Ptičje družine

Learova ara (Anodorhynchus leari) | Profil Indigo Macaw

Pin
Send
Share
Send
Send


Lear's ara, znanstveno ime Anodorhynchus leari, imenovana tudi indigo ara, je velika modra brazilska papiga, članica velikanske skupine neotropskih papagajev, splošno znanih kot ara. Prvič ga je opisal Charles Lucien Bonaparte leta 1856.

Lear's ara je dolga 70-75 cm (28-30 in) in tehta približno 950 g (2,09 lb). Je kovinsko modre barve z rahlim, ponavadi komaj vidnim, odtenkom neizkušenega in rumenim madežem por in kože na dnu težkega, črnega računa.
Learjeva ara je velika, osupljiva modra papiga, ki ima podaljšan rep. Napoleonov nečak Lucien Bonaparte jih je prvič opisal leta 1858 iz ilustracije Edwarda Leara, znanega britanskega pesnika neumnosti.

Kljub temu je ta ara v divjini ostal nedosegljiv in je bil leta 1978 sprejet kot gotova vrsta, ko je nazadnje naravoslovec Helmut Sick postavil prostoživeče prebivalce. Njegova glava, vrat in spodnji del so zelenkasto modri, preostali del telesa pa je vijolično / indigo.

Ima gole pore in kožo okoli oči, spodnji del kljuna pa je bledo rumen.
Tako kot lepo neizkušeni, vojaški in modro grli ara so tudi te osupljive papige priljubljene kletke, ki jih nezakoniti lovci lahko zelo iščejo.

Rezervat, ki ga podpira ABC - Canudos Organic Station - zdaj zagotavlja zaščiteno zatočišče za Lear's Macaw, število vrst pa se je v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja povečalo z nekaj ducatov na približno 1300, kot že govorimo.
Ta ara je občasna in zelo omejena. Njegova življenjska doba lahko preseže 30-50 let.

Podrobnosti

Sprva vsak dan bo kup dveh ali treh moških "izvidil" potencialne spletne strani za bivanje ali hranjenje.

Bili bi se prvi, ki bi se ob sončnem zahodu vrnili v prostor za bivanje. "Skavti" bodo približno deset minut tiho sedeli znotraj najvišjega drevesa in takoj, ko bodo srečni, da ne bo nevarnosti, bodo glasno imenovali nasprotne ptice, ki jih bodo nato opazovale do položaja.

Če obstaja nevarnost, se bo predhodno družabno srečanje oglasilo z njihovimi glasnimi klici in opozorilo skupine.

Larijevi kontaktni klici zvenijo kot klokotanje, njihovi klici na alarm ali stražar pa so hudo kreganje.

Learjeva ara je svojo identiteto prevzela od Edwarda Leara, znanega umetnika-pesnika sredi 19. stoletja, ki je slikal ara in ustvarjal neumne rime.

Ara so radovedne in igrive ter dobro posnemajo človeške vokalizacije.
Vsak Learov macaw vsak dan poje do 350 oreščkov, po ocenah pa en ara želi, da ga nahrani okrog 450 sadnih rodov.

Macaws s svojimi masivnimi, robustnimi kljuni odprejo naporne lupine oreščkov, da pridejo do piščanca v notranjosti.

Običajno odvzamejo grozd približno 10-20 oreškov in z njimi pojedo sredstva. Lahko bi grozd pripeljali do drevesa v bližini in tam pojedli oreščke.

Opis

Lear's ara je dolga 70-75 cm (27,5-29,5 in) in tehta približno 950 g (2,09 lb).

Telesna postava, rep in krila so temno modri, vrh pa je komaj bolj bledega odtenka. Ima prostor bledo rumenih por in kože, ki mejijo na dno kljuna, in oranžno rumene obročke. Ima velik, črnast kljun in temno sive prste.
Learjeva ara je prav tako kot večja hijacinta in nekoliko manjša bleščeča ara.

Hijacinta ara se lahko odlikuje po temnejšem perju, pomanjkanju zelenkastega odtenka in na drugačen način oblikovanem delu rumenih por in kože na dnu računa. Sijajni ara je bolj bleda in ima posebno sivkasto glavo.
Learjeva ara (imenovana tudi Indigo Macaw) je bila znanost že 150 let priznana od trgovskih ptic prej, kot je ornitolog Helmut Sick leta 1978 našel spletno mesto za vzrejo.

Izguba habitata, iskanje in ujemanje za trgovino s hišnimi ljubljenčki so hitro zmanjšali njihovo število, konec osemdesetih let je v naravi ostalo le 70 prepoznanih ptic.

Navade in življenjski slog

Learove ara so družabne, dnevne, teritorialne in hrupne ptice. Learove makave običajno oblikujejo ekipe okroglih osem do 30 ptic, v manjši meri pa obstajajo pari ali manjše skupine družin.

Imajo opazne glasne klice in običajno jih opazijo, da letijo ali sedijo na najbolj oddaljenih udih grmovja ali dlani. Običajno se v prereznih kanjonih peščenjaka zadržujejo do štiri osebe v eni razpoki ali luknji od 30 do 60 m (100 - 200 čevljev).

Čez dan se te ptice sprostijo v senčnih grmovnicah ali licuri dlani, kjer se bodo dodatno hranile s plodovi dlani.

Pogosto jih opazimo, kako se preganjajo, občasno krokajo. Learove ara so sramežljive ptice in, ko so zaskrbljene, letijo navzgor in glasno kličejo. Potem bi lahko na kratko zakrožili prej, kot bi še enkrat pristali na drevesu (ko enkrat pomislijo, da je zaščiteno), ali pa bodo odleteli.

Vedenje

Ko kopica macaws išče obroke ali povsem novo gnezdišče, majhno vnaprejšnje družabno srečanje samcev »izvidi« na bližajočem se terenu.

Poleg tega, ko se pri teh lovih na povsem novo ozemlje odkrije nevarnost, macaws izgubijo svoje podpisno ime, ki se lahko sliši na kilometre.

Ara lahko doseže hitrost letenja do 35 milj na uro, da pobegne pred plenilci ali lovci.

Hranjenje

Prvi načrt prehrane Learovega ara so palmovi oreščki licuri (do 350 na dan), poleg tega pa še Melanoxylon, Atropha pohliana, Dioclea, Spondias tuberosa, Zea mays, Schinopsis brasiliensis in Agave.

Naloge parjenja

Learove ara so monogamne, pari ostanejo skupaj za vse čase. Vzreja poteka med februarjem in aprilom. Pari si bodo gnezdišča gradili na peščenih stenah pečine. Ženska odloži 1-2 jajčeca in jih inkubira približno 26-28 dni.

Gnezdeča ženska gnezdo zapusti gnezdo le za krajše intervale, da bi ga pojedla, saj so njeni mlajši odvisni od nje za hranjenje in toploto. Takoj, ko mlajši zrastejo, da zaščitijo perje, se mama dlje časa izogiba gnezdu.

Zvečer vsaka mati in oče počivata v gnezditvenem prostoru. Piščanci, ki preživijo približno tri mesece, se bodo po izstopu iz gnezda še nekaj časa držali mame in očeta. Spolno zrelost dosežejo pri starosti od 2 do 4 let.

Reja

Prispevek kopije Learove ara je eno ali dve jajčni celici na 12 mesecev skozi celotno sezono parjenja od decembra do maja.

Kljub temu se vsi pari ptic ne parijo običajno ali v kakršnem koli pogledu. Mladoletniki dosežejo spolno zrelost okoli 2-4 let.

Porazdelitev in življenjski prostor

Več kot stoletje po tem, ko je bil opisan, ni bilo znano, kje so divji prebivalci. Končno ga je leta 1978 znova odkril ornitolog Helmut Sick v Bahii na severovzhodu Brazilije.

Nekateri so mislili, da je čovek hibrid ali različica, ki vključuje isto hijacintovo ara, vendar je bil ta koncept hitro zapuščen, saj se perje, meritve in deleži Learjevega ara razlikujejo od tistih v njegovi zaprti družini.

Prepoznamo ga iz dveh kolonij v Toca Velha in Serra Branca, južno od planote Raso da Catarina na severovzhodu Bahije. Leta 1995 se je na Sento Sé / Campo Formoso, 200 km (120 milj) zahodno, nahajalo spletno mesto z 22 pticami.


Learova ara naseljuje stojnice dlake licuri. Trenutno je ta habitat, čeprav nikakor ne obilen, približno 1,6% njegove pristne pokrovnosti.

Govedo, ki prebiva blizu gnezdišč, običajno stoji na koreninah mlajših palm licuri in jih ubije, zato pticam povzroča veliko pomanjkanje obrokov.

Čeprav je življenjska doba teh palm lahko 30-150 let, večina grmovja ne doseže 8-10 let. Learjeva ara poleg tega zahteva peščenjak, skozi katerega lahko gnezdi.

Da bi tam gnezdili, nanesejo slino na peščenjak, ki ga zmehča, nato s kljuni izkopljejo majhne razpoke in s prsti postrgajo blato iz svojih kmalu gnezd.

Ohranitveni položaj

Leta 1983 je bilo po ocenah prebivalcev po vsem svetu le 60 ptic. Število prebivalcev leta 2010 je bilo ocenjeno na med 1100 in 1200 prebivalci. Trenutno je navedena kot ogrožena vrsta (CITES I).

Poleg izgube habitata je Learjeva ara tradicionalno trpela zaradi videza in še ne tako dolgo nazaj ujetja v ptičarsko trgovino.

Različne naravovarstvene organizacije pod ICMBio skupaj z domačimi živinorejci in različnimi nepristranskimi organizacijami sodelujejo pri ohranjanju vrste.

Fundação Biodiversitas je leta 1993 ustanovil organsko postajo Canudos, da bi varoval peščene pečine, ki so jih makave uporabljale za gnezdenje.
Sedanje Learove pobude za ohranjanje ara se upravljajo pod nadzorom brazilskega Inštituta za okolico in obnovljive čiste vire.

Odbor za ohranjanje in upravljanje Lear's Macaw inštitutu svetuje pri ohranjanju Lear's ara.

Odbor sestavljajo brazilske in svetovne organizacije in ljudje. Leta 2009 je bil ohranjevalni položaj vrste IUCN znižan na ogroženega in kritično ogroženega.

K temu je prišlo zaradi naraščanja števila prebivalcev, ki naj bi v prvi vrsti temeljilo na letnih številih prebivalcev Toca Velha in Serra Branca v letu 2009, ki šteje 1000 ljudi.

Poglej si posnetek: Lears Macaw - Arara-azul-de-lear - Anodorhynchus leari (Februar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send