahellis Yellow-legged Gull, juvenile 33 (Februar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send