Ptičje družine

Afriška močvirnica / cirkus ranivorus

Pin
Send
Share
Send
Send


Velike svetlobne ptice gradijo z dolgimi, razmeroma ozkimi krili (razpon več kot meter) in repom. Noge so razmeroma dolge in tanke, tarzus ni pernat. Okoli prednjega dela glave je obroč trdega perja, ki daje pticam nekaj podobnosti sovam. Samce zlahka prepoznamo po značilni obarvanosti, samice je težko ločiti (razen močvirja) in se od drugih plenilcev razlikujejo predvsem po podrobnostih barve, temveč po načinu letenja - izmeničnem gladkem plapolanju kril in drsenju nizko nad tlemi. Lebdeča ptica ima rahlo dvignjena krila.

Gnezda majhnih vej in stebel trsja so zgrajena na tleh v visoki travi ali trsju ob bregovih vodnih teles, na poljih in jasah. V sklopki 3-6 belih jajc

Lovijo predvsem na odprtih območjih, bolj ali manj v skladu z imeni vrst. ... Spomladi je pogosto mogoče opaziti čudovite paritvene lete harrierjev.

Hranijo se z glodalci, pa tudi s pticami, žabami in velikimi žuželkami.

Ptice selivke, vendar lahko v zimah z malo snega prezimijo na jugu države.

V Rusiji je šest vrst: poljska, travniška, stepska, pasta, barjanska, azijska, od katerih je poljska najbolj pogosta v evropskem delu Rusije.

Falco Cyaneus. Linnaeus. Syst. Nat. izd. XII, 1766, str. 126, obrobje Londona. Rusko ime. Lun je staro rusko ime za belkaste roparice, ne pa tudi za sokole ali jastrebe. Najprej se nanaša na belkaste ali bledonosne samce poljske, travniške ali stepske jastrebe, ponekod na severu pa belo sovo imenujejo luna. Imena vrst harrierjev - polja, travniki itd. - so knjižna imena.

Širjenje. Areal. Evropa in Azija od meja tundre do sredozemskih držav, M. Azija, Iran, Turkestan, Džungarija, Mongolija in sever. Kitajska, prav tako na severu. Amerika od severa Kanade do juga. ZDA Zimovanje na jugu. in Hall. Evropa, v setvi. Afrika, Indija in Kitajska, v Mali Aziji (do Turkmenistana na severu) severnoameriški vlečniki prezimijo z juga. države do Kolumbije, Kube in Bahamov.

Narava bivanja. V južnem delu območja je prebivajoča ali nomadska ptica, na severu, zlasti v ZSSR, je ptica selivka.

Biotop. Odprte pokrajine - polja, travniki rečnih dolin, barja gozdnih mahov, stepa in gozdna stepa, tako na ravnicah kot v gorah.

Podvrste in različne lastnosti. Dve podvrsti - v starem svetu S. str. cyaneus L., 1766. vse v. America S. s. hudsonius L., 1766. Razlike v obarvanosti (pri ameriških podvrstah, samci s črtami na peritonealni strani so mlade ptice temnejše od evropsko-azijskih, geografsko spremenljiva obarvanost pri moških je izrazit pojav pri nekaterih vrstah luke). Okoljske razlike so majhne.

Navadni Harrier Circus cyaneus cyaneus L.

Sopomenke. Circus taissiae. Buturlin J. f. Orn., 1908, str. 283, Srednekolymsk. - Circus cyaneus cernuus. Thouer in. Jangi. Nadaljujte. N. Engl. Zool. Klub. V, 1914, str. 32, spodnji tok Kolime.

Širjenje. Areal. Sever. Evropi in Aziji. Na Norveškem do 69 ° 30 ', na Švedskem do 68 ° 30' S. sh., v južnem delu timanske tundre (Gladkov, 1941), v boljšezemelski tundri (reka Černaja), vendar redno v Pechori le do 65 °. na Obu vsaj do 67 °, vzdolž Jeniseja do polarnega kroga in verjetno še severneje, v porečju Vilyui vsaj do 65 ° (Mayak, 1886), na Indigirki, še vedno na 67 ° 30 '(Mikhel, 1937) na Kolymi pri Nižnekolymsku (Tayer in Banthe, 1914), zabeleženo v srednjem toku Anadirja, tudi

Kamčatka, na Ohotski obali, Šantarji, Sahalin, verjetno na Kurilskih otokih, na Hokaidu. Južna meja - v srednjem delu Portugalske, severno. Španija, setev. Italija, Jugoslavija (Srbija), Albanija, Romunija, na Krimu, na Volgi blizu Buzuluka in Buguruslana, v Zakavkazju, M. Aziji, Iranu, Turkmenistanu (Kopet-Dag), nato v Džungariji v Mongoliji (na jugu.Alashan), na jugu. Mandžurija in Koreja. Južno od srednjega toka Urala, v Kazahstanu in Turkestanu, ne gnezdi (harrier ne gnezdi že severno od jezera Ak-Tasty-kul in ob izviru Ileka, Sushkin, 1908), na Altaju gnezdi, očitno na obrobju. Pridobljeno v neplodni sezoni na Poveljniških otokih - februarja na otoku Bering (Shulpin, 1936). Pozimi pri setvi. Afrika (severno od Sahare, morda v Kordofansu, Nubiji, Somaliji, Egiptu), Zahodna Azija, v Iranu do Zagrosha, Seistana, Balučistana, Indije, Burme in na Kitajskem (do Junana in spodnjega toka Yanjie), tudi na zahodu ... in noži. Evropi. V ZSSR so ga pozimi kopali v Turkmenistanu, na Syrdaryi in v drugih delih Turkestana, očitno v spodnjem toku Volge, v Zakavkazju (Armenija), na Krimu, na jugu. Primorje, v blagih zimah z malo snega - v Ukrajini (Uman), še bolj severno, v Belorusiji (Polesie, Tsedlitz, 1920: Shnitnikov, 1913).

Narava bivanja. V zap. n jug. V Evropi je sedeč in nomadski, na vzhodu in severu območja razširjenosti je selivljen, čeprav tam (glej zgoraj) nekateri posamezniki prezimijo na gnezditvenem območju.

Datumi. Poljska luna se seli spomladi prej kot travniška in stepska. V Srednji Aziji so že februarja zabeležili premik proti severu (Syr-Darja, Turkmenistan), opazen polet tja marca, a se razteza tudi aprila (očitno severne populacije). Konec marca - v začetku aprila poteka spomladanska selitev v Ukrajini, v srednjem pasu evropske Rusije pade predvsem v prvi polovici aprila, na severu in v Sibiriji pa se poljski nosilec pojavi konec aprila in v začetku Maj (Salair, prihod 25. IV: blizu Krasnojarska konec aprila in začetek maja, na Vilyuya 29.V, Maak, 1886, blizu Jakutska 28. IV-lV, po Vorobieva, 1931, 25- 28.IV, po Ivanovu, 1929, na otokih Shantarskikh 5. V, Dulkeit in Shulpin, 1937, v zgornjem toku Kolime v začetku maja), vendar na jugovzhodu. Sibirija - v Zabajkaliji in Primorju - v začetku aprila. Jesenski odhod in polet na severnem in srednjem pasu se začneta že avgusta, predvsem pa septembra, na srednjem se nadaljuje oktobra, konča pa se približno sredi tega meseca, v Srednji Aziji pa se let in let nadaljuje novembra ( Syr-Darya, Turkmenistan). Med spomladansko selitvijo harjeri letijo večinoma posamezno, bližje gnezdiščem in v parih, jeseni - posamezno, v parih in majhnih skupinah. Obstajajo opažanja, da se spomladi najprej - dva tedna ali vsaj en teden prej kot samice - pojavijo moški (Kijevska obl.).

Biotop. Odprta območja - polja, travniki, rečne doline, celo močvirja z gozdnim mahom in izgorela območja, tundra (grmičevje, Kolyma, Timan), stepe in gozdne stepe. Ob selitvi se pojavlja tudi v puščavah. V vertikalnem smislu predvsem na ravnicah in v vznožju, pa tudi v gorski stepi (Kavkaz, Kopet-Dag, Elburs, Tien Shan itd.). Na Kavkazu do 2700 m (Satun, 1912), na Altaju do 2300 m (Sushkin, 1938), v Srednji Aziji, mestoma do alpskega pasu (Tien Shan).

Število. Zaradi biotopskih razmer je porazdelitev poljske harrie nekoliko občasna: zato ne gnezdi, očitno v Tadžikistanu, na severozahodu. Kazahstan južno od borovega gozda Aman-Karagai in jezera Ak-tasty-kul (Sushkin, 1908) na jugu. deli Primorja, v pasu neprekinjenih gozdov in med tajgo, v puščavi itd. V kulturni in polkulturni krajini srednjeevropske Rusije, ponekod na Zahodu. Sibirija - harrier je precej pogosta. V Zap. V Evropi se je število lunarjev zmanjšalo, ta ptica ne gnezdi na Danskem, postala je zelo majhna na Nizozemskem, v Belgiji, Angliji in na Škotskem (vendar redno gnezdi na Hebridih in Irskem). Občasna nihanja števila niso natančno določena (tako kot pri drugih harrierjih).

Ekologija. Razmnoževanje. Puberteta nastopi, preden dosežemo končno obleko. Parjenje se začne s prihodom, na srednjem pasu od sredine aprila, ko opazimo parni let. Gnezda so postavljena na tleh, na poljih, travnikih, suhih močvirjih. Njihova povprečna velikost je približno 50 cm, redko do 80 cm z višino 30 cm (Uman, Gebel, 1879). Gnezda iz trave, majhnih vejic itd. S plitvim pladnjem so zelo čista, saj samica očisti gnezdo in odnese ostanke hrane, peletov itd.Sklopka se položi okoli sredine maja, ne da bi bilo mogoče ugotoviti geografske razlike med populacijami glede časa sklopke. V sklopu 3-5 jajc, redko 6 (Zarudny, 1888). Ni znano, ali obstajajo nihanja v plodnosti, odvisno od pogojev hranjenja gnezditvene sezone. Barva jajc je najpogosteje bela, enobarvna, redkeje rahlo pikasta z majhnimi rjavimi pikami. Velikosti jajc (4) 42,5-44x35-37, povprečno 43,2x36,5 mm (Uman, Gebel, 1889), (100) 40-52,1x32-38, povprečno 46,23x36,13 mm (Wiserby, 1939). Inkubira samo samica od prvega jajčeca, saj so piščanci po starosti zelo različni. Funkcije skrbi za potomstvo med starši so strogo ločene. Samica piščance ogreje in sedi v gnezdu, jih oskrbi s hrano, moški lovi in ​​prinaša hrano, ko piščanci rastejo, začne samica sodelovati pri pridobivanju hrane zanje. Puhasti piščanci se izvalijo od začetka junija, valjenje torej traja približno en mesec, leteče nedorasle vrste najdemo v drugi polovici ali sredi julija, gnezditveno obdobje traja približno 6 tednov.

Molting. Je premalo proučen in se v pomembnem delu pojavlja pozimi. Ptice od prihoda v sveže perje (april), mlade pa v prvem letnem (gnezditvenem) perju le z primesjo svežega perja. Odrasli se molijo od julija do oktobra, pogosto pa se kasneje pozneje upočasni in se pri nekaterih posameznikih praviloma pojavlja redkeje kot običajno pri drugih roparicah. Zaporedje spreminjanja primarnega zamaha je značilno za družino, od zadnjega roba zabave do spredaj, torej od 10. do 1.. Krmarji se centrifugalno molijo, od srednjega para so zunanji pari lahko brez natančnega zaporedja. Zaporedje spreminjanja oblek: prva puhovska obleka - druga puhovska obleka - prva letna (gnezdilna) obleka - druga letna obleka (za moške, prehodna, za ženske, morda končna) - tretja letna (končna) obleka itd .

Hrana. Struktura harrierja odraža metode lova, ki jih uporablja - iskanje plena na tleh v odprtih prostorih. Teža harrierja je razmeroma majhna, razpon kril je velik, nosilna površina kril je zelo velika, rep je dolg in širok. Tarzus je dolg, podoben jastrebu (zajemanje plena med travo itd.), Vendar so prsti kratki s šibkimi, čeprav ostrimi kremplji (napadi le na majhne živali). V skladu z vsem tem obstajajo načini za lov na lovce: ti se ne dvignejo, ampak enostavno in tiho letijo na majhni nadmorski višini nad zemljo, sledijo reliefu tal in se nepričakovano pojavijo nad samim plenom. Ko je priletel do nje, hitite z iztegnjenimi tacami in pogosto naredite spretne zavoje.

Hrana harrierja so predvsem majhni sesalci, a tudi - zlasti med letom in gnezdenjem - ptice, ki gnezdijo na tleh, njihovi piščanci in jajca, poleg tega kuščarji, žuželke in včasih mrhovina. Kot živilski predmeti nosilca v ZSSR so navedeni: od živali, zemeljskih veveric, miši, voluharjev, pita (Eruslanskaya stepa), miši (Vilyui), različnih glodalcev, na primer Sterlocranius gregalis, Mictotus ungurensis (Transbaikalia), od ptic , - piščanci obalnih lastovk (okrožje Kaysky, regija Gorky), domači golob (Dzaudzhikau), škrjanci, drsalke, račke (Chkalov), plesalci in rjumi na letu (Vilyui), drsalke Anthus richardi in A. campestris, škrjanci, pastirji , prepelice (Transbaikalia), kuščarji, žuželke, predvsem Orthoptera, tudi hrošči in mravlje.

Terenski znaki. Velikosti so srednje, lahke postave, dolga krila in dolg, raven okrnjen rep. Moški je na hrbtni strani bledo nos, na trebušni strani belkast, s črnimi konicami kril, samica je na hrbtni strani rjavkasta, na ventralni strani belkasta z rjavimi vzdolžnimi pikami. Beli zgornji rep lovi poljskega nosača od drugih podobnih barv. Let je lahek in gladek, s počasnim plapolanjem kril - vrhovi primarnih letalskih peres so rahlo narazen in upognjeni navzgor. Glas "gi-gi-gi" ali ropotajoč zvok, kot je "piirr", kot druge harrierje.

Opis. Mere in struktura. Po velikosti je slabši od naših harjerov le do močvirnih, večjih od stepskih in travniških, z razmeroma kratkimi krili, ki ne dosegajo vrha repa. Formula krila 4 => 3> 2 => 5> 6> 1> 7.Izrezi na zunanjih mrežah 2. - 5. vztrajnikov, medtem ko so izrezi na 2. vztrajniku prekriti s pokrovi krtač. Na notranjih mrežah letalskega perja so zareze na 1. - 4. peresu. Dolžina moških (20) 445-515, samic (20) 490-564, v povprečju 475,2 in 531,1 mm. Razpon moških (20) 990-1060, samic (16) 1100-1215, v povprečju 1025 in 1146,7 mm. Teža samcev (4) 300, 350, 360, 400, samic (3) 480, 500, 600 g. Krilo samcev (50) 330-358, samic (50) 355-396, v povprečju 341,54 in 372,8 mm. Približno do r a s do a. Prva puhasta obleka je bela s sivkasto bufim cvetom in temno piko blizu očesa. Druga puhasta obleka je sivo sivkasta z rdečkastim odtenkom na hrbtu in prsih.

Prvo enoletno skupaj z obema spoloma je enako: na hrbtni strani je temno rjave barve z oker robovi perja, na zatilju so belkaste lise, zgornji rep je bel, leteče perje je temno rjavo z belkasto osnove notranjih mrež in temen prečni vzorec, srednja repna peresa so sivo-rjava s temnim prečnim vzorcem, stranski pari so pufasti z rjavkastimi prečnimi črtami, trebušna stran je rdečkasto-pufasta z rjavkastim vzdolžnim vzorcem.

Samice v drugem letnem perju in naslednjih so podobne mladim pticam, vendar so robovi perja na hrbtni strani manj razviti, splošni ton trebušne strani pa je belkast, brez rdečkastega odtenka. Samce v drugem letnem (prehodnem) perju odlikuje močan razvoj vzdolžnih lis na trebušni strani in splošen sivkast tonz hrbtne strani.

Samci v tretjem letnem (končnem) perju na hrbtni strani so sivo-sive barve s srebrno cvetočo barvo, z belim zgornjim repom, sprednjim primarnim letalskim perjem s črno konico, ostali so sivo-sivi, vsi z belkastimi podlagami notranja mreža, srednje repno perje je sivo, stransko je sivo na zunanjih mrežah, na notranjih mrežah je belo z rjavkastimi črtami, trebušna stran je bela, sivo je le grlo in golša, včasih tudi prsni koš siva, občasno majhne proge na trebuhu in straneh. Oči mladih so rjave, starih rumene, vosek in noge rumene, kljun je črn z modrikastim odtenkom, kremplji so črni. Omeniti velja dejstvo, da je potek starostnih sprememb hitrejši od potepa step in travnikov.

Oglas

Strani: 1 2

  • Seznam
  • "Ptice
  • »Looney

# 1 16. marec 2008 23:31:32

Predlagam, da se tukaj pogovorimo o harrierjih in jastrebovih in žerjavi blizu njih.

Field harrier

Kljub sorazmerno majhni velikosti je obstajal novozelandski harrier velikosti povprečnega orla.
Tudi lunarji, tako kot večina sokolov, ne jedo mrhovine.

Re: Looney

Kaj je značilno za harrierja?

# 3 17. marec 2008 17:45:24

Re: Looney

Dolge vitke noge, dolga krila in dolg rep. So vodljivi, letijo nizko in počasi, rahlo dvigajo krila, izmenjujejo se med redkim gladkim mahanjem in vzpenjanjem (precej drsenje). Če opazijo plen, hitro padejo dol. Imajo nekakšen obrazni disk iz trdega perja, zaradi česar so videti kot sove.

Harrier balotny (Ranei - Myshalo balotny)

Fotografija © lst (Stas & Lana) na iNaturalist.org. Okrožje Brest, Belorusija. CC BY-NC 4.0

Celotno ozemlje Belorusije

Družinski jastreb - Accipitridae

V Belorusiji - C. a. aeruginosus (podvrsta naseljuje celoten evropski del vrste).

Skupne plemenske, selitvene in tranzitne selitvene vrste. Široko razširjena, pogosta na večini ozemlja. Trenutno je ena najštevilčnejših ptic roparic v jezerskem okrožju, po številu je le po števcu.

Mlad posameznik. Foto Vladimir Bondar, okrožje Mogilev

Največja od naših zapornic. Odrasel moški je obarvan precej kontrastno: oker glava, temno rjav hrbet, ramensko in leteče perje. Pokrovčki manjših kril so pufasti s temnimi črtami, spodnji del je gobarnat, repno perje je sivo. Samica je bolj enobarvna, temno rjave barve, z bufimistimi peresi na kroni in zatilju. Perje mladih posameznikov je podobno kot perje odraslih samic. Kljun vseh ptic je črn, vosek in tace so rumeni. Obstajajo mladiči enobarvne temne različice ("enobarvni"). Odlikuje jih temna "kapa" na glavi, nekateri imajo v krilu več belih letalskih peres. Teža samca je 405-667 g, samice 603-850 g. Dolžina telesa samca je 49-54, samice 52-60 cm. Razpon kril samca je 105-130, samice je 122-142 cm.

Julija Pivovarova, okrožje Kobrin (regija Brestov)

Prihaja konec marca - začetek aprila spomladi.Z vodnimi telesi je bolj kot druga luna povezana, čeprav lovi tako blizu vode kot v suhih krajih - po močvirjih, travnikih in celo poljih. Med lovom se gladki aktivni let izmenjuje z dolgim ​​drsenjem. Posebej značilno je hitenje po plenu: ptica, ki se ustavi na hitro, dvigne razgrnjena krila in spušča noge navpično navzdol.

Naseljuje prostrana močvirnata območja z razvito vegetacijo in zaraščenimi vodnimi telesi. Najljubša in najbolj značilna gnezdišča so trstišča na velikih jezerih, rezervoarjih, ribnikih in manj pogosto v zalivih in rečnih izlivih. Lahko se naseli tudi v nizko ležečih barjah in blažilnih šotiščih z zaplatami vode med goščavo vrbe in trstike.

Oblikovanje gnezditvenih parov se zaključi predvsem do začetka maja. Na začetku gnezditve močvirskih lovcev je pogosto mogoče opazovati njihove paritvene igre, med katerimi samci in samice, dvignjeni visoko v zrak, delajo zapletene piruete in zavoje, nato pa se potapljajo navzdol, hkrati pa pogosto dajo glas - nosno škripanje "piyu". piyu. ".

Paritvene igre. Foto Vladimir Bondar, okrožje Mogilev

Običajno gnezdi v enojnih parih. Vendar se včasih več parov naseli na istem rezervoarju, vendar na precejšnji razdalji drug od drugega. Gnezdo ponavadi ustreza vodi na majhnem plovcu, gubah suhih stebel trsja ali mačjega repa, na trpežnici, redkeje na plitvini, vendar običajno obkroženo z visoko poraščajočo se vegetacijo, občasno na tleh v mokriščih med gostimi grmi. izjema med kolonijo velikih krastač in lisk na grmičasti plitvini, skoraj brez rastlinja.

Odrasle ptice gnezdišče aktivno varujejo pred vrano s kapuco, srako, navadnim piščancem, jastrebom, sivo čapljo, sosednjimi lunkami in drugimi pticami. V primeru izgube piščancev samci Marsh Harrierja običajno naslednji dan prenehajo varovati svoje gnezdilno ozemlje, sosednje ptice pa ga začnejo loviti. Eden glavnih razlogov za neuspešno gnezdenje je uničevanje gnezd s strani ljudi.

Močvirje odlikuje izrazita gnezdilna konzervativnost. Pari letno zasedajo enake naravne meje in gradijo nova gnezda 10–40 m od lanskih. Opazili so več primerov, ko so ptice dve leti zapored zasedle isto gnezdo.

Moški. Foto Vladimir Bondar, okrožje Mogilev

Gnezdo je precej ohlapna, neprevidno zgrajena struktura. Sorazmerno raven je, če ga položimo na visečo mrežo, splav ali gube rastlin in je veliko bolj masiven v obliki okrnjenega stožca na plitvih mestih na vodi. Gradbeni material so predvsem suha stebla obalne vegetacije, predvsem trstičje, pogosto tudi veje dreves, včasih repi, trstičje in nekatere druge rastline. Pladenj je obložen z šašem, trsnimi mehurčki, pa tudi s suhimi listi trsa in mačjega repa; nekoč je bilo v podlogi celo celo gnezdo Remez. Občasno ptica prinese gradbeni material za prilagajanje gnezda že ob prisotnosti zidov v njem. Višina gnezda 15-35 cm, premer 40-80 cm, globina pladnja 3-7 cm, premer 18-25 cm.

Vladimir Bondar, okrožje Mogilev

Sklopka je običajno sestavljena iz 4-5 jajc, veliko manj pogosto iz 3 ali 6 (v Evropi zunaj ozemlja republike so sklopke 7 in 8 jajc zelo redke). Lupina je dolgočasna, modrikaste ali zelenkaste barve, enolična, le občasno z rahlo bledo rjavimi pikami. Teža jajc 38 g, dolžina 49 mm (44-52 mm), premer 38 mm (36-40 mm).

Pojav sklopk opazimo čisto konec aprila in v prvi polovici maja. Ločene sveže sklopke, verjetno ponovljene, najdemo tudi v prvi polovici junija. Ena zalega na leto. Samica inkubira 32-38 dni, le v zelo redkih primerih jo lahko nadomesti moški.V času inkubacije samice sklopke in nato v prisotnosti piščancev v gnezdu (maj - junij) samec Marsh Harrier prinese hrano od 8 do 20 ur.

Vladimir Bondar, okrožje Mogilev

Začne loviti 3-4 ure po sončnem vzhodu in konča lov približno 2-3 ure pred sončnim zahodom. Trajanje lova je posledica številčnosti in razpoložljivosti hrane na dan opazovanja. Samček plen običajno prinese neposredno v gnezdo ali ga vrže v zrak samici. Včasih sedi nedaleč od gnezda, samica pa leti k njemu po plen. Količina dostavljene hrane na dan je odvisna od števila piščancev v gnezdu. V prvih 11–16 dneh po izvalitvi piščancev samica ne zapusti gnezda, ko piščanci začnejo leteti, samica že leti za plenom in lovi v osrednjem delu lovišča. Piščanci gnezdo zapustijo pri starosti 35-40 dni, vendar dobro letijo šele po 55. letu. Mladiči se v gnezdo vrnejo v 10–12 dneh po odhodu iz gnezda, kjer jih odrasle ptice nahranijo. Mladi, ki so odleteli, veliko časa sedijo na grmovju in čakajo, da se starši pojavijo s hrano. Ko jih zagledajo, jim hitijo naproti in v kriku lovijo odrasle ptice, dokler jim ne vržejo plena. Mladi iz zgodnjih zaleg poskušajo loviti samostojno že julija. Skoraj že septembra se leglo goji na območju gnezdišč.

Vladimir Bondar, okrožje Mogilev

Jesenski odhod poteka od septembra, posamezne posameznike pa lahko najdemo oktobra. V zadnjih letih so znani primeri prezimovanja te vrste v jugozahodni regiji.

Aktivno pridobiva hrano v procesu lova, preletavanja mokrišč, vode, goščav vodne in obvodne vegetacije. Samice imajo običajno manjši nabor lovišč kot samci. Pri lovu samice najprej pregledajo majhno območje z letali s prevozi, samci pa v večini primerov letijo naravnost. Učinkovitost lova pri samicah je 8-20%, pri samcih 6-14%. Moški močvirske lovke lovijo na razdalji 0,8-1,7 km od gnezda, površina lovišč je 1,3-3,8 km². Samice lovijo na razdalji 0,7-1,6 km od gnezda, površina njihovega lovnega območja je 0,6-2,5 km².

Spekter hrane Marsh Harrier je širši kot spekter travniške in poljske harrie. Lovi tudi miši podobne glodalce - voluharje, miši, vodne podgane. A zelo pogosto postanejo njen plen tudi ptice - tako majhne pasjice kot večje vodne ptice, vključno s piščanci rac, lisicami, barjani. Uniči ptičja gnezda, lahko ujame mošus. Povzroča nekaj škode na loviščih.

Vladimir Bondar. Okrožje Bykhovsky (Mogilevska regija)

V najugodnejših letih v nekaterih naravnih mejah sosednji pari gnezdijo na razdalji 300–800 m drug od drugega. Med tem gnezdenjem so zabeležili primere poliginije, ko je en samček gnezdil z dvema samicama hkrati.

Gnezdo močvirja je bilo najdeno v koloniji Velika grebe na jezeru Snudy v okrožju Braslav. Kolonijo je sestavljalo 46 gnezd velikega grebenika in 2 gnezda liske. Najbližja gnezda Velike grebe so bila oddaljena 5 in 7 m od gnezda Močvirja. V dveh primerih sta bili gnezdi velike grenke na 25 in 40 m. Gnezdenje travniških luščin je bilo zabeleženo 200–300 m od gnezd Močvirske luže.

Število te vrste v Belorusiji je ocenjeno na 6-9 tisoč parov, medtem ko v zadnjih 10 letih narašča. V Poozerie je število stabilno in je ocenjeno na 2.600–2.700 plemenskih parov (2017). Preučenih je bilo 70 gnezd. Pri neprekinjenih zalegah so zabeležili 2–5 mladic, v povprečju 2,56 ± 1,52 mladiča na aktivno gnezdo in 3,04 ± 1,11 mladiča na uspešno gnezdo. Vzrejni uspeh pred valjenjem je 84,6%.

Grožnje: Med lovno sezono na močvirno divjad to vrsto pogosto lovijo lovci.

Najvišja starost v Evropi je 20 let 1 mesec.

Vladimir Bondar. Okrožje Mogilev Vladimir Bondar. Okrožje Bykhov (regija Mogilev) Vladimir Bondar. Okrožje Bykhovsky (Mogilevska regija)

Paritvene igre.Foto Vladimir Bondar, okrožje Mogilev

Mlad posameznik. Foto Vladimir Bondar, okrožje Mogilev

Vladimir Bondar. Mogilev okrožje Elena Kitaeva, okrožje Volkovysk (grodnska regija)

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Živalski svet Belorusije. Vretenčarji: študijski vodnik" Minsk, 2013. -399 str.

2. Nikiforov M. Ye., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. "Ptice Belorusije: Imenik-identifikator gnezd in jajčec" Minsk, 1989. -479p.

3. Gaiduk VE, Abramova IV "Ekologija ptic na jugozahodu Belorusije. Non-passerine: monografija". Brest, 2009. -300s.

4. Ivanovsky VV "Plenilne ptice beloruske Poozerie: Monografija". Vitebsk, 2012.-209p.

5. Dombrovski V. Ch., Ivanovski V. V. "Novi podatki o številu in razširjenosti plenilskih ptic v Belorusiji" / Acta Zoologica Lituanica. 2005 - letn. 15 (3). P.218-227.

6. Ivanovskiy VV "Trenutno stanje roparic (Falconiformes) v beloruski Poozerie" / Dejanski problemi zoološke znanosti v Belorusiji: Zbirka člankov XI mednarodne zoološke znanstvene in praktične konference, ki je potekala ob deseti obletnici ustanovitve Državnega znanstvenega in proizvodnega združenja "Znanstvenoraziskovalno središče Nacionalne akademije znanosti Belorusije za biološke vire", Belorusija, Minsk. T. 1, 2017. S. 173-179

7. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. in Wenninger, T. (2017) EURING seznam rekordov dolgoživosti za evropske ptice.

Pin
Send
Share
Send
Send