Ptičje družine

Narava Evenkia

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Datum rojstva:

Ime: ČRNI ZOOM GAGAR - Gavia arctica (Linnaeus, 1758).

Odred: Loons.

Družina: Loons.

Stanje ohranjenosti: 0 kategorija. Evropska podvrsta črnogrlega luna, Gavia arctica arctica (Linnaeus, 1758), ki naseljuje nas, je navedena v Rdečih knjigah Ruske federacije in vseh regijah, ki mejijo na Udmursko republiko.

Kratek opis: Ptica v velikosti majhne gosi. V letu se loun od gosi razlikuje po razmeroma majhnih krilih, nogah, ki štrlijo za repom, in vratu, upognjenem navzdol, od katerega je ptica videti nekoliko "upognjena". Od podobnega rdečegrlega loona se razlikuje po črni piki na sprednjem delu vratu in črno-belem vzorcu na hrbtu in krilih. Za razliko od napihnjenega loona ima rdečegrli loon ravno kljun.

Širjenje: Na začetku dvajsetega stoletja je bil v evropskem delu Rusije razširjen iz območja tundre v gozdno stepo. Trenutno je v večini nekdanjega območja postala redka ali pa je popolnoma izginila. Gnezdi le v tundri, gozdni tundri in tu in tam v tajgi. Najjužnejše gnezdišče v regiji leži na severu Permskega ozemlja (jezero Bolshoye Adovo). Večina posameznikov iz gnezditvenega dela jeseni leti na zahod - do Baltskega morja, od koder se nato odpravijo na jug - v Črno in Sredozemsko morje, kjer prezimijo.

Ekologija: Prispejo zgodaj, na rezervoarjih se pojavi odprta voda. Ob selitvi se pojavijo na velikih vodnih telesih. Hranijo se z majhnimi ribami, ki ostanejo dolgo pod vodo. Po kopnem ne morejo hoditi, vzletijo šele iz vode po daljšem teku po njeni površini.

Najsodobnejše stanje: V začetku dvajsetega stoletja na ozemlju Udmurtije med letom ni bilo nič nenavadnega. V času gnezdenja je bila najdena v poplavnih rezervoarjih Kama iz ustja reke. Bela do mesta Sarapul. Trenutno je izjemno redka in le v obdobju selitve. Zabeležena sta bila dva opazovanja: v rezervoarju Votkinsk (1996) in na ribniku ribogojnice Pikhtovka (1998). V obeh primerih sta bila osamljena posameznika.

Omejevalni dejavniki: Povečan dejavnik motenj v habitatih, primernih za gnezdenje, naključni odstrel lovcev.

Varnostni ukrepi: Obveščanje prebivalstva o posebnem stanju ohranjenosti vrste.

Viri informacij: 1. Rdeča ..., 2001, 2. Rdeča ..., 2004, 3. Resolucija ..., 2011, 4. Rdeča ..., 2008, 5. Rdeča ..., 2006, 6. Ryabitsev, 2008 , 7. Šaberdin, 1930, 8. Sotnikov, 1999, 9. Rdeča ..., 2001a.

Sestavil: Menšikov A.G.

Črno grlo

Črnogrli loon je uvrščen v Rdečo knjigo Ruske federacije. Prebivalstvo na Krasnodarskem ozemlju vztrajno upada. Je najpogostejša vrsta loonja.

Gavia arctica ali evropska črnogrla luna je plemenski migrant, ki v svojih stalnih habitatih deloma prezimi. Ta vrsta je na robu izumrtja in je navedena v Rdeči knjigi Ruske federacije.

Kratek opis

Velikost telesa: 58-75 centimetrov.

Teža: moški - 2,5-3,5 kilograma, ženske 1,5-2,3 kilograma.

Razpon kril: 1,1-1,4 metra.

Perje: pri plemenskem perju so vrat in glava luna pepelnato sivi, s temnim čelnim delom. Vrat je spredaj črn, s kovinsko zelenim ali bakrenim sijajem, spodaj z belim vzorcem. Hrbet je črn, stranice so rjave, trebuh je bel s prečno temno črto. Krmilna in letalska krila so črno-rjave, spodnja stran bele.

Pozimi perje potemni, pojavijo se rjave lise.

Telo je podolgovato, rep ni izrazit, krila so kratka.

Noge so črne, prsti so sivi z rožnatimi ali sivimi membranami. Odmaknjen nazaj in med letom ni viden.

Habitat

Habitat črnogrlih lononov od Aljaske do Evrazije. Pasme na Finskem, Norveškem, Severni Ameriki in Rusiji. Zime v Severnem morju in na Atlantiku, v severnem Sredozemlju, na Črnem morju in Kaspijski obali.

V Rusiji gnezdijo v tundri in gozdnih conah, na jezerih.

Pojavi se v poplavnem območju Azovskega morja v tretji dekadi oktobra in novembra. Na Krasnodarskem ozemlju, opaženo med prezimovanjem in selitvijo.

Število prebivalstva in dejavniki, ki nanj vplivajo

Onesnaženje vodnih teles z naftnimi derivati ​​in zmanjšanje števila pelagičnih rib je privedlo do zmanjšanja števila črnogrlih lonov. V srednji Evropi ni več kot 400 parov ptic.

Na Krasnodarskem ozemlju glede na strokovno oceno ornitologov število parov črnogrlih loonov ne presega 500 posameznikov.

Loons so monogamni, izbirajo si partnerja za življenje. Pasmi na jezerih z zadostno zalogo hrane. Uporabljajo stalno gnezdo in se iz leta v leto vračajo na prvotno mesto. V enem rezervoarju gnezdi do 3-4 parov ptic.

V sklopki sta 2 temno oljčno obarvani jajci. Inkubacijsko obdobje je v povprečju 29 dni. Piščanci stojijo na krilu 60-70 dni in si lahko sami priskrbijo hrano.

Na Krasnodarskem ozemlju med lovci in ribiči potekajo propagande za zaščito črnogrlih loonov. Ptica, ki najde hrano, se potopi v vodo in pogosto umre v ribiških mrežah. Lov nanjo je prepovedan.

Novi uporabniki

  • Železnica
  • ffgrgt
  • evgenka
  • Svetlana
  • Amelia
  • Svetlana
  • Irina

Status vrste na ozemlju države in v sosednjih regijah

Vrsta je navedena v Rdeči knjigi Ruske federacije (evropska populacija), pa tudi v Rdečih knjigah Moskve (kat. 0), Vladimirja (kat. 1), Nižnega Novgoroda (mačka A, ogrožena) , Regije Penza (kat. 5, ugotovljeno ob selitvi), Tambov (kat. 2) in Lipeck (kat. 6, neredno bivanje) ter Republika Mordovija (kat. 3).

Porazdelitev in številke

Gnezdišče pokriva pomemben del Evrazije, njene arktične in borealne cone. Trenutno v evropskem delu države gnezdi na jugu do Novgorodske in Vologdske regije (1).

V regiji Ryazan je črnogrla lun gnezdila konec 19. in v začetku 20. stoletja. V obdobju gnezdenja so jih opazovali na jezeru. Okrožje Svetloye Kasimovsky in na Spas-Klepikovskiye jezerih. V začetku dvajsetih let 20. stoletja. na vsakem od 5 jezer je bil opažen par ptic (2-3). Trenutno na tem območju ne gnezdi, vendar se očitno redno pojavlja ob selitvi. V jugovzhodnem delu Meschere in poplavnem območju Oke se med selitvami pojavlja manj pogosto - 1-5 opažanj na 10 let (5-7). Racija na srednjem pasu je bila zabeležena leta 1971 (4). Leta 1999 med posebno raziskavo jezer v regiji Klepikovsky v obdobju gnezdenja ni bilo mogoče najti (9). Prav tako v obdobju opazovanja spomladanske selitve ptic na Klepikovskih jezerih leta 2001 niso zabeležili niti enega opazovanja (10). Leta 1985 je bila v času gnezdenja na jezeru opažena ena ptica. Beloye v bližini vasi Belaya Klepikovsky okrožje (8). V zadnjih 10 letih so ga na selitvah opazili le jeseni - 4 osebe v 3 jesenskih sezonah (11).

Omejevalni dejavniki in grožnje

Na jezerih, ki gnezdijo, sta glavna omejevalna dejavnika neposredna človeška motnja in nenadzorovan ribolov s fiksnimi mrežami.

Sprejeti in potrebni varnostni ukrepi

Vrsta je navedena v Dodatku II Bernske konvencije. V regiji Ryazan je črnogrli loon zaščiten od leta 2001 (12). Kraji nekdanjega habitata vrste so zaščiteni v NP "Meshchersky". Omejevanje in vzpostavitev nadzora nad ribolovom na jezerih, kjer so nekoč gnezdili louni. Treba je organizirati naravni spomenik "Lopata trakt", ki se nahaja na ozemlju zavarovanega območja rezervata Oksky in je hranilnica in počivališče te vrste ob selitvi.

Viri informacij

1. Flint, 1982, 2. Khomyakov, 1900, 3. Bekshtrem, 1925, 4. Priklonsky, 1978, 5. Ivanchev, Kotyukov, 2001, 6. Ivanchev et al., 2003a, 7. Ivanchev et al., 2003c, 8. Ochagov et al., 1990, 9. Ivanchev, Kotyukov, 2000, 10. Ivanchev et al., 20036, 11. Podatki AV Makarova, 12. Resolucija vodje uprave Rjazanske regije z dne 16. aprila 2001, št. 203.

Kje živi

Črnogrli loon najdemo v gozdnem pasu evropskega dela Rusije. V Leningrajski regiji se je obseg močno zmanjšal in danes je te ptice mogoče najti le na območju največjih in redko obiskanih vodnih teles.Najljubši habitati vrste so jezera, ki se nahajajo med dvignjenimi barji.

Zunanji znaki

Črnogrli louni so srednje veliki louni. Opazno je večji od rdečegrlega, vendar je precej manjši od belokrupnih in temnokljunih. Dolžina njenega telesa je od 58 do 75 cm, teža pa lahko doseže 3 kg ali več. Barva je dvobarvna, vrh telesa je temen, spodnji del pa svetel. Med sezono parjenja se obleka ptic spremeni. Glava in vrat postaneta pepelnato siva, grlo in sprednji del vratu pa dobijo vijoličen ali zelenkast kovinski odtenek. V spodnjem delu vratu je dobro viden prečni prerez z vzdolžnim belim vzorcem. Tudi obarvanost preostalega perja preseneča s svojo lepoto in harmonijo.

Življenjski slog

Črnogrli looni se počutijo lahke in svobodne tako v vodi kot v zraku. Vendar imajo ptice raje vodni element, saj so odlični plavalci in potapljači. Spijo tudi na vodi, glavo in vrat zavijejo na hrbet. Loons preživijo pod vodo v povprečju do 40-50 s, vendar je največja znana meja 135 s. V letu ptice raje ostanejo same. Tudi člani istega zakonskega para pogosto letijo na kratko razdaljo. Na kopnem je črnogrli loon prisiljen plaziti po trebuhu in se odrivati ​​s tacami in krili. Črnogrli louni so lahko aktivni ne glede na čas dneva. Ptice ob selitvi običajno tvorijo majhne jate, do 10–15 osebkov, zlasti ko se vračajo iz svojih prezimovališč. Spolna zrelost nastopi v tretjem letu življenja. V tem času se oblikuje par, ki vztraja vse življenje. Ptice potrebujejo prostor, zato pogosto na enem jezeru gnezdi le en par.

Izjema so zlasti velika jezera. Običajno samica odloži dve jajci, redko eno ali tri. Oba starša inkubirata sklopko 28–30 dni. Obdobje zorenja piščancev po rojstvu traja do 70 dni.

Črnogrli louni so ptice, ki jedo ribe. Ribji meni dopolnjujejo raki, amfipodi, mehkužci in nekateri vodni nevretenčarji.

V Rdeči knjigi Rusije

V zadnjih sto letih se je obseg črnovih grmičev v Rusiji močno zmanjšal in njegova južna meja se je premaknila na sever za 200–300 km. Ta ptica je izginila s številnih območij, kjer je živela prej, na primer iz Moskve, Jaroslavlja, Smolenska in Ivanovske. Vrsta tudi ne gnezdi več v Mordoviji.

Črnogrli lononi so zelo občutljivi na človekove motnje. V 20. stoletju so bili aktivni obiski gnezdilnic ribičev, turistov in industrijalcev tisti, ki so imeli ključno vlogo pri močnem upadanju števila vrst.

Motene ptice gnezdo zapustijo dlje časa. V tem času so sklopke ali novorojeni piščanci brez obrambe pred različnimi vrstami nevarnosti. Med drugimi omejevalnimi dejavniki je treba najprej omeniti smrt ptic v ribiških mrežah in nepovratne spremembe naravnega habitata.

Zanimivo dejstvo

Poleg zgoraj naštetih omejevalnih dejavnikov so črnogrli louni trpeli tudi za usmerjenim iztrebljanjem. Lovili so jih zaradi "ptičjega krzna" ali "loonskih vratov" - kože, prekrite z gostim perjem. Včasih je bil to zelo moden in zahtevan material. Iz nje so izdelovali kape, kape, torbe, ovratnike, okraševali rob oblek in plaščev.

Pin
Send
Share
Send
Send