Ptičje družine

Puffin Bird Opis in dejstva

Pin
Send
Share
Send
Send


Puffin bird so tri majhne vrste alcidov, imenovane pelagične morske ptice, ki se prehranjujejo predvsem s potapljanjem v vodi. 60% puffinov na svetu gnezdi blizu Islandije in živi na odprtem oceanu.

Puffin ptice se razmnožujejo v velikih kolonijah na obalnih gorah ali obalnih otokih, gnezdijo v skalah ali na starih tleh.

V severnem Tihem oceanu in Atlantiku v severnem Atlantskem oceanu najdemo dva mirna, snopasta in rogata.

Vse vrste ptičkov puffin so pretežno črne ali črne barve in imajo belo perje, čokato postavo in veliko ščepec.

Po sezoni razmnoževanja je ptica puffin poškropila pisano zunanjost svojih računov in pustila majhen in dvojni činč.

Njihova kratka krila ptice puffin so prilagojena plavanju z letalsko tehniko potapljanja. V zraku hitro (400-krat na minuto) letijo s krili na dno oceana.

Znanstvenike skrbi veliko zmanjšanje števila ptic puffinov na Shetlandu.

Opis

Puffin ptica je skromna, majhna krilata in kratkonoga ptica, črni zgornji del in bel ali rjavo-siv spodnji del.

Glava ima črn klobuk, obraz ptice puffin je v bistvu bel, noge pa oranžno rdeče. V času razmnoževanja je račun velik in barvit.

Barvita zunanjost računa za ptice Puffin se po vzrejni sezoni razprostira in spodaj razkriva še en majhen in dolarski pravi račun.

Čeprav so puffini izrazito izraziti v svojih reproduktivnih kolonijah, so na morju nevtralni. Puffin ptica ima relativno veliko vode, običajno 10 metrov (33 čevljev) v primerjavi z 1,6 metra (5,2 čevljev) v primerjavi z drugimi metri.

Reja

Puffin ptice se gojijo v obalnih in otoških kolonijah; Več sedanjih ali nekdanjih otoških gnezdišč se imenuje puffin otoki.

Moški atlantskega puffina gnezdi in kaže močno zvestobo na mestu gnezda. Oba spola z rogati puffini pomagata ustvariti svoje gnezdo.

Rogast puffin je ponavadi globok približno 1 meter (3,3 ft) in se konča na koncu sobe, medtem ko je predor proti Tuft Puffin Age lahko dolg do 2,75 m (9,0 ft).

Gnezdilna plast šopov in ptic Atlantik Puffin je mehka zemlja, v kateri so izkopani rovi; Nasprotno pa so gnezdišča rogate puffine skalni raki na pečinah.

Atlantski puffin grmi so običajno obloženi z materiali, kot so trava, listje in perje, včasih pa niso lepljivi.

Jajca atlantskih puffinov so običajno kremasto bela, občasno pa so jajčeca obložena.

Tam, kjer se kunci gojijo, se včasih atlantski puffini gojijo na kuncih.

Puffin ptica tvori dolgoročne vezi ali odnose. Samica odloži eno jajčece in oba starša izležeta jajce in nahranita piščanca (ali "pihata").

Inkubirajoči starš drži jajčece nasproti zarodka. Piščanci ponoči zmrznejo.

Po begu podgane prvih nekaj let svojega življenja preživijo na morju in se po približno petih letih vrnejo k vzreji. Znano je, da se ujetniki puffin redijo pred tretjim letom starosti.

Po vzreji se pozimi razširijo tri vrste puffinov proti morju, običajno daleč od obale in južno od območja gnezdenja.

Na Islandiji živi večina ptic puffin v Atlantiku, kjer živi približno osem milijonov ljudi. Največja posamezna puffin kolonija na svetu je na Islandiji na otoku Westman.

Znanstveniki so pri 20 letih število stanovanj ocenili na 1,5 milijona, večina ljudi pa je ocenila, da bi jih lahko bilo do 5 milijonov.

Vzgoja

Tako kot številne pasme tudi ptica puffin uživa ribe in zooplanktone, vendar teleta večkrat na dan hrani predvsem z majhnimi morskimi ribami.

Med plenilnimi vrstami atlantskega puffina so Sandhill, Herring in Capelin. Namesto da pogoltnjene ribe nadomestijo s puffins, posamezniki zadržijo sposobnost, da naenkrat zadržijo več (včasih tudi več kot ducat) majhnih rib, ki jim lahko vrnejo več hrane kot ptice, saj so počasnejše, kot jih lahko prenaša ena riba naenkrat.

To vedenje omogoča njihov edinstven mehanizem ščipalnih tečajev, ki omogoča, da zgornji in spodnji konci ugriza zapolnijo nekaj vogalov.

Leta 2019 so strokovnjaki za živali opazovali puffine na dveh ločenih geografskih lokacijah in praskanje po palicah pomenilo, da je imela morska ptica primarno sposobnost uporabe opreme.

Poglej si posnetek: Atlantic Puffin. Birds of UK. Episode - 7 (Marec 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send