Ptičje družine

Profil severnega velikana (Macronectes halli)

Pin
Send
Share
Send
Send


Severni velikanski petrel, znanstveno ime Macronectes halli na severu, znan tudi kot Hallov velikanski petrel, je velika lovska morska ptica v Južnem oceanu. Njegova razširjenost se močno prekriva, vendar nekoliko na južnem velikanskem petelinu (Macronectes giganteus).

Opis

Glede na Wikipedijo je Macronectes halli v povprečju dolg 90 cm (35 palcev), z razponom od 80 do 95 cm (31 do 37 palcev) in razponom kril od 150 do 210 cm (59 do 83 palcev).

Velikost severnih velikanskih petrelov je nekoliko spremenljiva in ta vrsta je na splošno enaka kot južne sestrske vrste.

Kolonija z največjim telesom je na otokih Južne Georgije, kjer je bilo 56 moških v povprečju 4,9 kg (11 lb), 43 samic pa v povprečju 3,72 kg (8,2 lb).

Najmanjšega telesa severni velikanski petrel je na otokih Chatham, kjer je povprečno 19 samcev znašalo 3,66 kg (8,1 lb), 21 samic pa 2,83 kg (6,2 lb).

Na splošno lahko teža teh vrst znaša od 2,5 do 5,8 kg (5,5 do 12,8 lb). Njegovo perje je sestavljeno iz sivo rjavega telesa s svetlejšim čelom, stranicami obraza in brado.

Bill of the Northern velikan je dolg od 90 do 110 mm (3,5-4,3 palca), malo daljši od povprečja na južnem velikanu in roza rumen z rjavkastim odtenkom. Oči so sive.

Tarz severnega orjaškega petrela je nekoliko višji od južne vrste, vendar je razpon kril daljši od povprečja na jugu.

Mladoletni severni velikanski petrel oz Macronectes halli je s starostjo popolnoma temno rjava in svetlejša.

Ločimo ga od Macronectes giganteus na vrhu bankovca, ki je na južnih vrstah zelen.

Vedenje

Vzgoja

Ogromen bencin na severu se v glavnem hrani s mrhovinjo (odmrli pingvin in nogonožci), pa tudi z ribami, krilom, lignji in drugimi glavonožci.

Sledili bodo ribiškim čolnom in križarkam ter jedli zavržene ribe in odpadke z ladje. V času razmnoževanja moški jedo več mrhovine kot samice, samice se hranijo s pelagičnimi viri.

So izredno agresivni in bodo ubijali druge morske ptice (večinoma pingvinske podgane, bolne ali ranjene odrasle pingvine in druge morske ptice) ali celo večje, kot je albatros.

Severni velikanski petrel se preseli na isto lokacijo kot Južni velikanski petreli, vendar zaradi sezone razmnoževanja severnih velikanskih petrelov v različnih časih.

Ta začasna delitev rabe habitatov naj bi zmanjšala medkulturno konkurenco, medtem ko spolna ločenost žensk vodi do bolj pelagičnih potovanj kot moški, kar zmanjšuje konkurenco med dirkami.

Reja

Ptice se začnejo gojiti v povprečni starosti desetih let in se razmnožujejo na otokih kolonij, ki jih delijo z velikanskim petrelom na jugu. Vzrejajo se šest tednov prej kot njihovi tekmeci.

Območje in življenjski prostor

M. halli je pelagičen in ga najdemo po južnih oceanih skozi Čile, Argentino, Južno Afriko in polovico Avstralije, severno in južno od konvergenčnih con Antarktike.

Na otokih skupine South Georgia je zgrajenih več kot 4.500 parov gnezd. Živijo na otokih Chatham, Keroglin, Crozet, Macquarie in drugih območjih.

Njihov celotni obseg severnega velikanskega petrela znaša 82.600.000 km2 (31.900.000 kvadratnih milj).

Po ocenah iz leta 2001 je bilo od 17.000 do 21.000 zrelih ptic te vrste. Število je v zadnjih dveh desetletjih naraslo po pričakovanjih upada.

IUCN je tako znižal severnega orjaškega petrela, da je ogrožen manj zaskrbljujoč. Nedavne raziskave so pokazale, da večina lokacij narašča, razen otokov Crozet.

Verjetno je to posledica povečanih ribjih odpadkov, boljšega nadzora nad ribolovom s parangali in večje količine mrhovinja.

Pin
Send
Share
Send
Send