Ptičje družine

Profil parazitskega Jaegerja (Stercorarius parasiticus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Parazitski jaeger, znanstveno ime, Stercorarius parasiticus je morska ptica. Pripadnik Stercorariidae iz družine Skua je znan tudi kot arktična skua, arktična jaeger ali parazitska skua. Beseda "Jaeger" izhaja iz nemške besede Jaeger, kar pomeni "lovec".

Angleško ime "Skua" izhaja iz faraonovega imena Skigvur, kjer je Skyevoy znan po svoji ptičji koloniji. Ime Genos je latinsko Stercorreus in pomeni "kravji gnoj".

Hrana, ki so jo razpršile druge ptice, je nekoč veljala za iztrebke, če so ji sledile buče. Določeni zajedavci prihajajo iz latinščine in pomenijo "zajedavci".

Opis

Zaznavanje je zapleteno zaradi obstoja dolgonogih Jaegerjevih in Parazitskih jaegerjev ter tričrkovnih morfov.

Kratke parazitske čeljusti za skvoja tehtajo 5-7 cm (4-5 palcev), 107 10125 cm (42-49 palcev) na krilih in tehtajo 300-650 gramov (0,66-1,43 funtov). Odrasli potovalni trakovi so dolgi približno 7 cm (2,8 palca).

Svetlobni morfi imajo odrasle na rjavem hrbtu, pretežno beli primarni koži s temnim spodnjim delom in belo "bliskavico". Glava in vrat sta rumene barve s črnim klobukom in imata projekcijo žariščne točke.

Temno-morfne temno-morfne odrasle osebe imajo temno rjavo in srednje veliko perje nekoliko temno z bledimi spodnjicami, glavo in vratom. Obstaja belo krilo bliskavice vseh velikosti.

Prepoznavanje mladostnikov je bolj problematično in težko je ločiti parazitske džigirje od dvoglavih. Parazitski jaeger je manj opečen kot večji, krajši krilati in daljši kraki parazitskega jaegerja, ki je običajno topleje obarvan z rjavimi odtenki in ne sivimi. Kažejo pa enak širok spekter sprememb perja. Let je bolj podoben sokolu.

Običajni klic te ptice je nosna tiha beseda, ki se na razstavi večkrat ponovi. Njihov alarmni klic je majhen hrup.

Reja

Ta vrsta izvira iz Evrazije in severne Severne Amerike, s pomembnimi populacijami na jugu severne Škotske.

Na suhi tundri, višjih plodovih in gnezditvenih otokih odlaga štiri oljčno rjava jajčeca. Medtem ko je v gojišču, ostane tiho, razen košnje in opomb.

Tako kot drugi nabodala bo prišel do ljudi ali gnezda lisice, čeprav ne more povzročiti resne škode, je zastrašujoča in boleča izkušnja. To je selitveno, tropsko in zimo v oceanu v južnih oceanih.

Na Britanskih otokih se gojijo na Shetlandu in Orkneyju, Zunanjih Hebridih, Sutherlandu, Caithnessu in več otokih Argyle.

Vzgoja

Ta ptica se bo v obdobju razmnoževanja hranila s podganami, žuželkami, jajci, podganami in majhnimi pticami, vendar je večina prehrane (zlasti pozimi in v selitvah) sestavljena iz živil, ki jih pridobi z valjenjem drugih ptic (predvsem galebov in terenov) zaporedje, imenovano kleptoperizem.

Stanje ohranjenosti

Leta 2018, potem ko se je njihovo število v zgodnjih 2000-ih drastično zmanjšalo, je bil Stercorarius parasiticus leta 2000 najmanj zaskrbljen na Islandiji kot ogrožen.

Poglej si posnetek: Pomarine Jaeger Stercorarius pomarinus (Marec 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send