Ptičje družine

Črnogrli vrabec - pesmi | Območje | Dejstva | Mladoletnik

Pin
Send
Share
Send
Send


Črnogrli vrabec (Amphiphiza billinata) je majhna ameriška ptica, ki jo najdemo na jugozahodu ZDA in Mehike. Zaradi puščavskega habitata suhih puščavskih gričev in grmičevja je včasih znan tudi kot puščavski vrabec. Ime se na splošno nanaša na puščavske izvire Afrike in Azije.

Črnogrli vrabec je majhen, siv vrabec s specifičnim črnim grlom, drznim belim trakom na očesu in drugim na dnu lica. Starešine nimajo trakov. Razen konic srednjega repnega perja, orisani najstniki v črnorepi beli barvi, ki so si to perje nadeli oktobra, nimajo odraslega črnega grla in se rahlo podaljšajo.

Črnogrli vrabec doseže približno 11–14 cm dolžine, značilna barva bledo sive barve na zgornjem delu je podobna barvi nezrele ptice, vendar nima črnega vratu. Njen klic je visok in enourni, pesem pa dokaj preprosta, mehansko zveneča. V glavnem hrani žuželke in semena ter potuje v manjših skupinah, čeprav so večje skupine lahko združene okoli puščavskega vodnega vira.

Na glavi travnatih pecljev in drevesnih vlaken je skrbno skrita kaša (5 do 5 cm) nad tlemi. Ocenjeno Odložijo se tri ali štiri bela ali bledo modra jajčeca.

Kaj je vrabec s črnim grlom?
Črnogrli vrabec je večinoma mleti ponarejevalci, grmičevje in ging v bližini ali pod kaktusi, kjer zbirajo hrano iz listov in fig v grmovju. V glavnem se hranijo z žuželkami v času razmnoževanja in semeni v neplodni sezoni.

Ali je na vrabjem vratu črna lisa?
Odprta grmičasta puščava ima oster videz vseh vrabcev. Vrabci s črnim grlom imajo temno siv obraz z dvema temno belima črtama in ličen črn trikoten madež.

Rezidenca

Vrabci s črnim vratom uporabljajo različne suhe, odprte, travnate in grmičaste habitate, vključno z divjino grmičevja in kreozota. V Washingtonu dajejo prednost osiromašenim ali drugače prodnatim tlom. Suha grmičasta območja, puščavski grmičevje, kuščarji in pranje.

Vedenje

Tla poskrbijo za tresenje hmelja, semen in žuželk ter poskrbijo za kratke polete med grmičevjem. Drevesa in grmičevje pogosto kličejo tiho

Barvit vzorec

Najbolj presenetljiva značilnost je vzorec obraza: lepo obarvana siva z dvema močnim belim črtama in črnim trikotnim obližem na vratu. Zgornji deli so mešanica sivo rjave barve, pod deli pa bledo krem ​​in bela. Beli madež v kotu je temen. Mladostniki so videti kot odrasli, vendar nimajo črnega obliža za grlo in imajo nezavedne črte na vrhu in dnu.

Vedenje

Pozimi se ohlapne jate hranijo na odprtih poljih. Hodijo ali tečejo, pogosto zavihajo rep navzgor. Moški pojejo iz spodnjega grmovja.

Preprosta hrana

Prilagojeni na suh življenjski prostor, vrabci s črnim vratom lahko dolgo preživijo brez dodatne vode, pridobivajo vlago iz semen in škodljivcev, ki jih prehranjujejo. V najbolj vročem delu poletja pa je potrebna dodatna voda. Pozimi semena predstavljajo večino njihove prehrane. Žuželke postajajo pomembnejše med sezono vzreje in gnezdenja. Kadar so na voljo, so tudi jagode in drugo sadje ter sveži zeleni poganjki del njihove prehrane.

Od ptic

Trajanje gnezditvene sezone je lahko odvisno od padavin in razpoložljive hrane. Moški pojejo, da zaščitijo svoje gnezdišče in privabijo žensko ter tvorijo homogen par. Gnezdo se nahaja v nizkem grmu, dobro skrito in blizu ali blizu tal. Gnezdo je odprta skodelica trave, obložena s fino travo z majhnimi stebli in drugimi rastlinskimi vlakni, pod drevesom in poraščena. Samica odlaga 3-4 jajčeca 12-15 dni. Otrok hranijo tako zarodke kot starši. Gnezdo zapustijo v 10-11 dneh in večina parov na leto zraste dve zalegi.

Status migracije

Črnomrli vrabci so znani in severna meja njihovega razmnoževalnega območja se lahko iz leta v leto spreminja in se včasih razširi še severneje. Zimovajo na jugozahodu ZDA in Mehiki.

Stanje ohranjenosti

Črnogrli vrabec je v svojem območju razširjenosti na takšnih območjih propadal. Ne ujemajo se dobro s primestnim okoljem, vendar so še vedno obsežni in v skupnem življenjskem okolju v ustreznih habitatih, na severnem koncu njihovega območja se število vsako leto precej razlikuje, vendar je vedno precej nizko, včasih ne vzreja nekaj parov . V Washingtonu to verjetno ni običajno. Povečana travnata pokrovnost grmiščnih in stepskih skupnosti v Washingtonu lahko prepreči širše razmnoževanje vrabcev s črnim grlom.

Poglej si posnetek: BRIGADA I TIGROVI OSLOBAĐANJE BOSANSKOG PETROVCA. (Februar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send