Ptičje družine

Veliki greben - dejstva | Profil | Pokliči | Jajca | Velikost

Pin
Send
Share
Send
Send


Veliki greben, znanstveno ime Podiceps cristatus je član gospodinjstva podvodnih ptic, ki slovi po izdelani paritvi. Znanstvena identiteta prihaja iz latinščine:

rod identificira Podiceps iz podicis, "vent" in pes, "foot", in je sklic na položaj podkupovalnih nog v smeri zadnjega dela telesa; vrsta identificira, cristatus, pomeni "greben".

V tem članku bom podal pregled piščancev, plesalcev, klicev, mladoletnikov, življenjske dobe, dvorjenja, jajčec, velikosti, slik itd.

Dejstva o Veliki grebeni

Veliki greben je čudovito elegantna vodna ptica z okrašenimi glavnimi peresi, zaradi česar so jo lovili zaradi perja, kar je dejansko povzročilo iztrebljanje iz Združenega kraljestva. Potapljajo se, da se nahranijo in tudi pobegnejo, raje pa to, da leti.

Na kopnem so okorni zaradi nog, ki so do zdaj spet nameščeni na svojih telesih.

Imajo izpopolnjeno dvorjenje, skozi katerega se dvignejo iz vode in zmajejo z glavo. Zelo mlajši grenivci se običajno spotaknejo na hrbtu staršev.

Veliki grebeni Opis

Veliki greben je najpomembnejši član gospodinjstva, ki je bilo odkrito v prejšnjem svetu, nekatere večje vrste pa prebivajo v Ameriki.

Dolge so 46-51 cm (18-20 palcev) z razponom kril 59-73 cm (23-29 palcev) in tehtajo 0,9 do 1,5 kg (2 Zero do tri.

Je čudovit plavalec in potapljač in svoj ribolovni plen zasleduje pod vodo.

Odrasli so poleti nedvomno z okraski za glavo in vrat. Pozimi je to bolj belo kot večina podkupnin, z belo nad pozornostjo in roza računom.
Mlajši so značilni, ker so njihove glave črno-bele. Te oznake izgubijo, ko odrastejo v odrasli dobi.

Geografsko območje Great Crested Grebe

Veliki grebeni so prebivalci Zahodne Evrope, Britanije in Eira, sestavnih delov južne in japonske Afrike, Avstralije in Nove Zelandije. Plemenske populacije so odkrite iz japonske Evrope prek južne Rusije do Mongolije.

Po selitvi lahko prezimovalne populacije velike grebenice odkrijemo v obalnih vodah Evrope, južne Afrike in Avstralije, poleg tega pa tudi v naših vodnih telesih po vsej južni Aziji. Ocenjuje se, da je na svetu 920.000 do 1.400.000 prebivalcev.
Veliki grebeni se gojijo na vegetiranih območjih sladkovodnih jezer. Podvrsta P. c. cristatus je odkrit po vsej Evropi in vzhodno po celotni Palearktiki.

Prebiva na blažjem zahodnem območju, vendar se seli iz hladnejših predelov. Zima na sladkovodnih jezerih in rezervoarjih ali obali.

Afriška podvrsta P. c. infuscatus in avstralska podvrsta P. c. australis je predvsem sedeč.

Veliki grebeni Opis

Veliki grebeni so najpomembnejši v Evropi. Perje na spet in na straneh je lisasta rjava.

Zadnji del vratu je temno rjave barve, vhod vratu in spodnja stran pa so beli. Imajo dolge vratove in rdečkasto oranžne plume s črnimi konicami na glavi.

Ti plumi so aktualni samo skozi sezono razmnoževanja, začnejo se razvijati pozimi in se popolnoma razvijejo do pomladi.

Poleg tega imajo na krošnji vrha erektilne črne grebene, ki so trenutno letni sferični.

Za okolju prijazno plavanje in potapljanje so spet postavljeni hitri repi in noge. Moški in ženske so videti sorodni, nedorasle ptice pa imajo na obrazih črne proge.

Habitat velikega grebena

Veliki grebeni so lahko prisotni v precej vodnih habitatih, skupaj z jezeri, ki sintetizirajo naša vodna telesa, počasne tekoče reke, močvirja, zalive in lagune.

Plemenski habitati velike grebenaste grebe vključujejo plitvo odprta naša telesa nedavne ali slane vode.

Na bregovih in v vodi bi moralo biti celo rastlinstvo, da bi lahko predstavili primerna območja za gnezda.

Pozimi ljudje iz nekaterih populacij migrirajo v naša vodna telesa, ki so postavljena v nežno podnebje.

Odlična komunikacija in pojem

Veliki grebeni se pogovarjajo predvsem z vidnimi in akustičnimi znaki. Plen v vodi zaznajo z vidnimi znaki.

Pari, ki se parijo, se pogovarjajo s klici, primerljivimi s svojimi promocijskimi navadami. Poleg tega izvajajo dodelane dvorne predstave, ki so sestavljene predvsem iz vidnih znakov.

Razen komunikacije med pari so velike grebene samotne.

O volovanju v velikih grebenastih grenivkah se ne razmišlja nič posebnega, vendar imajo različne vrste grenivk sorazmerno masivne vohalne čebulice, kar pomeni, da bi lahko vonj uporabili za primerjavo z odkrivanjem plena.

Poleg tega obstajajo dokazi, da imajo velike grebene poganjke slog. En velik greben je zavrnil ribo, za katero je bilo kasneje ugotovljeno, da ima okužbo z epidermijo.

Video posnetek je potrdil, da je grebe držal ribo v vhodu kljuna prej, kot da bi jo zavrnil, v primerjavi s središčem kljuna, ki je kraj, kjer grebeji vzdržujejo zdrave ribe.

Kasneje je bilo ugotovljeno, da je del kljuna, ki je bil uporabljen za zavrnitev, vključeval popke, kar pomeni, da je bil slog mehanizem za zavrnitev.

Poleg tega bi zaradi velike selivske vrste veliki grebeni lahko uporabili magnetne znake za kartiranje svojih poti.

Velik greben

Veliki greben ima izpopolnjeno predstavo o parjenju. Tako kot vsi podrepci tudi on gnezdi na robu vode, saj so noge spet razmeroma daleč postavljene in tako ne more zelo lepo sprehajati.

Običajno se odležejo dve jajci, puhasti, črtasti mlajši greblji pa se včasih spet nosijo na odraslih.

V sklopu dveh ali dodatnih valilnic bodo samice in samci vsak našli svoje "favorite", za katere bodo sami skrbeli in jih izobraževali.
Nenavadno je, da mlajši potopniki skorajda lahko plavajo in se potapljajo ob valjenju.

Odrasli to znanje usvojijo pri svojih mlajših, tako da jih spet nosijo na sebi in se potapljajo, puščajo piščance, da plujejo po tleh; nato se znova pojavijo nekaj metrov stran, da bi lahko piščanci spet zaplavali nanje.
Veliki greben se prehranjuje predvsem z ribami, poleg tega pa majhni raki hroščajo majhne žabe in trite.
V 19. stoletju so v Združenem kraljestvu to vrsto lovili tako rekoč do izumrtja zaradi perjanic, ki so jih uporabljali za okrasitev klobukov in spodnjega perila deklet.

Kraljevsko društvo za varnost ptic je bilo ustanovljeno toliko, da pomaga zaščititi to vrsto, kar je spet standardni pogled.
Veliki greben in njegovo vedenje je bila tema ene od številnih pomembnih publikacij v ptičji etologiji:

Članek Juliana Huxleyja iz leta 1914 o dvornih navadah velike grebene (Podiceps cristatus).

Navade v prehrani velikega grebeta

Program hujšanja velikih grebenov je sestavljen predvsem iz ogromnih rib, poleg tega pa vsebuje hrošče, rake, mehkužce, odrasle in ličinke dvoživk ter ličinke nevretenčarjev.

Njihovi priljubljeni obroki vsebujejo ščurke (Rutilus rutilus), ostriž (Perca fluviatilis) in smrdec (Osmerus eperlanus).

Veliki grebeni ujamejo svoj plen s potapljanjem pod dnom vode.

V bistvu najbolj krmijo skozi zore in noč, verjetno zato, ko je njihov plen najbližje tlom. Tako je ribe enostavneje vizualno zaznati in prav tako zmanjša potapljaško razdaljo.

Razmnoževanje velikega grebena

Takoj, ko populacije prispejo na gnezdišča, dvorjenje pokaže, da se začenjajo parne vezi. Parne obveznice so pogosto sezonske, čeprav so nekateri pari prezimili skupaj.

Veliki grebeni imajo izpopolnjeno dvorjenje. Začne se s samicami in samci, ki se medsebojno spopadajo, vratovi so dvignjeni naravnost in kažejo belce vratu.

Njihova ušesa so navpična, greben je postavljen in rep je napet.

Vsak odmahuje z glavo iz strani v stran, izmenično med hitrim in počasnim.

Med napadi tresenja se zgodi podobna navada, po kateri se dodatno trese s krilnimi dvigi.

Na splošno ta predstava vključuje zunanjo predstavo kril, skozi katero se spredaj uvedejo vrhovi kril in postavi greben.

Navada potapljanja je običajno vključena v predstavo, včasih pa ena kokoš privošči vodni plevel nasprotno.

Druge pomembne navade dvorjenja so promocijske navade, za katere je opazila, da jih izvaja le ženska.

Sestavljen je iz glasnega, kovinskega zvoka, ki se ga zaveda tišji zvok, podoben purr-u.

Ta zvok oddajajo z iztegnjenim vratom, zadebeljenim vratom in odebeljenim grebenom. Medtem ko ustvarjajo to ime, ne prenašajo veliko.

Cilj teh navad je pridobiti partnerja ali reformirati trenutno vez v paru.

Po oblikovanju parnih obveznic pari skupaj poiščejo spletna mesta za gnezdo in nadaljujejo z dvorjenjem.

Kopulacijske navade velike grebenaste grebe, na primer medsebojno nameščanje, bi se lahko izvajale tudi veliko prej kot polaganje jajčec in tako ne povzročajo oploditve.

Mnoga gnezda se lahko dodatno zgradijo, verjetno kot vrsta dvornih navad, prej, kot se končno uporablja za dajanje jajc.

Ko izberemo to gnezdo, se vedenje ustavi in ​​zgodi se resnična kopulacija, ki vodi do oploditve.

Veliki grebeni se razmnožujejo takoj, ko ljudje prispejo na vzrejna ozemlja. Pari se lahko začnejo oblikovati že januarja.

Takoj ko so na gojiščih, so oportunistični rejci in začnejo s svojimi vzrejnimi prizadevanji, takoj ko so razmere sprejemljive.

Pomembno vprašanje, ki določa začetek vzreje, je količina obloženega habitata, ki ga je mogoče dobiti za gradnjo zaščitenih gnezd.

Različni sestavni deli, primerljivi s podnebjem, stopnjo vode in obroki, omogočajo tudi odločitev o začetku vzreje.

Če so na primer vodna območja večja, bo odvečna vegetacija, ki jo obkroža, narašča in bo poplavljena.

To daje dodatno zaščito za zaščitena gnezda. Vroče temperature in dovolj obrokov lahko sprožijo vzrejo prej.

Gnezda izdelujejo iz vodnih plevelov, trstičja, goščav in listov alg. Te zaloge so vtkane v sedanje vodne posevke.

Gnezda so obešena v vodi, kar ščiti sklopko pred kopenskimi plenilci. Vgrajeni so nekaj ur in jih moški in ženska zgradita enako.

"Pravo gnezdo", mesto odlaganja jajčec, se dviga iz vode in se razlikuje od dveh okoliških ploščadi, od katerih je vsaka lahko za kopuliranje in nasprotno za počitek med inkubacijo in razmnoževanjem.

Gnezda morajo biti dostopna iz vode, saj so grebeji strokovnjaki za vode in ne morejo potovati po kopnem.

Dimenzija gnezda je spremenljiva; na primer večja gnezda so zgrajena v Baltskem morju kot v bližini jezer.

Sklopke se gibljejo od 1 do 9 jajc, vendar pogoste med tremi in štirimi jajci. Inkubacija traja od 27 do 29 dni in vsak moški in samice se inkubirajo enako.

Inkubacija se začne po polaganju primarnega jajčeca, zaradi česar se zarodek izboljšuje in vali asinhrono.

To povzroči hierarhijo bratov in sester takoj, ko se izležejo piščanci. Gnezdo zapusti takoj, ko se izleže končna piščanca in opustijo splošno sposobna jajčeca.

Velikost zalege je pogosto od 1 do 4 piščancev. Ta količina se razlikuje od dimenzij sklopke zaradi tekmecev, nezdravega podnebja ali puščanja jajc.

Pogosto gre le za eno leglo, čeprav nekateri pari dvojno zalego in celo 5 gnezditev poskusijo, če gnezdi niso uspešni. Mlajši fledge pri 71 do 79 dneh.
Vsak od staršev inkubira jajčeca in zalego ter skrbi za svojega mlajšega. Takoj, ko piščanci odidejo iz gnezda, oče in mama izmenično nosita mlajše na svojem v vodo kar tri tedne.

Oče in mama kljub temu čuvata piščance v 4. tednu. Ko se piščanci povečajo, se zalega razdeli, samica in moški pa izbereta piščance, ki jih izključno hranijo in skrbijo za njih.

Te vrste dveh gospodinjskih podskupin, ki se ne povezujejo in so nekoč sovražno nastrojene.

V celotni podskupini je morda varuh naklonjen enemu piščancu, ki se običajno nahrani. Piščanci se z očetom in mamo držijo od 11 do 16 tednov.

Dobra življenjska doba / dolgoživost velikega grebena

Ni znano o tipični življenjski dobi ali dolgoživosti velikih grebenov.

Najstarejša identificirana kokoš je bila zastarela najmanj 11 let, 10 mesecev in 5 dni. V Veliki Britaniji so ga združili kot odraslo osebo in ga našli še enkrat kmalu po smrti.

Vloge ekosistema

Veliki grebeni so plenilci masivnih rib, primerljivi s ščurki (Rutilus rutilus) in grgeči (Perca fluviatilis), majhnimi ribami, primerljivimi s taljenjem (Osmerus eperlanus), hrošči, raki, mehkužci, odrasle in ličinke dvoživk ter ličink nevretenčarjev.

Finančni pomen

Na Novi Zelandiji so lovili velike grebene. Njihovo perje dojk in glave so bili dodatno uporabljeni za okras na oblačilih v vseh viktorijanskih priložnostih v Veliki Britaniji.

To je kljub temu izjemno ogrozilo vrsto in kup deklet, ki so leta 1889 oblikovali "Ljudje iz krzna, plavuti in perja", ki so nasprotovali ubijanju ptic zaradi oblačil.

Ohranjanje velike grebene

Veliki grebeni so bili tradicionalno lovljeni za obroke na Novi Zelandiji in za perje v Veliki Britaniji.

Pogled jim ne ogroža, lahko pa jih ogrozijo tudi človeški vplivi, skupaj s spreminjanjem jezer, izboljšanjem mesta, izstreljenimi tekmeci, izstreljenimi plenilci, ribiškimi mrežami, razlitji nafte in aviarno influenco.

Kljub temu trenutno ohranjajo najmanj zaskrbljujoče stanje, ki temelji na IUCN.

Poglej si posnetek: Iz ratne arhive TV Gračanica- sa prve linije odbrane novembar 1992 (Februar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send