Ptičje družine

Orientalska pritlikava ptica Kingfisher - Dejstva | Opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Orientalski pritlikavec, znanstveno ime Ceyx erithaca, imenovano tudi črno hrbtenica ali troprsti vodomec je vrsta piščanca iz družine Alcedinidae.

Orientalski škrat

V tem članku vam bom povedal o klicu orientalskega škrata, dejstvih, življenjski dobi, samicah, selitvah, IUCN, hišnih ljubljenčkih itd.

Zelo razširjen prebivalec nižinskega gozda je endemičen v večjem delu indijske podceline in jugovzhodne Azije.

Prisotna je v Bangladešu, Butanu, Bruneju, Kambodži, Indiji, Indoneziji, Laosu, Maleziji, Mjanmaru, Singapurju, Šrilanki in na Tajskem.
Odkrito po celotni jugovzhodni Aziji, kjer so deževni gozdovi gosti in senčni, to 13 cm dolgo bitje lovi ob majhnih potokih in ribnikih, da bi skrbelo za svoj bogat režim prehranjevanja z gekoni, raki, polži, žabami in pajki.

Obroke zajema tako, da lebdi nad ali nad vodo in se takoj, ko zazna svoj plen, potopi globoko v vodo s hitrostjo več kot 40 km / h.
To je lahko majhen, vijoličast in rumen morski pes, v povprečju velik 13 cm (5,1 palca), rumen spodnji del s svetlečimi modrikasto črnimi zgornjimi deli.
Orientalski škrat, Ceyx erithaca, imenovan tudi črno hrbtni morski pes ali tristranski morski pes je vrsta piščanca v gospodinjstvu Alcedinidae.
To je lahko majhen, vijoličen in rumen morski pes, v povprečju velik 13 cm, rumen spodnji del s svetlečimi modrikasto črnimi zgornjimi deli.

To je lahko razširjen prebivalec nižinskega gozda, ki je endemičen na večjem delu indijske podceline in jugovzhodne Azije.

Prisotna je v Bangladešu, Butanu, Bruneju, Kambodži, Indiji, Indoneziji, Laosu, Maleziji, Mjanmaru, Singapurju, Šrilanki in na Tajskem.
Priljubljen habitat so majhni potoki v gosto zasenčenih gozdovih. Na območju Konkana v jugozahodni Indiji se začne razmnoževati z nastopom Jugozahodnega monsuna junija.

Gnezdo je vodoravni rov, velik kar meter. Sklop 4-5 jajčec se izleže v 17 dneh, ko se vsaka samica in moški inkubirata.

Ptice izginejo po 20 dneh, v primeru odpovedi primarnega pa bi lahko vzgojili tudi drugo zalego.

Mlajši se hranijo z gekoni, skinki, raki, polži, žabami, črički in kačjimi pastirji. Prhljaj z rdečimi hrbti običajno misli na podvrsto.

Habitat

Priljubljen habitat so majhni potoki v gosto zasenčenih gozdovih. Na območju Konkana na jugozahodu Indije.

Geografsko območje

Ozemlje vzhodnega škrata obsega ogromen geografski prostor.

Je endemičen v številnih jugovzhodnih Azijah, Južni Kitajski in na Indijski podcelini, morda pa je prisoten v Bangladešu, Butanu, Bruneju, Kambodži, Indiji, Indoneziji, Laosu, Maleziji, Mjanmaru, Singapurju, Šrilanki, Tajski in Vietnamu. . Njegov najbolj priljubljen življenjski prostor je sestavljen iz območij, ki poosebljajo majhne potoke v gosto zasenčenih nižinskih gozdovih.
Običajno jih odkrijejo blizu majhnih potokov v gosto zasenčenih nižinskih gozdovih.
Na Borneu vojaki iz plemena Dusun prepoznajo orientalskega škrata, ki ga vzamejo z grda.
Ceyx erithaca erithaca: prebiva v jugozahodni Indiji in na Šrilanki; gnezdi od Butana in severovzhodne Indije do jugovzhodne Kitajske, Indokine in severnega Tajsko-malezijskega polotoka (južno do Kraške prevlade), ti prebivalci se delno selijo, prezimijo na južni Tajsko-malajski polotok in Sumatro

Ceyx erithaca macrocarus: južni Andamanski otoki in Nikobarski otoki

Ceyx erithaca motleyi: Borneo in sosednji severni obalni otoki

Ceyx erithaca capta: Nias I. (zunaj nove Sumatre)

Opis

Orientalski pritlikavec je verjetno najbolj svetle barve in najmanjši med vsemi vrstami, ki meri le med 13 in 14 cm, skupaj z računom in repom; in tehta približno 0,5 oz ali 14 g.

Največji morski pes je Veliki zimmer (Megaceryle maxima) s povprečno velikostjo 45 cm in težo približno 355 g.
Preprosto je prepoznavna po svoji živo modri kroni z vijolično pranjem ob obodu, v vsakem drugem primeru oranžne glave.

Višje perje je modro-črno z bleščečimi modrimi sledovi. Grlo je belo z živo oranžnimi sledovi na zadnji strani.

Spodnje perje je izvrstno oranžno rumene barve. Račun in nožni prsti so oranžno rdeči.

Samci in samice so si podobni.

Mladinsko perje je veliko manj barvito.

Hranjenje orientalskih palčkov

Tako kot različne vrste lovcev tudi orientalski škrat lovi s smuči.

Kljub temu se kot alternativa ribam (običajni režim prehranjevanja zimzela) poleg majhnih kuščarjev ali žab, če se pojavi možnost, hrani predvsem z žuželkami.

Prej kot zaužitje kuščarjev ali žab jih ubije, tako da jih drži v kljunu in redno udarja proti kamnu ali drevesu.
Prhljaji so izredno teritorialne ptice. Najdejo lahko velik prostor predvsem na podlagi virov obrokov, fascinantnega lesa in varnih spletnih mest za bivanje.

Kot večina ptic bodo tudi oni poiskali obroke zjutraj in zvečer. Če je podnebje hladnejše, lahko celo sredi dneva lovijo obroke.
Kingfisherjem je potrebna čistoča; potopili se bodo v vodo, da se umijejo, nato pa odleteli do ostriža, da bi si olajšali in posušili perje pri dnevni svetlobi.

Nekateri si bodo celo razbistrili glave s krili. Oddelek lahko kar najbolje izkoristijo za čiščenje njihovih spektakularnih plačil, tako da jih ohranijo v čudoviti situaciji, tako da jih strgajo naprej in nazaj.

Vzreja / gnezdenje

Razmnoževati se začne z nastopom jugozahodnega monsuna junija. Gnezdo je vodoravni rov, velik kar meter. Sklop 4 ali 5 jajčec se izleže v 17 dneh, ko se vsaka inkubira samica in samček.

Ptice izginejo po 20 dneh, v primeru odpovedi primarnega pa bi lahko vzgojili tudi drugo zalego.

Mlajši se hranijo z gekoni, skinki, raki, polži, žabami, črički in kačjimi pastirji. Prhljaj z rdečimi hrbti običajno misli na podvrsto.
Na jugozahodu Indije se začnejo gojiti junija - z nastopom jugozahodnega monsuna. Na različnih območjih se njihova gnezditvena doba razteza od oktobra do decembra.
Gnezdo je vodoravni predor ali rov na finančni instituciji, velik do meter. Gnezda si zgradi vsak moški in samice.

Lahko si izmenoma izkopljejo tunel s prsti, nato pa bodo na koncu tunela izkopali vitko komoro, kamor bodo dali jajca. Ptice bodo porabile od tri do 7 dni, da bodo dokončale svoj predor.

Nekatere ptice tako močno napadajo svoja delovišča, da so se med letenjem v predore med izkopavanji smrtno poškodovale.

Gnezda, zgrajena v izčrpavajočih, mnogo manj prodornih tleh, bi lahko imela rove, ki so krajši od vkopanih v pesek ali gladko zemljo. Zimovci so močno zaščiteni s svojimi gnezdi.
Sklopka je običajno sestavljena iz treh do šestih jajčec, ki jih vsaka samica in moški inkubirajo približno 17 dni. Piščance hranijo z gekoni, skinki, polži, žabami, črički in kačjimi pastirji.
Izvaljenčki so vatreni (brez slepih, slepih in nemočnih), običajno jih potrebujejo skrb in hranjenje od očeta in mame, ki obroke prenesejo v gnezdilnico in ohranijo toploto.

Kljub temu se mladiči kmalu razvijejo in kmalu lahko odpotujejo proti vratom predora, kjer naletijo na odrasle in čakajo, da jih nahranijo. Končno jedo ostriž blizu vrat.

Vlečenje lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov. Po tem bodo piščanci verjetno sami po sebi in se bodo lahko hranili.
Mlajši fledge (pojdi gnezdo), ko so približno 20 dni prej. V primeru neuspešnega primarnega gnezdenja bi lahko vzgojili tudi drugo zalego.

Orientalski pritlikavec je ločena vrsta?

Čudovite barve orientalskega škrata so navdušile tako veliko radovednosti kot presenečenja.

Vrsta se ponaša z dvema povsem različnima barvnima kombinacijama - črna, ki jim omogoča njihovo različno pogosto identifikacijo, črno hrbtni morski pes; in rušnata vrsta, bleščeča v popolnoma rožnato-koralnem odtenku.
Dve sorti sta si popolnoma drugačni, kljub temu se razpravlja o tem, ali mora biti rufous njegova osebna vrsta (Ceyx rufidorsa) ali podvrsta orientalskega palčka.
Leta 2010 je biolog Haw Chuan Lim iz nacionalnega muzeja čiste zgodovinske preteklosti v Washingtonu vodil raziskave, ki so rumasto vrsto postavile na Sumatro, v Maleziji, na Borneu in na Javi ter na črno podprte vrste na severu teh območij.

Priporočil je, da sta dve sorti dovolj oddaljeni, da sta razvili dve barvni sorti, vendar ohranjata svojo genetsko podobnost, tako da se včasih križata.
Ta barva, značilna za to regijo, je med pticami neobičajna, orientalski in ruškasti pritlikavci pa jo zagotovo lepo nanesejo.

Poglej si posnetek: Ptice BiH. Birds of Bosnia and Herzegovina 1888-2006 (April 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send