Ptičje družine

Dejstva o grebeni (Aethia cristatella)

Pin
Send
Share
Send
Send


Na svetu je veliko čudovitih ptic. Crest auklet (Aethia cristatella) je čudovita majhna morska ptica iz družine Alcidae, ki se razteza v severni Tihi ocean in Beringovo morje. Vrste umirajo v globoki vodi, jedo kril in različne morske živali. V njem živijo goste kolonije 10 milijonov ljudi v Beringovem in Ohotskem morju. Pogosto ga gojijo v koloniji mešanih pasem z zelo kratkim jajčecem, majhnim kongenerjem.

Pasma je znana po svojih spolnih okraskih, ki jih najdemo tako pri moških kot pri ženskah. Sem spadajo pigmentirano perje z grebenom čela, citrusi z osupljivo aromo in močan klic rogov, za katere se zdi, da so se vsi razvili s spolnim izborom.

Skupno prebivalstvo je približno milijon, skoraj polovica Severne Amerike. To se na splošno šteje za zaskrbljujoče, čeprav se prebivalstvo Aljaske sooča z dodatnimi grožnjami, kot je bilo napovedano in zaradi razlitja nafte.

Opis

Crest auklet (Aethia cristatella) je dolg 18-25 cm (7,1-10,6 palcev), lahko se ujema s krili 34-50 cm (13-20 in) in tehta 195-330 g (6,9-11,6 oz). Od njihovih oči do ušes. Obstajajo rdeče-oranžne in rumene konice, rumena iris bela iris in bela ušesna sliva.

Njihovo telo, krila in rep so pretežno temno sivi, noge in stopala so sivi, nohti pa črni. Moški in ženske so zelo podobni, čeprav je med ženami nekaj manjših in manj ukrivljenih računov, pa tudi nekaj manjših grebenov.

Čopasta krastača (Aethia cristatella) je znana po svojih grebenih na čelu, narejenih iz črnega vklesanega perja. Te vrhove čela so zelo spremenljive in imajo lahko od dva do dvajset ozkih čelnih ukrivljenih peres.

Crest auklet vsebuje 12 grebenskih peres, s spremenljivo dolžino med 8,1 in 58,5 milimetrov. Aukletovi imajo svetlo oranžno knjigo z zračnimi prameni in zvitimi ploščami za dodatno opremo. Kot pri grebenih čela se tudi te značilnosti zelo razlikujejo med populacijami sov.

Gobast krastač (Aethia cristatella) prepoznamo predvsem po dveh značilnostih gnezditvene sezone. Prvi je njegov greben, skupina uzdastega perja na vrhu glave nad očmi, druga je družbeni vonj, ki v obdobju razmnoževanja proizvaja jajčne celice, ki jih opisujejo kot vonj po mandarinah.

Ta vonj izvira iz drobnih pametnih peres, ki se nahajajo na majhnem predelu kože med drobnimi rezili. V zimskem perju so njihovi računi manjši in dolgočasno rumeni, nimajo dodatnih plošč, grebeni in ušesni čevlji so izčrpani.

Mladostniki so kot zimski odrasli, vendar brez ušesnih in grebenov. Njihovi računi so krajši in imajo svetlo rjavo barvo. Mladostniki potrebujejo 33 dni, da dosežejo velikost odrasle osebe.

Distribucija in nastanitev

Čopaste žleze najdemo po celotnem severnem Tihem oceanu in Beringovem morju. Te so še posebej razširjene v neplodnih zimskih mesecih na Aleutskih otokih, Kurilskih otokih in ruskem otoku Sahalin. Pozno spomladi in poleti potujejo na otoke Ohotsko morje in Beringovo morje ter gnezdišča ob obali.

Njihov življenjski prostor sestavljajo opali, balvanska polja, tokovi lave in morski vrhovi. Pogosto jih najdemo pri drugih vrstah avklet, na primer pri minimalnih sovah. Dnevne sove sove krožijo 500 metrov nad morjem in plemenske kolonije. Ta cikel je postal vzrok za nemir in grožnje plenilcev.

Vedenje in ekologija

Preprosta hrana

Crest auklet je predvsem paša v globoki vodi, včasih pa tudi na območjih blizu obale, vendar vedno v velikih čredah. O zimskih dietah je malo znanega, vendar se predlaga, da se hranijo z različnimi morskimi elektronskimi signali. Crested auklets so planktivores.

Njihova prehrana je v glavnem sestavljena iz krila, znano pa je tudi, da jedo copepode, terpode (kot je Limacina), amfipode in ličinke. Željne sove pustijo, da se njihova hrana potopi na površino vode, da jo ujame. To vedenje je bilo opisano kot potopljeno "letalo".

Plodnost in skrb staršev

Gnezditvena sezona krastega aukleta se začne sredi maja in konča sredi avgusta. Njihova gnezdišča so v skalnatih žlebovih severnotihiške obale. Gnezdijo v gostih kolonijah milijon ptic. Zaradi tega so gnezdišča blizu gnezda, v gnezdu je približno 0,3 m.

Kljub temu obstajajo območja z višjimi prerezi, odrasli pa v letu dni pokažejo visoko zanesljivost lokacije. Ker se parjenje dogaja na morju in moški nimajo nadzornih organov, se morajo moški, da bi dosegli uspeh, vrteti nad svojimi ženami. Izbira zakoncev je vzajemna, vendar imajo žene končno izbiro plemenskega partnerja.

Crested auklet se sreča v času razmnoževanja, pred nastankom dvojčkov in v zelo socialnih vzrejnih letih po nastanku dvojčkov, Crested auklets so izključni, saj ima le 10% populacije dodatnih parov.

Partnerji se še naprej oglašujejo z drugimi pticami, kadar jih ne spodbujajo. Morda obstajajo povezave do nekaterih teh oglaševalskih vedenj.

Čeprav so nekatera od teh oglaševalskih vedenj lahko povezana z dodatnim seznanjanjem, je priporočljivo, da nadaljevanje vedenja pticam omogoči, da najdejo pare v naslednji vzrejni sezoni. V naslednji vzrejni sezoni je le 45,5% ptic z istim partnerjem.

Oba spola veliko vlagata v starševsko skrb; Starši imajo enak delež pri valjenju posameznih jajc in vzreji piščancev. Ker sta oba spola retorična, so nestrpne sove vključene v teorijo patriarhalnih naložb Roberta Traversa, ki napoveduje, da bo medsebojna izbira nastala z bipolarno skrbjo.

Spolni izbor

Crested auklets so edinstveni pri uporabi optičnih, vokalnih in volkovnih signalov v sotočju. Njihovo komunikativno vedenje je bolj zapleteno in raznoliko kot sorodne vrste. Predlagane so tri splošne evolucijske metode za obravnavanje širokega spektra Crested auklet in za odkrivanje virov signalov parjenja na splošno pri moških.

Vizualni okraski

Prevladovanje kategorije v zvezi z zahtevanim razstavnim območjem je bilo povezano z dolžino grebenov pri moških in ženskah. Obstoj teh privlačnih monomorfnih lastnosti kaže na intenzivno spolno selekcijo za oba spola.

Odrasli, ki prejemajo večje grebene obeh spolov, kažejo višjo stopnjo spolnega zanimanja in nasprotnega spola kot manjši grebeni. Večji Crest aukleti imajo večjo verjetnost, da se prej povežejo in oblikujejo obveznice.

Glede na stopnje razvez in smrtnih primerov več kot polovica vsako leto najde novega partnerja. Dolžina samice je pomemben dejavnik pri zamenjavi moških v zadnjih letih.

Čeprav obstajajo razlike v prikazih med prebivalstvom, so okraski iz slive s krastastimi slivami skladni z izražanjem človeka skozi čas.

Glas je retoričen

Obstaja več vrst enojnih in kompleksnih glasov za Crested auklets. Obračun je opredeljen kot "Parno dvorjenje z vzajemnim vokalnim vokalnim prikazom." To je pomemben del uspešnega seznanjanja in postane harmonično, ko so partnerji in partnerke dobro znani.

Klici na trobento so najpogostejši klici. Klic predstavlja zapleteno, a stereotipno vokalno zaporedje, ki je povezano z določenim vizualnim prikazom. Klici se razlikujejo po trajanju in pogostosti. Glasovi so v glavnem moški, pa tudi dekleta. Klic je še posebej močan pri vdovah.

Okraski so okraski

Crested auklets imajo izrazit okus po perju, podoben citrusu. Če zaslon z grožnjo, rogom ali računom otrese zatilje osebe in perje na vrhu, se razkrije vonj. Objavljeni vohalni oblak spodbuja grob prikaz vohanja.

Voh na strehi se prikaže, ko ptice polovico odprtega računa popolnoma zakopljejo v perje drugega. Ta prikaz se zgodi brez jasne agresije in je pomemben za oblikovanje parov. Pri obeh spolih močan vonj privabi več ljudi, kar kasneje kaže grobo vohanje.

Izpusti vonja se med sezono razmnoževanja povečujejo, kar poudarja njen odnos z dvorjenjem in izbiro partnerja. Aroma lahko deluje tudi kot antagonist ektoparazitov. Ta okus najdemo tudi v brkanih sovah.

Stanje ohranjenosti

Po mnenju Mednarodne zveze za ohranjanje narave grebeni so bolj zaskrbljujoči. Svetovno prebivalstvo presega 1,2 milijona ljudi, medtem ko ima Severna Amerika 2,5 milijona ptic.

Vendar je težko natančno oceniti število ptic, saj spremenljivo in slabo breme na površini kolonij in okoliških morjih predstavlja majhen delež prebivalstva.

Večja skrb je za prebivalstvo Aljaske. O visokem plenu so poročale podgane, ki so pobegnile z ribiških plovil v pristanišču. Glavni plenilci sov so galebi, arktične lisice in navadna vrana.

Poročali naj bi tudi o trebuhu morske plošče, ujete na otoku St. Lawrence. Dodatno tveganje predstavljata razlitje nafte in trki z viri svetlobe. Na Aljaski obstaja nekaj vrst preživetja.

Poglej si posnetek: Breza 94 - 505. VMbr Bužim - Velika pobjeda ARBiH - Mrtvi četnici VRS i SVK, ratni plijen 18+ (Februar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send