Ptičje družine

Velikost rogatega puffina | Dejstva | Habitat | Dieta | Zvok

Pin
Send
Share
Send
Send


Rogati puffin (Fracticula corniculata) je oblika, ki jo najdemo v severnem Tihem oceanu, vključno z Aljasko, Sibirijo in obalo Britanske Kolumbije. To je pelagična morska ptica, ki se prvotno potaplja za ribe. V njem živijo kolonije, pogosto z drugimi vrstami.

Videti je kot atlantski puffin, bližnji sorodnik severnega Atlantika, vendar ga ločuje črni "rog" črne kože, ki se nahaja nad očmi in je prisoten pri odraslih pticah.

Opis

Pomanjkanje roga tega mladoletnika in romfotična sezona razmnoževanja v svetlih barvah je opazna pri spolno zrelih pticah

Višina odraslih ptic je približno 20 cm (8 in), teža približno 500 g (18 oz) in krila približno 58 cm (23 in). Rogati puffini so monomorfni (moški in ženske imajo enako barvo perja).

Spolno zrele ptice imajo majhen mesnat črn "rog", ki se razteza nad očmi, iz katerega je splošno ime živali - rogati puffin. Temen trak se razteza od hrbta do očesa. Beli del lica z rumenim mesom na dnu bankovca je obarvan.

Tako kot mnoge druge morske ptice so tudi rogati puffini zasenčeni, da se prikrijejo pred plenilci, tako letali kot podrejeni. Spodnji deli (prsi, vrat, trebuh, boki in zračniki) so beli, medtem ko so zgornji deli (plašč, lopatice, veke, primarni del, trepalnice in križi) črni. Noge in stopala so oranžna.

Kot mnoge druge morske ptice je tudi pernato pernasto perje nepremočljivo, kar omogoča, da se potopi in preprečuje hitro izgubo toplote. To omogoča narava perja in prisotnost specializirane žleze, imenovane uropigijska žleza, v vretencih pod repom. Izloča viskozno in hidrofobno tekočino, ki jo puffin z brado prelije po perju in mu pusti plavati.

Poleti (reproduktivno) perje se zunanje kretenske plasti listka - Rampotheca - povečajo in se spremenijo v svetlo rumeno barvo na dnu in temno oranžno na konici. Velikost in barva Ramaphotheque pomagata pritegniti druženje.

Do konca poletja se svetle zunanje plasti ramfoteke prelijejo. Obraz se vrne v sivo-črno barvo, z manjšim, manj svetlim barvnim obrazom, noge in stopala pa postanejo bledo mesnati. Ta stopnja se imenuje perje ročajev.

Rogat puffin bill, ki je večji od ostalih vrst puffin, je rdeče barve in na dnu rumen. Jezik in nebo ima majhne bodice, v katerih je več rib, medtem ko še naprej lovi. Na računu lahko zadrži povprečno deset rib;

To število se lahko poveča na šestdeset. Puffin računi imajo tudi fluorescentne. Te se še posebej uporabljajo za privabljanje partnerja. Krste bodo videle ultravijolični žarek in jim omogočile, da bodo med prikazom dvorjenja opazile luminiscenco na drugem papirčku.

Videz mladih

Pohoten puffin list ima dimljeno-sive ličke, pa tudi fino mokro, trikotno obliko in je popolnoma črn. Ko zapuščajo gnezdo, so noge roza ali sive, odrasla oseba pa nižja od odrasle. Mladi puffy prvič spomladi izgubijo sivo obarvane obrazne lise in začnejo izgledati kot večji ter odpravljajo lasišče, ki ga ohranja v svoji črni in trikotni obliki. Škorpijon je svojo razvijajočo se obliko dobil pri starosti enega leta in je še naprej rasel leta, pri petih letih pa je dosegel svetlo barvo, točko spolne zrelosti. V tem času puffin doseže svojo velikost in težo za odrasle.

Vokalizacija

Rogati puffins oddajajo sorazmerno majhno količino hrupa. Te grlene besede so označene kot hlajenje, rjovenje ali kričanje. Najpogostejša puffin beseda se običajno prepiše kot "R-R", ki se po nevarnosti živali pospeši in postane "A-ga-kha-kha". Te besede pogosto proizvajajo odrasli in se na podoben način uporabljajo za zavajanje, ki jih opisujejo kot "oddaljeno besedo o discipliniranju".

Te besede med vzrejo redko počnejo zunaj in zdi se, da so pufini v primerjavi z morjem razmeroma tihi. Med sezono sotočja lahko besede kopiramo kot »op-op-op-op-op«.

Porazdelitev in habitat

Rogati puffin je razmeroma pogost v celotnem območju razširjenosti. Pokriva celoten severni Tihi ocean, vključno s Šumaginovimi otoki, sibirsko obalo, Kamčatko, Sahalinom in Kurilskimi otoki v Beringovem morju. V Severni Ameriki ga najdemo na Aljaski in na zahodnih obalah Britanske Kolumbije, Haida Gui in Aleutskih otokov.

Vakuumski puffin najdemo tudi v bližini Čukčijevega morja in zlasti na otoku Wrangell. Redko je vrsta potovala na jug vzdolž japonske obale ter Oregona in Kalifornije. To ni ptica selivka, čeprav vrsta živi pozimi, daleč na morju, izven sezone razmnoževanja.

Pohotni puffins živijo v strmih pečinah in pečinah. V nasprotju z drugimi puffini kopljejo malo ali nič starih, raje zavetje pod skalnimi razpokami ali kamniti kupi za zatočišče in zavetje.

Vedenje

Let

Rogati puffins so dnevne živali; Lovijo in so aktivni čez dan. V vrsti obstajata dve glavni metodi letal. Prvi je skok na pohod, da se poveča hitrost, drugi pa je hiter premik do roba vode na dirkaški način in pridobivanje hitrosti, potrebne letalu. Pohote puffins letijo kompaktno in letijo navzdol, višje od morske gladine. Utripi kril so konstantni, hitri in nastavljivi.

Po pristanku so se rogati puffi zatekli k določeni drži, da bi dokazali sovražnost do soljudi. Noge držimo rahlo narazen, krila pa približno štiri sekunde razpremo po glavi. Prikazuje nenapadanje puffinov, prilagajal se bo znotraj skupine.

Na deželi

Večina rogatih puffinov živi in ​​se razmnožuje v približno 1000 parih kolonij, čeprav je znanih veliko velikih kolonij. Med konfliktom so se rogati puffi obeh spolov postavili kot »vrzeli«, ki so držali ščepec odprt, nekoliko razočarali jezik in zadnje perje je bilo strmo.

Uporabljali so ga kot grozljivo gesto, še posebej pri boju med tekmeci in pristanku v koloniji. Ogrožena ptica se lahko umakne ali se bori z drugo.

Rogati puffin hodi pokonci in s krili zgrabi kamnito površino. Njegov običajni tekaški položaj je na tleh z majhno gostoto, običajno okoli luknje.

Na morju

Rogati puffini preživijo polovico svojega časa v vodi. Preostanek je večinoma v bližini morske vode, kamor se odvajajo. Naslednje jutro so lahko prenočili na morju, da bi si zagotovili najboljše ribolovno mesto.

Kolonije so se naselile le v času razmnoževanja; V majhnih skupinah se širijo kofeine, narezane pozimi [puffini gredo pod vodo tako hitro, da lahko njihovo gibanje imenujemo »polet potopljenega neba« namesto plavanja].

Njihova močna krila služijo kot bradavice, njihove mrežaste noge pa delujejo kot radarji. Stiskalnice za vodo držijo perje lepilo in puffin ohranjajo v aerodinamični obliki. Potapljanje žrtve običajno traja od 20 do 30 sekund. Puffins lahko ostanejo pod vodo več kot minuto.

Hrana in tehnike lova

Odrasli rogati puffini so zelo pogosti pri prehrani rib, majhnih nevretenčarjev, rakov, polhete in lignjev. Prehranjujejo se tudi z majhnimi algami in morskimi rastlinami.

Za ribolov se rogati puffin lahko potopi na približno 24 metrov, čeprav se večina hitenja zgodi na globini 15 metrov. Ti puffini običajno lovijo ob zori in se v stiku z vodo prvič potopijo in začnejo imeti jato rib ali potencialnih plenilcev.

Ko žrtev brazgotine padejo, puffin potone v lov. Puffini se običajno začnejo hraniti, preden jih lovijo v koloniji, pri čemer nekaj majhnih rib požira, preden jih lahko dajo v lonce. Ne poskrbijo, da bodo njihove žrtve tekale od vrzeli do vrzeli, da ne bi tvegale izgube hrane.

Lovišča se običajno nahajajo precej daleč od gnezda. Rogati puffins se bodo iz računov lotili z več majhnimi ribami, lignji ali raki v svojih posebnih računih. Raznolikost prehrane na podganah je omejena, hranijo jo samo sandali ali kapelin, predvsem starši, ki so od obale oddaljeni en ali dva kilometra. Te ribe starši razdelijo dva do šestkrat na dan.

Za razliko od mnogih drugih morskih ptic, ki uporabljajo prestrukturiranje za prehrano svojih dojenčkov, rogati porfin hrani neokrnjene ribe s svojih računov piščancem. Oba starša sta sodelovala pri hranjenju in reji piščancev.

Razmnoževanje

Razmnoževalna sezona rogate puffin poteka med majem in septembrom in se običajno začne med petim in sedmim letom starosti. Sodišče se začne na vodi, ko moški in ženske puffin plavajo med seboj.

Prikaz samca je dvignjen iz vode, vrat je iztegnjen, glava odpira in zapira račun, medtem ko se glava trese, samica zavzame držo plenilca, stisnjeno znotraj vratu, blizu vode.

Sledi obračun, praksa, pri kateri se kombinirane ptice dotikajo plaž. Malce bočnega vetra obeh partnerjev je zagotovilo, da bosta zakonca zdaj celo življenje.

Rogati puffin pari so ekskluzivni. Vsak par na leto položi le eno jajčece, sinhrono z drugimi pari kolonij. Redko imajo sklepi iste kolonije presledke več kot teden dni. To jajce je ovalno, sivkino, belo z belimi in rjavimi poudarki.

Oba starša jajca inkubirata namesto 41 dni, vzreja piščancev pa traja štirideset dni, nato kuščar gnezdo zapusti sam in ponoči.

Povišanje morskih temperatur je povečalo stopnjo razmnoževanja rogatih puffinov. Naslednja vloga pri izbiri sperme med tekmovanjem jajčec pomeni, da so bile žleze za zbiranje sperme najdene v maternično-vaginalni regiji ženskega puffina.

Pari se običajno vzrejajo v pečinah, lahko pa se gojijo tudi na plaži ali za lesenimi ostanki. Prihod v ocean se običajno zgodi zjutraj ali zvečer.

Ohranjanje

Skupno število rogatih porfinov je ocenjeno na 1.200.000. 300.000 jih je v Aziji, ostalih 900.000 pa v Severni Ameriki, velika gostota na polotoku Aljaski pa znaša 760 tisoč. Na Aljaski je v 608 različnih kolonijah, največjih na otoku Succulent, razdeljenih približno 250.000 puffinov.

Aleutski otoki vsebujejo približno 92.000 rogatev, vendar jih je približno 300.000 na otokih in obalah Ohotskega. Na morskem dnu Čukčijevega morja je kolonija 18.000 puffinov, največja v regiji.

Poglej si posnetek: Donald J. Trump: The Long Road to the White House 1980 - 2017 (Februar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send